CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, June 30, 2011

mulut aku sukati aku...

morning everybody...

cakap pasal mulut, org mesti kaitkan dgn wanita kan. aku pun plik knapa mulut murai je wanita, mulut tempayan je wanit,bnyk mulutttt lagi lah wanita y y n y?? padahal nowadays aku ase lelaki pun same jer... mcm biaselah ak ckp berdasarkan pengalaman.. lelaki pun ade jgak yg byk mulut n mulut tmpayan ok! dah dah..

relate pada aku... aku admit sgt2 ak mmg byk mulut...
tapi... ade tapi ok. TIDAK pada stranger...
ak mmg akan jd pendiam a.k.a sombong pd stranger..
smpai dulu pernah ak g kem motivasi ape tah..
sum1 ckp aku ni 'diam2 ubi berisi'
lawak dowh... first time org kate ak pndiam....

so, mmg ak suke bercerita... kdg2 sume bende ak nk cite kat org...
kdg2 bende yg ak ceriter ak ase mengjengkelkan org tnpe ak sedar..
membuat og menyampah n membuat org slaha mksud...
wlau hakikatnye mksud ak baek... n xberniat buruk...
contohnye...
1)if ak bercerita pasal peminat aku

"sape lah no baru msg aku nie... smlm dah ade..no lain..hr nie no lain..ko agak sape yer??"

niat aku : sekadar bercerita. kang pendam sorg2 meletop kan..ok. xberkait.. truly skdr bercerita n minta pndpt.
pndgn org : org mungkin pk ak riak... nk menunjuk2 yg ade org minat ak n so on. org mungkin juga menyampah dgr citer ak tp ak xsedar.

2) story about family
niat aku :rindu giler kat fmily... so dat ak mmg akan ckp pasal fmily..mcm2 r/ skdar bercerita n seronok ingt kngn ngn adik2.
pndgn org: saje nk bangga diri. bajet fmily die jer happening. bosan mendengar n so on... oh no. y skrg bru ak realise bende nie..

3) bla bla bla ( bile mlas berfikir)

tp ak akui jgak.. not all my fren mmepunyai pndgn cm ak pkirkan itu.. tp aku ase myb ade yg berpandnagan begitu tanpa ak sedar. dah seronok sgt mengebang.. langsung xpk pape kan.
act melihat cre org melayan kite berckp kite sedar dah org suke ke x kan...
if org buat2 menguap... pndg muke pun x..
sedar2 nk stop wei... nanti xpasal2 ckp sgsorg kan..

nk berckp pun kne tgok situasi org gk..
ko seronok2 citer kbahagiaan ko ngn bf ko..
ko xsedar... org yg kocerita bru lepas break..
dlm hati die mst sedih giler..
n jeles ngn ko.. mau maki ko lam hati kan..

kesimpulannya.... aku kne belaajr utk ZIP my mouth...
atau "THINK B4 TALK"
sbb sumtimes ape yg maksudkan xsame dgn apa yg org fhm n fkirkna...
tp bak kate pepatah jgak..
" WE CANNOT PLEASE TO EVERYONE"
so, buat r ape pun... if org xsuker... org akan kate mcm2 kan..
kalu nk senang ckp jer..
"mulut aku...sukati akulah nk ckp ape"
tp utk diriku... aku kne belaajr utk kurangkan bercerita utk org yg xsepatutnye..



p/s : utk entry sebelum nie... jiwa ak mmg kacau.. but Alhamdulillah.. ak dah ok.. thanks mydear SHEDA..

