CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, August 27, 2011

my current relationship is ....

salam frens...

day 9 challenge : my current relationship is........


from the picture, korg mesti dah boleh agak kan ape status aku sekarang.. so, fhm2 je lah.. hehehe. i'm occupied. meet my bf, en arief. hehe.

kami berkenalan mase kat matrikulasi thun 2007 dulu. act, die nie kawan pada besfriend aku. kami berkawan hmpir sebulan dulu n lepas tue baru aku terima dia. iaitu pada..




03.01.07


so, smpai skrg aku dah 4 tahun 7 bulan ++++ dgn en. arief. tipu lah if aku kate kami xde masalahkan. n secara jujur, thun nie lah thun paling kritikal aku ase. sume gara2 kami jauh, die plak keje, bz n aku plak goyang kaki kat umah jer. korg fhm2 r kan.

tp Alhamdulillah, setakat nie kami masih ok. korg doakan lah agar hubungan kami kekal selamanye k. b4 aku stop, let me share our picture time kat matrik dulu. nostalgia beb! haha. muke baru nk up.




kah. kah. kah. kah. 

p/s : i love u b. 





memoir cinta #4 ( cinta itu buta)

siapa yg xkecewa jika putus cinta kan. itulah yg aku rasa lepas putus dengan exbf #3. mcm mane aku boleh putus. klik SINI. masa tu baru aku rasa seperti drama2 yg selalu aku tengok lam tv. putus cinta adalah satu perasaan yg mmg tidak boleh digambarkan. betapa sakit n kecewanya. hanya org yg pernah rasa jer tahu mcamane iyer. dan masa itulah muncul seseorang dlm dunia maya yg cuba mengubat hati aku, NL.


*****************************************

hari2 aku ase mcm dah xberguna lagi sejak aku kehilangan #3. setahun aku ngn dia kan. mcm2 kenangan yg pernah kami lalui bersama. bkn mudah utk aku lupekan dia mcm tue saje. tp dah tersurat hubungan kami hny setakat setahun jer. so, aku redha n xpernah menyesal sbb pernah knal dia.

tgah aku kecewa tiba2 aku dapat msg dr seorang lelaki, NL. walaupun aku nie jnis xsuker lyn org xkenal, tp dgn dia aku xtau knapa. aku suke lyn die n aku rase #3 dlm diri NL. truly aku ase hipokrit. sbb xeklas berkwn ngn dia nie. tp masa tue aku mmg sunyi n perlukan teman. bercmpur jgak dgn dendam aku pd #3, jd bila NL kate die suke aku, aku tus terima dia walaupun dlm hati aku lgsung xde perasaan kat die. hny sekadar suker berkawan. bg aku. if aku tinggalkan die nanti, aku puas sbb dpt blas dndm kat lelaki. yer. aku mengaku. aku kejam. n ini semua sbb AM.

me : mcamane awk boleh suke sy sdgkan awk xknal pun sy?
NL : act, sy kenal awk. n sy mmg dah suka sejak pertama kali gmbr awk.
me : gmbr sy?? awk tgok kat mane? ke awk kwn ngn kwn2 sy?
NL : erm.. sy kwn ngn AM. tp awk jgn pk sy mcm die. dulu die pernah tunjuk gmbr awek dia kat sy. gmbr awklah. n minggu lepas, mase sy jumpa dia. sy tny pasal awk n dia kate dah putus ngn awk. n sbb tu lah sy amik no awk senyap2 lam hp die n msg awk. percayerlah. sy serius ngn awk. sy xkn buat awk mcm AM buat.
me : ( shocked gila2) wut??? erm. xpelah. agpun sy dah mlas nk pk pasal dia.

AM xtau hubungan aku ngn NL nie. malah pernah satu hari NL col aku n masa tue AM ada umah dia. aku boleh dgr suara dia n aku ase sebak sgt. sumpah aku rindu nmsih syg dia! tp aku cuba utk buang dia. cuba untuk terima n syg NL walau hakikatnye kdg2 aku sendiri xtau ape perasaan aku pada NL nie. ktorg mmg xpernah berjumpa tp aku pernah hntr gmbar aku pd dia n dia pun email gmbr dia kat aku. ok lah dia. not bad. kdg2 aku xpercyer knapa lah die leh suka aku padahal dia ada rupa. malah dia juga belajar kat kolej swasta kat trengganu.

NL : awk tau. kat kelas sy ada seorang pmpuan sebijik muka awk. sy selalu tgok dia sbb terbygkan awk..
me : iyer? erm.. xsuker r sy mcm tue. mesti awk suka die lak kan lame nanti2
NL : ish awk nie. ke situ plak. xdelah. tp pmpuan tue pun perasan ingat sy suka dia. haha. tp sy dah gtau die, muke dia cm awek sy. don wori ek
me : yela tue. kalau awk suka die pun. suka hati awk lah.

lame2 aku sdar aku dah mula cemburu. itu mungkin menunjukkan yg aku dah mula syg kat NL ni. maybe. lam sebulan kemudian, awal tahun 2006. aku dpt tawaran ke PLKN. aku anggap ini pertolongan Tuhan untuk aku agar bz dan dpt lupekan AM. walaupun aku sudah dgn NL, tp cinta aku mmg masih untuk AM. n mase tue aku xtau bile aku hilang. 

mase kat PLKN. setiap hjung minggu akan dpt HP. n NL mmg akan col aku. every weekend mmg aku akan bergayut jer ngn die. n aku juga akui, yg aku ade berkenan kat seorang lelaki kat c2. sgt cute. he is my exbf #5. haha. tp aku still ngn NL. malah   lelaki cute itu xtau pun aku suke die. smpai r one weekend tue. 

NL langsung xcol aku. aku hairan. aku topup n col die, tp xangkat. aku mmg dah ase cuak n bengang. aku msg xrep. lam kelapa aku dah pk mcm2. keesokkannya, die msg n bgtau xde kedit. aku xleh trima alasan die. selame nie if xde kedit, dia akn col public. tp die kate syiling pun xde. xpe byk dgr alasan, aku mintak putus. n truly aku xde ase sdih lgsung. mgkin sbb aku mmg xpernah cintakan die.

kdg2 aku pk, aku mmg kejam. maybe die ade sebab2 tertentu kan. tp xpelah. drpd aku trus carry on hubungan yg hipokrit itu baek aku putuskan saja. n aku mmg dah xdgr khabar die smpai skrg. hope die ok n xbencikan aku.

****************************************
p/s : jgn terburu2 menerima cinta krn kdg2 perasaan yg kite rase cinta itu sebenarnya bkn cinta tp hanya ingin memiliki n ubat waktu ksunyian shj. sekian.



Friday, August 26, 2011

A picture of my favourite memory


day 8 challenge : A picture of my favourite memory.

actually byk jer gambar yg mengukir memori terindah lam hidup aku. tp setelah difikir msak2. i think yg nie lah kenangan yg aku paling xboleh lupe n best sekali. n for sure, xmungkin akan berlaku lagi.

gmbr nie kalau korg perasan, aku dalam gondola ok! aku n 2 kwn tue nk naik ke gunung atas tue. sumpah tinggi gila. ni gunung kat langkawi yer. bkn nk naik genting. yg genting xsetinggi ni. yg nie tinggi lagi.

n kat atas tue sgt cntik. mcm tmn atas langit aku ase. bkn tmn permainan cm genting tp tmn rekreasi. like utk berjoginh n hirup udara segar.

kalau ade org nk bwk ag. mmg aku nk naik ag. tenang n damai jer atas nie. siap ade jmbtan lagi yg menghubung kan 2 buah gunung. tp aku lupe plak name pae gunung tue.

oh, ya! bru teringat. aku pernah buat entry pasal vacation kat langkawi nie. klik SINI. ada byk ag mgbr kat c2. thanks for viewing. :)

will you be reminded of me?


if you meet others that look like me...
will you be reminded of me?
if you listen to songs we listened to...
will you be reminded of me?
when you encounter peoples with the same name of me...
will you be reminded of me?

anytime, anywhere
i have though of u...

would you remember me if you meet someone with same name as me?
i will remember you...

all the whole i breath
i will think of you.