Sunday, June 26, 2011

K.E.C.E.W.A

kecewa yg teramat sgt..tue je yg mampu ak ckp skrg.... why??? bia je la hanya aku dan die yg tahu...

seriusly ak xfhm dengan perangai lelaki skrg... mostly aku ase...even ko xnk mengaku pun..ade aku kesah..
ak ckp berdasarkan pengalaman aku...
apa yg ak lihat skrg nie... mcm jd TREND..
lelaki yg da ade awek...esp yg dah berkapel bertahun-tahun mesti nk jgak TRY pmpuan lain as a saje2.. (SCANDAL)..
lebih2 ag kalau pmpuan tue lagi lawa pd awek die..tp...yg lagi buruk pada awek die pun ade jgak..
dgn alasan.. kawan jer... padahal... 
kuar berdua... tgok wyg berdua... jln2 berdua... 
org yg tgok pasti fikir COUPLE punyer... even hakikat xpun n comfirm2 dorg xmengaku..

kalau ko xkapel... ko buat r cm xkapel..
for wut nk keluar berdua bagai yg mmg sah org kate korg kapel..
plislah.. ak mmg xleh trime ayat.. 
" ktorg kawan jer.. org yg tgok pk bkn2"
dah kalau ko xnk org pikir bukan2.. knape ko buat bende yg membuatkan org fikir cmtue???
leh explain... DASAR.........

ak bkn nk menuding jari pd sum1 jer..tp ak sendiri pernah terkena jgak mcm nie..
btapa ramai lelaki yg ak tau da ade awek...asyik duk msg2 aku..
ajak kuar, tgok wyg bagai..
bajet ak xtau ko dah ade awek... oh, plislah..
ak mmg benci jantan mcm nie...

paling xthan... trus trg ajak aku jd SCANDAL die...
pg mampossss lah... boleh???
padahal biase awal2 kwn ak dah gtau ak ade pkwe bagai... mmg LELAKI perangai mcm nie
berlambak skrg... eprcayerlah ckp ak..
for those yg ase ade lelaki ayat2 tue..baek r korg cek btol2..
biasenyer tue BF org...
malah ade gk SUAMI org..mmg jnis xckup Satu..
SIALLL.........
kalau yg da ade pkwe cm aku, xpe..sng2 ak reject.
if korg single cne??? baru ase syg giler..
tup2 dah tau pkwe org..
n die saje2 jer ngn korg...wut do u feel???

trus trg ak ckp....
ak pnat dah dengan lelaki cmni...
tolong r kesian kat aku...
tolong r jd SETIA...........
susah sgt ke??
kalau ase xnk ebrubah, fine...
aku boleh BLAH..



Tuesday, June 14, 2011

AL-fatihah buat arwah atukku...

salam frens...

pg td mase kat skolah, ak dpt berita pemergian arwah atukku (belah ayah). die eksiden subuh td mse ondeway pg klinik sorg2.. tp luaran xde luka truk tp mungkin dalaman hanya dia dan Tuhan yang tau.. pg td mse kat hosp, dia ok jer... dia ckp die lapar.. sepupu ak bli die nasi.. tapi Tuhan lebih menyayangi die.. die pergi belum sempat pun die mkan.. AL- Fatihah buat arwah atukku..semoga Tok bah tenang di sama.. Amin..

sepupu ak col gtau mase ak kat skolah td.. truly ak ckp, ak ok jer kat skul td..ak ase like mimpi... bile ak bgun tdo, ak ase ak akan gelak sbb mimpi mcm tue... walaupun ak ada msg en. aief gtau hal ini tp lam hati ak msih ase itu ahnaya mimpi.. ak langsung xsedih..malah mengajar mcm biase td...

tp skrg... ak tau semua ini bukan mimpi.. ak kne tabah n terima.. ajal maut ditangan Tuhan.. lepas mak ak col mgrib td.. bru ak ase, its reality.. bukanny hny mimpi.. ak tdo lah brape kali pun, ianya ttp xkn mengubah ape2... damn sad! skrg ak btol2 ase sedih n kehilangan..bkn ak xredha ats pmegian arwah..tp..