-HEARTSTRINGS~


Thursday, August 25, 2011

A photo of an animal i’d love to keep as a pet.

salam frens...

day 7 challenge nie buat aku termangu jap. binatang ape la yg aku suke yer... siap nk pelihara ag. fyi, aku nie manusia yg xberapa minat kat haiwan. aku pun xtau knape. tp biase lah kan. manusia nie lain2. eventho ayah aku pelihara ayam, burung merpati lah tp skrg ikan jer. tp aku mmg xpernah amik peduli. same goes to my mum. smpai kdg2 bila pg umah nenek aku. ase pelik jer bila kucing berkeliaran kat kaki time mkn nasi. tp xde r aku sepak ke ape kan. just aku bersila r atas kerusi. aku pantang ckit if ade binatang gesel2 kat kaki nie. geli u!!

pk punyer pk barulah aku sedar. ada satu binatang yg aku suke. nk tau ape dia. tp adik aku xlogik lgsung nk pelihara binatang nie. tp ADA AKU KESAH!


.
.
.
.
.
.


cntik nk mamp...

Tuesday, August 23, 2011

A song to match my mood

salam... days 6 challenges.


aku pun xtau ape mood aku skrg. tp sbb en. arief masih kat filipines. aci x if aku bagi lagu Aishiteru (menunggu) by Zavilia ? kia aci la ek.. :)






Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo… *)


Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan


reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru


Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..

banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

kembali ke *)

Sunday, August 21, 2011

pelajar F3 jadi ROBIN HOOD

salam frens..

memandangkan aku ni bakal guru so bile dgr2 cite pasal masalah pelajar kat sekolah ni, aku jd truja ckit lah. citer ni pelik ckit, mula2 dgr aku pun rase cmfuse. xtau nk kate either pelajar ni bersalah atau x. sesiapa yg bergelar guru or bakal guru hope boleh baca n try gikir either bdk ni slh ke x. yg x jd cikgu pun boleh jgak fikir. aku pun xde jwpan ag nie...

******************************************

ismail ( bkn nama sebenar) seorg pelajar ting 3 at sebuah sekolah yg agak femes r jgak. dia nie pendiam, bijak n bdn kecik jer. walaupun dia mcm tue, tp dia ramai pengikut. n kwn2 mmg dgr r ckp dia. kira dia ni mcm boss lah. n mmg xde org yg brani lwn ckp die. so, boleh dikatakan f3 tue.. dia r paling boss kot. memandangkan sekolah itu hanya ada f1, n f2 n f3. so korg leh imagine r betapa otai dia kan. tp sbb die kecik n pendiam, mmg bende xtersebar malah cikgu2 pun xtau pasal dia nie.

satu hari, ada 2 org kwn dia mengadu yg hilang hp. so, dia pg dorm f1 n f2 tanya sape yg curi hp kwn dia n suh pulangkan. tp sapa nk mengaku kan. so sbb xda org mengaku dia telah suruh konco2 dia ( f3) rampas hp kesemua pelajar (lelaki shj.) . act, kat sekolah dia tue diharamkan hp, tp ismail nie memg tau sape yg bwk n sape yg xbwk n mereka berjaya kutip hmpir 100 biji hp. selepas itu, dia bgtau

" if sape2 nk hp balik bayar rm1/rm2 (xpasti plak beza hrga knape) dlm mase sekejap ni jer untuk byar. if byar lmbat, korg kena byar rm10"

gila x? sirius giler!! so mmg byak r berjaya dikutip. ismail ni xkutip pun duit tue, dia sekadar bg arahan jer. duit yg dpt tue die bg 2 org kwn dia yg hilang hp tue suh beli hp baru. tp malangnye ada seorg pelajar f2 report kat ibubapa dia n parent dia col sekolah, so mmg selamat r ismail tu kan. walau dia xmkn duit tue tp sbb arahan die maka dia r yg kena tanggung akibatnya. bak kata cikgu sekolah itu. Ismail ni sebijik perangai cm "ROBIN HOOD" lah. menolong org tp dgn cara yg salah. 



akibatnye, ismail kena gantung sekolah seminggu. ibu bapa kenapanggil ke sekolah. n kena gnti balik duit yg dia da kutip dr junior2. erm.. so, sape rugi??? dia jgak kan. walau pun bg dia ape yg die buat baek sbb nk tolong kwn dia yg hilang hp tp care die mmg salah sbb org yg xbersalah pun jadi mgsa. nk report cikgu, mmg x r. sbb ckgu dah pesan jgn bwk hp kat sekolah kan..nasib2.. bg korg Ismail nie slh x?? kdg2 aku pk salah, kdg2 pk xsgt agpun die mmg xamik duit, die just bg arahan jer..

selepas diselidik, rupanya  masa Ismail f1 n f2 die nie mmg selalu kne buli kat senior2. duit xpyh ckp r, hari2 ada jer yg mitak 2osen, 50sen ngn dia. pakaian selalu kne curik.  selipar pun. malah mase f2 die pnah gk kne pukul kat senior semata2 dia kumpul kwn2 n buat plan cne nk balas dndm kat senior. OTAK dia yg bijak tue lh yg bikin org hot kot. n OTAK dia jgak yg buat die leh jd BOSS. i guess lah. pape pun selepas ni, Ismail nie insaf lah. dia budk bijak. if jd pape, kesian kan kat parent n diri dia jgak. k. wassalam.

*********************************
p/s : wut do u think of this story?
moral : NIAT tidak menghalalakan CARA. fikir2 kan. bye

Saturday, August 20, 2011

memoir cinta #3 (cinta tidak selalunya indah sayang)

salam frens..

cinta #3 adalah cinta paling aku xboleh lupe. dgn dia lah aku knal rasa cinta, rindu, sayang, sakit, kecewa n sbg. agak complicated jgak, biasalah real-life kan. i bet ramai yg tau pasal hubungan aku ngn si AM nie. tapi yg tnya aku sendiri, baguslah. yg tau dr mulut org laen tue, ikut suka korg lah. here's the stories.. cont from memoir cinta #2

*********************************


perkenalan aku dengan AM ni agak pelik ckit. masa tue awal thun f5. dia baru masuk sekolah aku n aku mmg xbrape knal dia. tp ada r sorg kwn aku cerita pasal ada sorg pelajar baru masuk, ensem. masa tue aku tgah problem ngn ex #2 aku tue. dan aku mmg xde niat r nak cari peganti wut-so-ever walaupun kwn aku berkali suh aku knal n tackle that new boy tue. one night tgah syok tgok bdk2 f4 kne berkumpul  kat gelanggang bwh hostel, hp aku berbunyi msg. 

AM : salam. boleh berkenalan. sy Y (nama samaran dia).
me : wsalam. Y? sape yer? xknal pun. 
AM : sy bdk sekolah awk jgak. xpelah xknal pun. sy minat awk.
me : bdk sekolah sy? erm.. sy dah ada bf. xpyh minat sy.
AM : xkesah la dah ade bf ke x. awak lyn sy as a fren pun dah cukup buat sy hepi.

n bermula mlm tue lah hubungan kami. walaupun aku xkenal sape Y tp aku selesa dgn dia. malah, aku selalu bercerita kat dia pasal masalah hubungan aku ngn #2 tue. one day, aku terserempak ngn si Am nie. hati aku dah rase laen. dia pndg aku tp aku wat bodoh je lah. walau kwn aku beriya suh aku knal n tinggalkan #2 tp aku ase mcm xlogik lah org sehensem AM xde awekkan. walau dlm hati aku tertarik jgak kat dia sedikit. seminggu kemudian hati aku rasa nk sgt kenal Y nie tp segan nk gtau dia. so, aku pun tanya r sorg member aku n apa yg mengejutkan is Y dan AM adalah org yg sama. OMG! sumpah aku terkejut tp happy. :)

masa hari aku putus ngn #2 aku gtau AM, n mlm tue jgak dia ajak aku kapel ngn dia. mula2 aku niat untuk ubat hati jer. dlm hati aku mmg ase dia da ada awek. tp lama2 aku makin syg dia. dia betul2 lelaki taste aku. dia pernah bawak aku jumpe kakak dia. tp masa tue aku masih free hair, erm, sumpah ase menyesal. kakak dia cm xsuker aku. hubungan ktorg berjalan lncar. aku bahagia ngn dia. walau cikgu2 xsuker dia sbb die nakal n merokok tp aku ttp syg n cintakan dia. malah aku mmg xpernah sekali pun rasa ingin menduakan dia walau byk yg cuba mengorat aku malah junior pun ada yg selalu hntr2 surat kat aku masa tue

bak kata pepatah, hari xselalunya cerah. hujan pasti akan turun. one day aku dpt tau yg dia ada awek laen. masa tue aku betul2 sedih n terluka. aku dapat no hp pmpuan tue n aku text die. aku fikir pmpuan tue perampas tp jwpan yg aku dpt sgt mengecekan..

me : awk sape? ape hbungan awk ngn AM?
she : sy gf dia. awk sape?
me : sy pun gf dia. satu sekolah ngn dia. smpai hati awk snggup kacau hbngan ktorg.
she : excuse me! sape kcau sape? sy dah setahun ngn dia. jd awk la awek dia kat sek. yg org gtau tue. sy tny dia xmengaku. dasar penipu!

masa tue aku terus nangis. aku xsgka aku lah perampas sebenarnya. aku msg AM n ktorg gaduh n dia xmengaku ada awek laen. last aku mitak putus. walau aku kecewa tp aku xnk jd awek ke2 dia. lepas tue hidup aku betul2 sunyi. aku xtau knapa hati aku tertutup untuk terima lelaki laen. tapi masa tue ada sorg junior asyik msg aku nk berkenalan n last aku terima dia as a fren je. walau aku tau dia minat aku tp hati aku masih untuk AM. sebulan lpas tue, dia msg n mitak mf n nak aku balik. walaupun aku masih syg dia tp aku xnk. aku ckp nk berkawan je n dia terima.

xlama kemudian, byk yg aku perhatikan perubahan pada AM nie so lastly aku terima dia balik. walaupun aku perlu terima hakikat yg aku awek ke2. lucu btol! tp lam sebulan kemudian, hbungan ktorg diketahui awek dia lagi n dorg gaduh n putus. masa tue AM bgtau aku n aku hepi sgt. dia ckp. dia nak setia kat aku smpai bila2. masa tue aku ase akulah pmpuan pling hepi dlm dunia. SPM dah nk hmpir. pada mlm solat hajat, dia kata ada surprise n dia mitak tunggu dia kat cafe lpas solat. mlm tue aku uzur n aku mmg pg cafe awal2 ag. xsabar rasa nya nk tunggu surprise dia. tapi malangnya tiba2 aku sakit perut sangat (senggugut) n aku trus berlari balik ke dorm.

mlm tue AM marah aku sbb xtunggu dia n perangai dia berubah teruk. dia dah mcm laen n xpedulikat aku sgt. kalau lah masa boleh diputar semula, aku nk sgt pg saat tue n tggu dia kat cafe. tp semuanya dah terjadi n xdpt diundur lagi. ada org bgtau aku. mlm tue, kat dlm masjid.kakak n adik dia duk cari aku n frust sbb xjumpa aku. n lepas solat, dia ajak satu family pg cafe. aku tau, dia mesti nk knalkan aku kat semua family dia tp malangnya aku xda. kwn aku kat c2 perhati yg muke AM berubah bila aku xda. aku tau dia kecewa tp sumpah aku xberniat nk kecewakan dia. T_T. mungkin dah bukan jodoh kami kan.

sejak hari tue aku dapat ase perubahan dia. aku rasa dia ada pmpuan laen. betul org ckp. kita rmpas hak org last sekali hak kita lak dirampas. masa tue aku berkwn gk ngn ex #2. walaupun AM xpernah ngaku ada pmpuan laen tp hati aku mmg dpt rasa sgt. satu mlm ktorg perang besar n dia ckp dia tahu aku berhubungn ngn si #2. malah kawan2 dia pun duk hasut yg apabila hbis sekolah aku pasti akan cari lelaki laen sbb AM nie bkn senegeri ngn aku. n sbb itulah die cari pmpuan laen sbg spare if putus ngn aku. sumpah aku xsgka AM boleh fikir mcm nie n xpercayer cinta ku yg tulus kat dia. last sekali ktorg senyap n same2 xberhubung.

masa ktorg gaduh tue tgh SPM. bygkan lah. awal2 exam, aku selalu hepi n selalu pg belajar ngn dia mlm2 tp last2 exam, aku study smbil nangis jer lam dorm. tp aku redha. hari last kat sekolah, aku dpt tau sape pmpuan ke2 lam hidup AM. pmpuan tue satu sekolah ngn aku. aku mmg msg n maki pmpuan tue kaw2. sanggup dia rmpas AM dr aku. bukan dia xtau hubungan kami. dlm cuti, dia col n mitak maaf n kate dah putus ngn AM. ada aku kesah! masa tue hati aku dah tertutup tp aku mmg kecewa. sedih xpyh nk ckp r kan.. tnpa kata putus. hbungan ktorg berakhir...

*************************

stragis x? huhu. tp skrg aku dah xfeel ape2 dah kat dia. aku anggap dia kwn jer. masa dapt matrik. ktorg dpt same tau. yg xtahan, siap sekelas ag. gila lah! n masa tue dia msg n ckp nk aku balik. tp aku xboleh terima dia walau masa tue hati aku masih ada dia. aku xnk SAKIT lagi. cukuplah sekali kan.. then, sem 2 dia keluar matrik. tp ada r dia msg2 aku n ada satu msg dia yg buat aku nangis.

" if masa boleh undur balik, sy nk kembali ke zaman f5. bersame ngn awk n xtinggalkan awk. sy asih ingat sume kngn kita masa f5 tue. "

sedih lak tetiba.. haish.. haha. tp msg nie dia hntar lam 3 thun lpas kot. skrg dia da ade awek n bhgia da. xde da nk kat aku lagi. aku pun dah xnk kat dia. tp knangan kan. smpai bila2 pun xkn hilang. nyte peeps.. 

Friday, August 19, 2011

What makes i different from everyone else?

salam frens..

tgah2 demam pun still gagah nk update blog. alasan : bosannnn gilerrrrr. this is days 6 challenges. tajuk cm menarik, buat aku terfikir. apa la yg aku differ pd org kan??? tapi kalau ada org pernah ckp "ko nie plik r" atau "wah, laen dr yg laen nie" or suc other words yg related tue ko PELIK, so terimalah kenyataan yer yg ko mmg pelik..hehe. tp xde r dalam sume hall, certain2 part je r. so, setakat aku boleh ingat buat masa ini, aku tulis r bbrapa yg i think i differ from others.

1. TAK SUKE ADA BAJU SAMA NGN ORG LAEN

- aku xtau r if ramai org cm gni, tp stakat nie mmg less r aku jumpe. n aku bkn stakat ckit2 punyer xsuker tp byk2 ok. bajet ko kaya nk beli brg tempah. abaikan. ini sirius! kalau aku tetiber jumpa org pakai bju or ada baju sebijik cm aku ada. comfirm! baju tue akan terus bersemadi lam almari. oh, ya! en.arief pun fhm kot sbb tue if die beli baju kapel mesti ada jugak yg berbeza ckit antara baju kami. xde sebijik sama punyer. tp biasenyer aku paling xleh is baju kurung lah. kalau baju tshirt kdg2 pjam mata jgak.


2. PAKAI BAJU MESTI IKUT GILIRAN

-sepanjang aku hidup, aku bru jumpe seorang yg perangai sebijik aku dalam hal ini. tshirt n baju kurung lah yg jadi mgsa aku. aku akan susun elok2, biasenyer wrna yg same xkan duk sebelah menyebelah. n bila nk pakai aku akan tarik yg depan dulu. so, baju akan beranjak-anjak. bile basuh, sambung belakang n mcm tue lah seterusnya. so, mmg korg xkn nmpak aku duk dpn almari n renung nk pakai bju mne. sometimes ada r jgak esp if ade occasion ape2 or tema ape2, peraturan tue diabaikan. giler kan?? aku buat mcm nie bkn sbb suke2 gk act. besides aku mmg suke susun2 cmni, aku jugak nk pastikan baju aku dipakai sama rata. bagus x idea ku? huhu.