arwah dah ditanam pun pah asat td.. ak xsempat balik tgok awah 4 da last.. tp ak pasrah, last ak tgok arwah sabtu lpas... mase ak nk baik melaka. ak naik n salam n cium tgn arwah. die sempat tny, ak nk g mne lagi, ak ckp nk g seminggu je tok bah..nak hbiskan prktikal yg ade sminggu lagi... ak xtau itu kali terakhir ak jumpe arwah... kalau x, ak nak ckp ag byk2 ngn die.. dah r mse minggu last kat umah tue, die xda.. die kuar melawat semua adik-beradik n sedara amra die d kelantan. ktorg xase plik sbb die selalu buat bgitu bile bosan.. lbih2 ag sjak arwah nenek dan pergi 4 thun lepas..

tapi mungkin dia dpt ase.. hanya Tuhan yg tau kan.. tgerak hati die nk g melawat semua tue... erm... walau die sebebnarnye hny atuk TIRI tp die layan kami semua mcm ayah sendiri... sejak kecil lagi die mmg baik n syg kat cucu-cucu. pernah mrh...

TOK BAH....
sape nk amik n hntar mira kat stesen bas lagi kalau abah ada keje?
sape ag nk naik umah n ngadu2 lagi sakit mcm selalu...?
sape ag nk bwk ktorg jalan2 time ptg...?
sape ag nk naik umah kate lpar, dahaga?
sape ag nk naik umah n tgok bola sbb tv kat umah tok bah xclear gmbr?

mungkin ayat kat ats mcm ak hny ingat bende yg ak pergunakan die..tp itulah sume kenanagn yg ak akan ingat arwah sepanjang mase.. die terlalu baik...xpernah merungut malah selalu menawar diri utk tolong2 kami.. die lah yg hntar n amik cucu2 pg blik sekolah... dielah yg kalau boleh nk amik n hntr sume anak2 jiran kg aku tue g sekolah..smpai kdg2 ketat kete die... die xkesah...

Ya Allah Ya Tuhanku,
ampunkanlah dosa-dosa arwah atukku,
tempatkanlah die di kalangan orang-orang yg beriman...
Al- Fatihah...

Monday, June 6, 2011

kenapa aku xkawin2 lagi?

salam frens....

skrg nie ak kat kampung...menghabiskan cuti 2 minggu sbelum pg balik melaka untuk lagi seminggu..
srius malassss giler...tp xpelah...dah last kan.. minggu tue r nk nangis2, nk tinggal kenangan untuk students2..
ase xsanggup plak walaupun hai tue bkn maen lagi ak tggu nk hbis..
biase r, manusia mmg cmtue r kan... time awal2, kemain xsabar nk hbis..
tp bile dah nk hbis... xsanggup plak.... hasih... come on la... nati posting...ko ngajar r smpai tua..
cess, terkutuk diri sendiri...

ok.dah lari tajuk. act cuti kali ini mmg ak dpt byk invitation card dr kwn aku..
ramai btol kwn2 yg nak kawin cuti kali ini... nk bertunang pun same jgak...
AKU??? ade org tnye x knape ak xkwin2 ag? knp xbertunang ag??
of course ada.... stakat tnye xpe ni yg maen perli2..mkn dlm siot..

org 1 : dah kawin pun kawan kite nie.. bru kenal setahun... ko bile lagi mira? kate dah kenal 4,5 tahun???


me : gulp (telan air liur). jdoh xsampai ag... ala, watpe awal2..enjoy dulu. 

haruslah backup diri sendiri kan. bkn aku xnk kawin, bkn ak xnk bertunang..tp...tp...
susah nk ckp... kalau tnye kwn2 yg sebaya ngn aku nape xkawin ag... jwpn dorg mesti..

kawan 1 : parent xbg kawin lagi lah... muda lagi kita nie..


kawan 2 : kena kerja dulu la... biar ada duit bru leh nk kawin segala..


kawan 3 : xda calon ag cmne nk kawin... 