3. SUKA TUKAR BRG DLM BILIK AIR

-brg dlm bilik air nie is sabun mndi n syampoo rmbut lah. aku pun xfhm knape aku mmg xleh setia. bile hbis mesti ase nk tukar jenis lain lak. dulu termasuk jgak pencuci muka. tp sejak dah jumpe yg elok, xberani dh. muka beb muka. haha. mmg kalau nk kira dah bepuluh jnis aku pakai. korg sebut jer brand ape, sume aku dh try:
#sabun mndi : lux, may, lifebuoy, olay, secret garden, dettol, protect, n sbg. latest skrg aku gune lifebuoy antibacterial (red bottle). sgt best.
#syampoo : rejoice, sunsilk, feather, pantene, follow me, loreal, secret garden, dove, clear, v05 n sbg. latest aku gune herbal essence (dandruff + break's over) gila tamak kan.hehe. n xlupe jgak, if beli syampoo mesti ade conditioner sekali. yg latest ni best, wangi.



4.  TAK SUKA SUSU DAN SOYA

-kali ni minuman plak. truly2 xsuker plus mmg xleh minum pun. aku pernah try minum susu n soya ni tp muntah bai. muntah. aku pun xfhm jgak nape tekak aku memang xleh terima dua minuman nie. teringat kat someone dulu pernah nk ajar aku minum susu. kelakar kan. haha. tp xkesampaian. dah.so, if nk belanja aku jgn sengaja pg beli dua jenis air ni ok. mmg gua tgok je la... hehe

5. TAK SUKA BYK JENIS KACANG

-mcm air jgak, if aku xsuker tu maksudnye tekak aku yg xleh terima. bkn aku sengaja2 xsuker kes nk air lain. bukan. bende2 yg xsuker ni if masuk mulut mmg comfirm keluar balik. aku xleh kate aku xmkn sume jnis kacang sbb kacang gajus n kacang cap tgn tue aku mkn. selain itu rasenyer tidak. aku gtau jelah. yg paling xboleh mkn is kacang panjang. mmg xkn masuk perut gua lah. if mkn nasi kerabu, aku mmg bengang if ada kcg pjg lah. selalu nasi dah masuk mulut, tup2 aku korek wat keluar bende nie. walau dah potong kecik2, tekak aku ttp rase. then kacang cambah @ taugeh. yg nie mmg xleh jgak. die punyer raser if tergigit mmg auww.. cannot3. tp kdg2 if dlm sup pnas, taugeh layu giler2, yg tue aku boleh mkn. tue pun kalau size kecik. byk ag r kcg lain like kcg buncis, kcg soya n etc. just named it.

erk.. lapo plak tgok gmbr nie..

6. MAMPU TIDOO HMPIR 24 JAM

- yg nie sape boleh challenge gtau aku. haha. mak aku pun selalu perli aku. "if puasa, tdo smpai 12 jam, xde r pahal puasa tue" walau die xsound aku, tp aku tau. itu mmg ayat untuk aku. hehe. aku mmg xleh pnat, if pnat mmg aku akan tdo lah sepanjang hari. if aku paksa diri mmg akan demam lak cm skg.. T_T. dah r bgun dah kul 12tgh. pukul 3ptg aku tido balik smpai mgrib. mlm lak lpas isyak trus tdo. sume gara2 penat berpuasa. aku pun xtau bile nk ubah tabiat nie. tp skrg aku dh mmpu xtdo ptg. gud girl!! :)

7. SELALU MENGIDAM

- mmg n sgt selalu. walaupun xpernah mengandung, (motipp nk mention) haha. aku selalu mengidam. kdg2 yg xmsuk akal n tah pape pun aku leh ngidam. hr tue aku ase nk minum pepsi. mmg aku rengek2 kat mak aku suh beli, smpai mak aku pun tension. kdg2 mengidam burger, asam, aiskrim, barli, n kentang goreng n mcm2 lah. if bende tue snk nk dpt mmg ondespot aku cari n beli. if x, mmg tunggu n tunggu jelah. skrg nie aku ngidam nk mkn gcb mcd.. waa.. aku mmg frust sbb mcd xde yg dkt ngn umah, mmg aku xleh pg sendiri. sedih ase. xtau r sape yg akan bwk aku pg. wait n c jelah kan..

xlarat dh nk pk. haha. nti ade ag. aku smbung, thanks 4 reading. korg ade perangai pelik x? ce gtau ckit lam kotak comment. aku nk tau jgak. daa.. 

Thursday, August 18, 2011

handpon2 pernah jadi milik sayer

salam frens..

kalau nk kire, dr aku stat pakai fon iaitu form 3 smpai r skrg, mmg byk kali dah ak tukar2 fon. tp sbb aku tukar bkn nye aku bosan ok. mesti sbb rosak!! ataupun hilang!! bile nk ckp pasal hp jer, mesti ayah aku perli. ciss betul!! haha. tp aku nie bkn ank org kaya so, jp aku sumem murah2 je. tp aku suker.. agak2 bengang jer.. leh baling. eh. tbgkar sbb rosak. haha tipoo je lah. jom2 cekidout hp murah2 aku.

1. NOKIA 3310


-sape yg umur baya2 aku cmfirm pernah gune hp ni kan. femes nie mse aku f3. anak dato' pun pakai yg ni ok.hehe. nostalgia2. aku gune hp nie sampai aku masuk f4. mase tue ramai dah org tukar pakai samsung (bunyi n design comel!) n hp nokia jnis laen, so aku menggedik nk tukar jgak. so, aku pun bg abg aku hp nie n die beli hp lain kat aku.

2. NOKIA 3610
- hp nie best. keypad dia sgt best bg aku. smooth jer nk type msg. tp aku beli cover pink susu berkilat. xda r cm atas nie. spnjg f4 aku gune hp nie n then aku bg mak aku. aku pun lupe sbb ape. so, ayah aku beli hp lain lak kat aku. mase tue dah naik f5 asenyer.

3. NOKIA 2100
- tgok hp nie sumpah ase sedih. nostalgia btol. hp nie r peneman zmn aku kuat bercinta dulu. haha. yg best. kat blkg boleh letak gmbr kan. gigih aku posing ngn ex #3 aku. n then ltk gmbr kami blkg tue. last2 aku bg mak aku gk hp nie. mase tue dah masuk matrik n aku beli hp yg polifonik lak. jeles r tgok org laen kan.

4. SAMSUNG E600H
- serius my fav. walaupun mase kat matrik ni, og sume duk pakai cnggih2 dah tp aku mmg suker n syg giler h nie. dah r cute, hp ni punyer sound pun sweet sgt. keypad pun best. pling best ag is dpt amik gmbr dr depan. kuar kat skrin dpn tue. sng nk posing, nk betulkan tudung ker. best3. pastu hp nie pun ade light kat bwh skrin tu. which is if ade msg ke miscol ke, light akn berubah jd hijau. klau xde pape, wrna biru. sng r ak nk detect dr jauh. tp skrg hp nie dah rosak. aku guner smpai sem 1 kat upsi. bateri die rosak n aku xjmpe lak pgnti.. hp lme kan. sdih btol. tp masih ade lm simpanan skrg, simpan buat kngn n kdg2 adik aku buat maen.:)

5. NOKIA 5200

-hp pertama aku yg canggih r ckit. hehe. lame aku pakai hp nie. yg bestnyer, en.arif pun beli sebijik cm hp aku cume die up ckit, 5300. hp nie yg best is bunyi lah, kuat. act, aku berkenan kat hp nie sbb tgok ramai sgt yg pakai mase sem 1 kat upsi tue. dan2 msuk duit ptptn, beli trus r kan. mase beli lam 500 ase hrga die. mhal giler. skrg dah bape ratus jer kan. hp nie pundah rosak skrg. tiber2 skrin xkeluar pape n cek2 kat dlm ade litar tebakar. nangis kot aku mse rosak. xde duit nk beli baru..huhu

6. MINI IPHONE china

-mase nie hp cina tgah up. ramai giler org beli. aku pun xtau r dtg hntu ape, terbeli hp nie. rm300++, aku lupe hrga die. murah rite? nie r pling menyesal aku ase. act, mse aku beli ni, aku masih guner nokia 5200. as kedua jah la. sbb aku beli no celcom yg 8pax tue. hp nie mmg susah r nk type msg. bateri pun xthan lme. n pling xleh blah, tetiber buat hal xleh on same waktu ngn nokia 5200 aku rosak. menangis aku. xde fon!!!

7. NOKIA 3120 classic
- sebab 2 hp aku rosak. so, ayah aku bg hp nie kat aku. die bru jer beli sebagai hp ke2 utk die tp dah rezeki aku kan.haha. siyes ase betuah lak hp lme rosak coz dpt hp nie. ade 3g tau! huhu. walaupun skrin kecik, xkesahlah. gmbr pun 2mp. lagi up r dr noka 5200 tue. tp......................... ni nk nangis ni. bru 2,3 bulan gune. hp nie hilang. bace sini. jtuh atas bas n dicuri org. hp bru ag tau. dah r mse tue tgh final exam, mmg menguji btol r. seminggu lpas tue, trus ak g beli hp baru...

8. SONY ERICKSON W508
- nie hp yg aku beli mei 2010 if xsilap. aku ade story kat sini. mase aku beli design laen, red luv2 g2. skrg aku pakai design cmni dah. sgt puas hati ngn hp nie, sgt best. mase beli rm550. dah setahun lbih ngn aku, still elok smpai skrg. 3g boleh. gmbar pun 3.5mp. ok r kan. radio ade. lgkap r. sbb tue ak syg. bia r org len dah pkai blackberry ke, iphone ke. i setia jer. padahal xde duit huhu. sebelum keje, mmg xde r nk tukar2. selagi die elok, gune r. still cntik ok! :) oh, ya! yg nie flip.

9. SAMSUNG GT-1080-F


- last hp dat i purchased. yg nie beli kat melaka bbrp bulan yg lpas. rm78. sebagai pendua jela. hp nie best sbb bateri thn lme. sirius ok! biase 3,4 hari bru caj. itu klu guna. if x, lam seminggu lebih r than. amazing rite!

p/s: skrg ni 2 hp last tue jelh ade ngn aku. hope selamat sejahtera r b4 aku keje nie. bye. thanks 4 reading. salam.

My favorite photograph of my best friend.

30 days challenges bersmbung ag sbb xde keje. 
day 4 : photograph of bestfriends.


gmbr nie mmg fav. sbb ada aku.. :)
left is meemah
right is miza
lurve both so much!!!

Wednesday, August 17, 2011

Tuesday, August 16, 2011

My idea of the perfect first date

30 days challenge bersambung lagi..

talking bout first date, tringat zmn dolo2 ngn en.arief..huhu. tp ni bkn pasal memory first date tp idea of perfect first date. haruslah imaginasi lebih2 kan. hehe. tp aku bkn demand sgt cukuplah sesuatu tue buat aku hepi. hope lah en.arif bace n jd kabulkan imaginasi aku nie. haha. xkesah lah kali ke ratus date pun ttp best ape.

first date mestilah berdebar-debar kan. terutamanya perempuan sbb kali petama nk nengok kekasih hati. dressing mestilah cntik2. first impression lah yg buat org nilai kita n ingat smpai bile2 kan. so, pertama sekali haruslah si lelaki dtg jemput kan. dgn kereta is a bonus. n then mestilah bawak pg makan2. tempat makan mestilah ekslusif ckit, sunyi n romantik. barulah boleh sembang2. kata first date kan. aku paling suka if tepi pntai or sumthing yg sg tenang. ada bunyi deruan ombak or muzik2 yg soft, sgt romantik rite.

after mkn2, y not pg tengok wayang lak. cerita yg dipilih harus jgak romantik or komedi pun ok. seram or ganas2 i dont like r. lebih2 ag tengok ngn org bru first time jumpa, xseronok lah kan. malu nk jerit2 haha. then, y not pg tempat2 yg tenang n menarik like taman ke or mane2 tmpat yg cntik macam taman ICT (i xprnah ag pg. sedih!) smbil jalan2, smbil tgok pemandangan. gelagat mnusia yg comel2 n mcm2 lagi r.
last sekali mestilah ada present utk si gadis.. huhu. hadiah tue terpulang r kan. asalkan bole dikenag smpai bile2.

aku pernah pg mkn tepi pntai ngn en.arif mse kat melaka. kedai tue mmg ekslusif r jgak. bunyi2 ombak. serius tenag dowh. oh, ya! mase first date en.arif bg aku teddy bear tau. :)
hye. sy miss pinky. umur sy dah 4 thun 7 bulan ++ :)

Friday, August 12, 2011

am i too spender?

salam frens.

*bukan spender, seluar dlm yer. tp spender = suka bebelanja.

kesah ni berlaku bulan lepas masa angah (adik pmpuan) aku balik bercuti kat umah. mlm tue ktorg keluar n angah cek duit ptptn die dah masuk. yeay! ah, aku lak lebih2 kan. so, masuk jer kereta. kami sekeluarga pun berdiskusilah.


angah : ma, nanti nak beli lptop. bile yer boleh beli?


emak : ikutlah. if nkbeli sane, beli lah. if x, cuti nak rayer ni lah. balik beli cni. simpan  duit tue.


me : duit masuk bape? lptop lam 1500 cukup dah ase.


emak : simpan duit tue. jgn berbelanja. nati xcukup nak beli lptop kan.


angah : masuk 2500. sebulan lagi nk beli kan. cukup jer. xkn hbis org belanja semua ni lam sebulan.

* ayah aku hnye mendengar tp last tue cm pndg ak n senyum sinis .y ? y? y?


me : aahkan sebulan ag. xkn hbis kan. agpun 100 ag lbih. xlogik2 kalau hbis lam sebulan.


ayah : eh, sape kate??? kalau mira COMFIRM HABIS... ntah2, xcukup ag. asyik2 mintak. asyik2 mintak.


* erk... GUA terkena bai...ciss.


me : mane ade. 2500 kan. xkn hbis sebulan. 1000 maybe  kot.


angah : 1000 hbis lam mase sbulan???? GILER!!!

*ok. gua terkena lagi.

p/s : am i ? am i ? sape kenal aku, tau r kan. oh. aku xmintak dilahirkan sebegini. haha

memoir cinta #2 ( cinta paling dramatik)

salam friends... 

b4 korg bace en3 nie, aku suggestkan korang bace dulu memoir cinta #1, baru r dinamakan citer bersmbung rite. ok. lpas aku break-up ngn RN, aku mmg jadi fobia nak kapel. aku takut nanti aku akan bosan n tinggalkan ag lelaki lain. n xpasal2 mkn maki hamun lagi kan. so, aku berkawan jer ngn lelaki smpai r aku naik f4 n pindah sekolah ke MRSM... kat sane r aku bertemu dgn my #2 nie, FS. cinta paling dramatik n paling complicated but pure! :) maybe ade kwn mrsm aku tau pasal aku ngn FS nie, tp ada jgak yg xtau. so, jgn terkejut yer... hehe. 