ok. yg ke3 xdikire..huhu. so, walaupun ak xpernah tnye parent ak pasal kawin ni tp lam otak ak mmg fkir mak ak akan bg alasan cmtue gk.. which is aku xboleh kawin sbb belum kerja ag, belum ada duit n masih muda. TETAPI...tibe2 smlm semuanya terbongkar.... nk tau ape alasan sebebnar mak ak xbg ak kawin????

hahahhahah... serius ase nk gelak. smlm lam kete ak berbual pasal kawan2 kawin nie, so secara xsengaja terbongkar..

me : byk betul dpt undangan kawin kwn2.. nk pg susah.. nati org kawin, xde dah kawan dtg...


mak : ye dah tue...  dah tnye r kwn2, pg ramai2..tumpang kawan..


me : xpelah..bia jelah.. dorg pun nk kawin awal2 buat pe. tggu r dah keje. bru senang nk pg... muda ag kan..


mak : awal ape plak?? umur dah 20+++ mmg layak dah kawin.. kawin b4 posting sng.. xpyh hntr jauh2


( gulp. ak dah plik. ak ingat mak xbg kawin sbb ak msih muda.. tp die kate dah layak.)


mak : tapi mu nie mmg xlyk kawin lagi. mmg xnmpak muka mcm eh kawin r.


me : knapa plak??? (serius xfhm + nk tau alsan sbnr)


mak : yelah... perangai mcm budak2. bgun lmbat. msak pun kalau org xsuruh, xbuat.  urusan rumah tangga   
         pun xpndai ag nk urus. dgn adik2 pun msih berebut2... mmg xpadan ngn umur r. umur pun dah mtang 
         dah leh kawain r. tp perangai failed. xmenunjukkan ciri2 dah bersedia jd isteri...

bernanah telinga siot.. tp ak senyum jer... upenyer itu alasan ak masih xlyk kawin..hurm..kelakar2. nanti dah kawin ak ase otomatik perangai akan berubah kan... cess.. nk jugak backup diri tue... so, kenapa saya masih xkawin??? sudah tau bukan..huhu.. En. Arief, jom kite kapel selama 10 thun dulu bru kawin..hahaha

sy sudah 23 ok bkn 15..:p

Thursday, June 2, 2011

saya rindu pakcik Arief

salam...

dah hmpir 2 minggu en.arief tinggal aku... sampai hati dia kan.. sob sob...
n kali ni aku btol2 ase sedih n rindu giler2 xtau nape..
padahal selame ni die selalu jer tinggal aku...
mybe sbb kali ni ktorg xdpt nk contact sgt sbb tue jd rindu giler..
smlm tah nape.. ak nangis n then die col..
ck ngn die pun sebak2 tp control...
phtu ak text die...

me : rindu sgt kat b.. smpai nangis dah... i luv u b.

arief : jgn nangis2 k.. b xpernah lupe syg.. i alwiz luv u.

fyi, die kat filipina skrg.. tp insyAllah die akan balik dah ahad nie...
oh, ya! smlm ak ktorg sefamily kuar celebrate besday ayah ak kat kfc...
tetibe adik ku yang drjh 4 tnye..

elin : kak, nape mate cm pah nagis? dmm ke? kalau dmm, baek xpyh ikut td..

aku : diam lah kauuuuu......

(sumpah malu time tue. parent aku tgok je aku.. dah  r ak gtau mak aku yg arief kat filipina.. kantoi2..huhu)

dulu mase entry tentang besday en.arief aku ade gtau yg die dtg melaka kan... ktorg mkn kat secret recipe n die bg aku sandals kan... ak update cni la...

 mse ni mkan kat secret recipe... die mkn spageti meatballs asenyer...
miss u so much b..muahs3

 nie mknan ak.. tah ape jer.. xsedap... :(

 ni muke org gembira sbb besday bf die, tp die dpt hadiah..hahahha.

ni kek.. aku yg pilih.. choc indulgance..best..

ni sandals yg ak dpt... cntik kan???? cantik kan?? sila ckp cntik... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...