***********************************



masa kat MRSM, aku act. minat kat seorang senior, IM. tapi bapak r punyer sombong. walaupun ramai jer senior yg ngorat2 aku, tapi xlyn ok! yg satu bacth pun ada gk, tapi aku mmg xnk sbb hati aku mmg terpaut kat IM nie. masa tue mmg ramai jer junior yg kapel ngn senior tp aku xamk tau sgt. so, masa awal2 ag aku perasan yg ada sorg senior asyik pndang aku if bertembung. kdg2 kalau dia nmpak aku dr jauh, dia akan stop n renung jer aku smpai aku berlalu. mula2 aku cuak jgk, giler ke ape kan. tapi aku wat bodoh jer n lgsung xnk tau sapa dia. lagi pun, dia agak cute jgak. muke iras Achik SPIN.. :p oh, ya! mrsm aku hnya ada f4 n f5. so korg fhm3 lah sape junior, sape senior kan.

one day, aku berjalan dengan sorg kwn n terserempak ngn lelaki td. kwn aku senyum n blas balik tp still renung aku. aku pun senyum jer akt dia, tanda hormat kat senior kan. n lepas tu, aku pun mula r ase nk tau sape dia.

me : Z, ko knal ke senior tue?

Z : kenal r.. dia kapel ngn E (F4). aku kwn gk ngn kwn dia. nama dia FS.

me : oo.. dah ada awek upenyer.. 

niatnye, aku nk gtau kat kwn aku pasal dia selalu tenung aku tp aku mlas lah. tapi aku jd xsuka r sbb die da ade awek kan. GATAL!! xlama kemudian, setelah puas mengorat, IM terima aku..huhuhu. seriusly mase tue mmg hepi giler, tp as a fren je la. aku xkesah..malah dh hepi sgt2. tp kejap jer hepi sbb hubungan ktorg tersebar. senior lelaki yg suka aku mula mrh2 IM n senior pmpuan pun mule mrh2 aku. aku tau dorg jeles. IM tue bijak, ensem, loaded. cukup package lah. ramai org tackle. pmpuan bacth aku pun ramai kutuk aku kat blkg. aku tau tp aku xpeduli! n one day, IM dah xnk kwn ngn aku. sedih gler mase tue. n satu mlm tue, die mrahkan aku kat dewan dpn sume org. ya. aku nangis. stupid sgt ase mase tue. FS ada ditempat kejadian. 

lepas kejadian tue, satu mlm ada org col aku n ckp nk bekawan. FS lah orgnyer.

me : erm.. sape? nape nk kwn ngn sy?

FS : abg nie. FS. abg dah lame suke mie (die panggil aku mie). dulu abg diam sbb mie ngn IM. tp skg mie dah free kan? 

me : tapi abg kapel ngn E kan? sori lah. xsuker jd perampas.

FS : mane ada. ktorg xkapel pun. dia adik angkat abg jer. 

me : tp die kate, abg pkwe dia. cmfuse nie.

FS : xlah. sumpah. dia sediri ckp nk abg jd abg angkat die. agpun abg xsuke die. abg suke mie.

ok. truly masa tue aku xpk pnjg. malah aku xda tnye pndpt org pun. disebabkan aku frust ngn IM jgak. aku trima FS. masa tue if xsilap bulan 10, 2004. dah nk cuti sekolah n aku abkal berpisah ngn FS. hubungan kami dirahsiakan sbb aku mmg xnk org tau. terutamanya ngn senior yg asyik duk kacau aku n jgak senior pmpuan yg masih xpuas hati ngn aku. dan jgak kat si E. hubungn ktorg berjln lncar smpailah cuti sekolah. truly aku ckp, die lelaki yg sgt baek. die jgak lelaki yg sgt sayangkan aku. sampailah cuti sekolah n aku pulang ke rumah n die still sbb SPM. bermula lah mcm2 konflik lam hubungan kami. T_T

hubungan ktorg terbongkar. apa jadi? very bad. FS dipulaukan ngn ramai kwan2. aku plak hari2 dpt col kne maki hamun sbb rmpas FS dr E. E sukakan FS tp xnk kapel sbb malu nk bgtau FS. malah dia kate nk tnggu smapi hbis SPm baru nk gtau. aku fhm perasaan dia. truly aku ase bersalah. tapi benda dah jd. n aku plak2 dah btol2 sygkan FS. spnjg SPM, hidup aku bosan. FS jarang hubungi aku sbb belajar. mmg teruk perangai aku. aku selalu merajuk. kesian dia. tapi yg aku xsuker ngn perangai die suke mintak putus. if gaduh jer, dia mitak putus, tapi 3 hari kemudian, dia kan col n pujuk aku balik. berkali2 jadi benda sama sampai aku fedup.

tahun baru bermula, ktorg makin jauh. dia keje tp xgtau aku. aku plak diharamkan bwk fon g sekolah. setiap kali free, aku col, dia xangkat. mase tue jgak ada seorang bdk baru duk ngorat aku. yg tue my #3. lame2 ktorg asyik gaduh n last die mrah aku sbb xfhm die n ktorg putus... aku kapel ngn yg #3 tue. tapi hubungan aku ngn si FS nie xhbis cmtue jer... ktorg still berhubung malah, die selalu pujuk2 aku balik. aku pun banyak kali gk putus, kapel, putus, kapel ngn die. samapi 9X. last aku putus ngn die mase aku kat matrik. bygkan lah sampai 2007 hbungn kami. walaupun aku ada jer kapel ngn og laen, tp die ttp xlupekan akun still gk tunggu aku. kali yg ke9 tue, aku dah jnji xkn terima da balik n its all END.

********************************

aku mmg betul2 syg die. aku ingat die jodoh aku. tapi ada jer yg manganggu hubungan ktorg. last tue sbb FITNAH. aku anggap aku ngn die xde jodoh jer. smpai skrg ktorg masih kwn. dia pun add aku kat fb. hope die jumpe pmpuan laen yg mmpu sygkan die. menyanyat hati kan... tp redha je lah.. bye peeps. nyte. 

Tuesday, August 9, 2011

kesah seminggu berpuasa

salam frens....

tup tap tup tap dah seminggu kita berpuasa kan. mcm xpercayer tp itulah kenyataannya. dalam seminggu ni  jugak mcm2 r berlaku lam hidup aku. ada yg baik, ada gk yg buruk.tapi bak org kata, yg baek kekalkan lah, yg buruk, buangkanlah, gnti dgn lebih baik. jom, kita tgok apa perubahan yg berlaku spnjg seminggu yg sudah berlalu ini.

1. PUASA


yg nie mmg sume org berubah kan. kalu dulu, tgahari pun duk krup krap krup krap mengunyah, skrg xde la kan. tgahari is tdo jelah aku. tgahari pun tgok tv xpun on9 jela keje aku. buat ape ag, maen SUDOKU r smpai lebam. huhu.tapi aku btol2 nk berterima kasih kat pencipta sudoku nie... sape ha??? sbb dia r hidup aku terisi..hahahaha. tapi kalau org len berpuasa seminggu, aku bru jer 4 hari..muahahaha. biase r pmpuan kan, awal2 hr tue ter'MC'.. : p. tapi semalam btol2 menguji aku, kepala pusing, body xlarat n tekak ase nk muntah jer..tapi xmuntah pun. sudahnyer, aku tdo jer smpai ptg.. erm.. nasib puasa aku xbatal. salah diri sendiri, tanggunglah!

2. MAKAN



makan ni mmg seronok r kan. menjelang puasa jer mesti meriah. mane taknyer, mcm2 jual kat bazar Ramadhan kan. paling aku suke, sbb ayah aku dah kurang merokok, so duit yang selalu die buat beli rokok, die tukarkan dgn beli makanan kat bazar.. wah, seronok OK! tiap2 ptg die wajib ke bazar n tny nk suh beli ape? best x??? hehe. tapi tue lah, masalahnyer aku yg xde selera. sahur pun mkn ala kadar, kdg2 minum jer. time  berbukak mkn r nasi tapi kuantiti sedikit jer.. hope minggu ke2 nie, aku mkn byk r ckit. nati xpasal2 berat makin trun, xnk r.. nati xcntik time raya..haha. ha.. paling seronok sekali pasal mkn ni is xpyh msak2 kat dapur.. sbbnyer xramai kat umah. setakat ayah, mak, aku n elin jer puasa. elin pun kdg2 jer.. so lauk yg ayah aku beli dah cukup. biasa mak aku msak sayur or lauk satu jer tmbah. n maka tuan puteri azmira berehat r di depan TV tgok cite indonesia.. wekk wekk. tapi cerita tu pun teruk, maen pukul 6.30 - 7.30ptg. dan2 hbis citer jer terus azan. adeh, xbesh2.

3. TIDO

sesiapa yg kenal aku, mesti sudah sedia maklom r kan. aku nie kuat tido. teringat kat someone.. die selalu panggil aku, "MIRA SIKAKI TIDO"..haha. mengata aku konon. padahal dia lagi teruk. :). tapi seminggu berpuasa ni, penyakit tido aku makin teruk. sampai mak aku dah bising..

pukul 5pg.
mak : bangur r akak. sahur2. asenyer semalam tdo awal. cepat2. jgn liat.

pukul 6pg
mak : bangun akak. dah subuh. lepas sahur td patut xpyh r tdo. cepat2, dah lewat.

pukul 10pg
mak : (on phone) akak, tdo ke? bgun r kemas2 rumah, jemur baju ke bla bla bla.

pukul 12
mak : (on phone) tdo lagi?? bgun r. jap ag adik balik sekolah. suh die mandi n pg mengaji. if die nak mkn, tolong goreng telor n bla bla bla.

pukul 4ptg (average time)
mak : akak mane? tdo? hm.. ikut dia r. org len puasa jgak xde penat cmtu sekali.
adik : aah, tdo. bru jer tue.

pukul 6ptg
msk : bgun2. dah lewat. solat asar. mcamane nk dpt pahala puase if tdo jer ptg2.

pukul 11 mlm
mak : tdo da?? (geleng2 kepala n tutup lampu) 

hahaha. korg jgn terpedaya. jgn ingat aku tdo jer 24 jam yer. act, setiap kali mak aku col, aku trus bgun tapi biasenyer lepas tue, aku akan tdo balik. ptg tue mmg xleh nk kate ape. lam kul 3, 4 mesti ak tido jgak. mlm plak, if aku tdo awal pun, lam 3,4 pg aku tersedar jer...cam SEKARANG..hohoho.

4. AGAMA



Alhamdulillah sepanjang seminggu ni banyak gk yg aku dah berubah dari segi agama. maybe sbb masalah yg melanda n bulan puasa kan, aku byk dekatkan diri dgn buku2 agama, time solah terawih pun, ustaz tue selalu bg tazkirah pasal agama. truly aku ase sedih ngn diri aku sendiri. betapa byk nyer dosa2 yg sengaja tau xsengaja yg dah  aku lakukan. syukur jgak Tuhan beri kesempatan utk berubah. mungkin dah sampai masa utk aku berubah ke arah lebih baik n aku harap bkn perubahan sementara. bukan aku nak memerli malah aku sendiri pun sama jugak, selama nie pakai tudung tapi pakaian MasyaAllah ketat, rasa mcm teruk jer kan. aku cuba berubah ckit2, baju2 ketat n singkat, lengan pendek sume pakai lam umah jer. byk gk yg aku dah simpan. solat pun, aku cuba gk bangun buat if aku tgh tido sekalipun. kunci r jam kan. maybe jgak bulan nie xde syaitan kan, so senang jer nk bersolat n berbuat bende baik, xda yg menghasut. Alhamdulillah sgt2. moga semua kita dapat hidayah n berubah ke arah kebaikan. aku pun byk ag kena belajar skrg, n hope aku xberhenti untuk belajar n berubah. Amin..

5. MOOD



erm.. mood aku mmg xberapa ok seminggu yg berlalu nie. sesapa yg bace blog nie n fhm, fhm la kan. yg bace  status kat fb semua. ya, aku mmg tgah xberapa btol n agak serabot. dan sbb itulah, aku byk tido n dekatkan diri ngn Tuhan. setiap yg berlaku pasti ada hikmahkan. syukur, Tuhan masih sygkan aku. bila aku tdo, aku akan lupa masalah tapi smpai bila aku nak lari dr masalahkan. lambat-laun aku kena hadapi jgak. walaupun kdg2 aku kalah jgak dgn emosi n nafsu amarah aku tapi sekarang aku ase aku dh betol2 tenang. aku xnk terlalu egois n aku jga xmmpu nk menipu diri sendiri n aku bkn manusia yg kejam. aku xsanggup jgak tgok keadaan dia mcm tue. diri aku pun sama. xda org yg tau tp kenyataanne, keadaan aku lebih teruk. apa pun ,doa kan lah yg terbaek buat kami. :)

if nk membebel, mmg xhbislah. tapi sbb kena menaip n aku sgt xberapa rajin, kite stop r yer.. selamat berpuasa semua... peace! :)

jemput makan...:)

Monday, August 8, 2011

memoir cinta #1 (cinta dan persahabatan)

ada orang kata persahabatan boleh brubah menjadi cinta tapi cinta xboleh berubah menjadi sahabat. n aku tau ada yg setuju n ada yg xsetuju kan. tapi bagi aku, cinta pertama banyak mengajar aku erti berhti-hati n persahabatan dan cinta adalah satu benda yg berbeza. apa yg aku nk crita bkn nk membukak aib sesiapa esp my. exbf. tp skada berkongsi cerita. yg baik boleh r korg jdkan pengajaran rite. yg buruk, amik r sebagai pedoman. peace! (act aku bosan.hoho. kot aku lupe ingatan lpas ini, leh r bace kesah cinta sendiri kan lam ni. hope dpt ingat balik.hahaha)

**********************************

Love and Friendship

cinta pertama aku berlaku masa aku form 3 dgn sahabat aku sendiri. masa tu awal tahun. actually masa f1 n f2 aku ada minat seorang lelaki lembut. jgn kutuk aku yer, sbb lelaki itu terSANGAT ensem..huhu. ramai pmpuan minat die. tapi bila ak f3, lelaki tu dah hbis sekolah n lost contact ngn aku n truly aku jd xde mud nak g sekolah. so aku mula r knal n kwn2 ngn lelaki laen. aku pg sekolah naik bas sekolah n atas bas tu aku ada seorang kawan, RN. die nie sebenarnya suka kat kwn baik aku. so, aku baik r jgak ngn die. selalu r jgak die col2 aku. n ktorg mmg KAWAN...  tapi bila kawan aku kapel ngn lelaki laen n die jd makin rapat ngn aku. hari2 wajib die col aku n smpai satu tahap aku ase ake xboleh kalau xdengar suara die sehari.

aku jd comfuse, aku nie dah jatuh cinta kat die ke ape kan. so, tanpa sengaja aku bgtau kawan aku tue. n kawan aku pun bgtau kat RN nie. tup2 die col aku n cakap die pun suka aku jgak selama nie. mcm xpercayer tp itulah permulaan kami. persahabatan yg kami bina selama ni berubah mejadi cinta. dulu cakap aku kau, skrg dah berubah jd sy awk. bila ingat balik ase kelakar..haha. die lelaki yg baik, pemalu n betul2 syg aku. tapi banyak bende yg berubah sjak kami bercinta. care ckp dah jd sopan, n aku ase xbest dgn perubahan yg berlaku ini. die byk jage tutur kate n die jd mcm lain. col aku xpyh ckp r, setiap sejam sampai aku ase rimas.

makin lama hati aku makin ase xeklas. aku suka dia yg dulu, RN seorang sahabat bukan RN sebagai kekasih. dulu die selalu buat aku gelak dgn lawak2 bodoh die. tapi skrg, die jadi lelaki romantik n bajet baik cmtu. btol  org kate pmpuan ni suke BAD BOY, yes. aku setuju sgt2. setiap hari sabtu, aku tuisyen n biase lepas tuisyen aku akn jupa die. mmg mule2 aku ase hepi n lame2 aku ase nak larikk jer. kat tuisyen aku berkenalan ngn seorang lelaki, lelaki ni iras dgn lelaki lembut yg aku suka 2 tahun yang aku cerita td. sejak aku kenal lelaki baru ni, trus trg aku ckp. hati aku mmg dah zero ngn RN.

one day, aku dah boleh bertahan n xsanggup nk tipu hati aku lagi n aku col die.

     me  : awk..buat ape? sy nk gtau sumthing nie.

     RN : ape? bgtau lah cepat. (suara ceria sbb aku col, ak jrg col die)

     me : saya rasa kita kawan jer lah balik. hati sy masih xleh nk suka awk btol2. maafkan saya.

     RN : erm..dah agak da. xpela. bye (suara sedih)

masa itu aku mmg ase bersalah, tapi aku btol2 xleh nk truskan lagi. aku ngn die asenya lam 2bulan jer. masa tu aku mmg sedar yg xsemua persahabatan boleh berubah menjadi cinta. lepas kejadian itu, die dah xnaik bas sekali ngn aku. n aku dgr criter family dia pndah rumah n dia ada col kawan baik aku. n dia maki aku kaw2. dai kate aku pmpaun xsetia n rupanya dia tau yg aku berkawan ngn lelaki baru kat tuisyen sbb lelaki tu satu sekolah ngn die n selalu perli2 die. OMG. truly ak xsgka. tp ak ngn lelaki baru tu pun xlame. kjap jer bkawan.  my second love is when i am f4. hujung thun lagi tau. nak tau? tnggu memoir cinta #2 ok! nak tau aku ade bape exbf. follow r cite nie yer..hehe.

ok. ada smbungan ckit ag. lpas bebrapa tahun. tup3 tiga thun lepas, dia cntact aku balik. ak mmg takut n terkejut. yelah, aku yg bersalah kan. takut r die maki2 aku. tapi Alhamdulillah dia dah maafkan aku. apa yg berlaku antara ktorg dulu tu hny sekadar cinta monyet kan. die dtg berayer umah aku n ktorg jadi kawan balik. tapi skrg dah lost contact pun n aku xtau dah kat mane.

**********************************

p/s : sebelum decide ingin bercinta, fikirlah dulu baik2 betulkah kite mencintai seseorang atau sekadar teman waktu kesunyian?? xsemua persahabatan boleh berubah menjadi cinta ok! adios.


Saturday, August 6, 2011

lelaki - aurat- awek- seksi

 salam frens..

tadi blogwalking, aku masuk blog mr.k , entry terbaru die " Why Lelaki Suka Suruh Girlfriend Dia Tutup Aurat tapi Dia Pergi Menggatal dengan Awek yang Seksi?


truly sentap bile bace tajuk, mmg xde r kene same ngn aku... tp sipi2 ada r aku ase. so bile aku bace story yg pmpuan tu email kat mr.k sgt2 ase sedih. ade ag pmpuan yg lebih malang pada aku. aku patut bersyukur dgn dugaan ak sekarang, so aku xboleh sedih2 dah. stop crying and begin new life. yes. i will.

aku mlas nk copy paste citer die, korg pegi r bace kat blog die kan. tp yg aku tertarik is dgn salah satu komen kat entry tue... bile aku bace, aku betol2 ase lega n hepi sekejap. walaupun dulu aku prnah berniat, kalau ak putus cinta, aku nak jd cam dulu2 balik. nak free hair balik n sexy2. tp Alhamdulillah, iman aku masih kuat. aku xmampu nak berubah jadi lbih teuk. kawan2 pun banyak tolong aku. Alahmdulillah aku ase aku nak berubah menjadi albih baik lagi.

nie soalan yang perempuan tu tanye pada last email die :

1.Kenapa ada sesetengah lelaki, yang taknak bagi tau girlfriend dia the truth yang dia dah bosan, fed up, muak dengan girlfriend dia and he wants to move on with someone else?


2.What can i do to banish him completely from my mind?


3.How is it possible that someone yang Solat penuh lima waktu, do such things as check in into hotel, ringan-ringan, geli-geli dan bermacam2 lagi?


4.Why lelaki, suka suruh girlfriend dia tutup aurat, pakai sopan-sopan, tapi dia pergi menggatal dengan awek yang free hair, seksi?


ok, ni pulak jawapan yg aku suker dari salah seornag pengomen entry itu. 


azurie he's an asshole dear..forget about him..trust Allah.

1. sbb tak nak kasi tau the truth sbb dorang takut korang marah die and curse dia mcm2..or maybe korang stock buat bini..that blonde girl stock buat main je

2.kau tak kan dapat lupakan die sampai bila2..korang cuma boleh letak memory yg korang tak suka dlm subconscious shj..tapi cuba relakan hati dan serahkan hati pada Allah..ubat hati tu dulu

3.Klw pak haji yg solat 5 waktu, solat sunat complete pun boleh kene tangkap basah tau..

4.Bak aku kata die suruh ttp aurat sbb nk stock buat bini..bila ko ttp aurat die x payah tanggung dosa kau as isteri..stock main2 die lepas bosan die tinggal lah..

laki mcm ni mmg patut kene tinggal..klw die nk balik kat kau x payah dilayan..cari laki yg betul2 boleh jadi imam.


wut do u think? truly aku cakap. walau bf aku xsuke pmpuan tue, n sekadar stok geli2 sekali pun. aku ttp xboleh terima. biarlah die hanya nak kita jer jadi bini die n cinta mati sama kite sekali pun, kalau die maen ngn pmpuan laen. aku ttp xnk. fullstop. sekian.

p/s : semoga hidup aku lebih tabah. Amin

Thursday, August 4, 2011

keyworld minngu ini..wakakaka


lame xjenguk nuffnang, n td ase nk jenguk... bukak2 jer..mmg fun lah tgok keyworld utk minggu nie...

1. manhunt malaysia 2011 - yg nie aku agak cmfuse, xde kot aku wat entry pasal ni. ak tau pasal manhunt ni pun dari blog akak stephanie liah... xpelah, abaikan..

2. tengku zainol ariffin - yg nie serius jd isu..hoho. tue name penuh en.arif. motiff ko seach name penuh en.arif??? mesti ko peminat die kan.. tup2 terjumpe plak blog aku...oh, menangis r ko kan bile tgok entry2 yg ak buat pasal kami... tp xpelah, criter lame kan. hope ko tabah je yer..haha. yeye je aku ingat peminat en.arif. tapi ak masih terfikir jgak r, ada org taunama penuh die n search lagi..hm...mesti ada org yg mmg nk tau pasal dia kan...siap search bagai tue..tp xpelah, aku xkesah...



3. azlin aznita - yg nie xtau r nk cakap. maybe die cari pasal awek die yg nama azlin aznita kot.xpun ada pmpuan yg hot giler nama sebebgitu so ada prg search kan. n kesian jgak jumpe blog aku..huhu. azlin n aznita plak nama adik aku.. kesian2..tapi berutung wo..adik-adik aku cun ape?

azlin - 10 thun - mau knal??? hahaha

aznita - 18 thun - nk knal? xpyahhh

4. cikgu azmira kelantan -  muahahahahaa....yg nie aku mmg gelak giler2... sape r nie cari mcm nie kan... cmfirm! mmg comfirm cari aku. tekaan pertama aku mestilah anak murid aku kan... yg ak mengajar masa praktikal hari tue, wah, bukan maen lagi ko search nama aku kan..tp xpelah, mmg btol pun. aku cikgu n aku asal dr kelantan.. pandai btol  korg cari kau yer. tahniah3! hehe. nk knal cikgu?? tapi patut ko tmbah lagi r.. patutnye  CIKGU AZMIRA YANG HOT LAGI CUN KELANTAN... : p




p/s : rindu plak....aargh...abaikan!

Tuesday, August 2, 2011

my konvokesyen day (26 july 2011)

salam frens... n selamat berpuasa..

lupakan semua masalh2 bodoh yang berlaku... let me share u some photos at my konvokesyen day that day.. ak story dari awal perjalanan hingga balik r yer... kasi pnjg ckit.. :)

hari isnin, 25 july kami bertolak ke taiping, umah abg aku...abg kandung yer.. bkn abg angkat.. me wif abah, ma n adik ak 2 org tue.. oh, ya! 2 hari sebelum pg tue mata kiri aku sakit.. xde r sakit actually tapi bengkak. ak mmg dah gelabah, bkn ape kan xpasai2 naik pentas amik ijazah ngn mata bengkak... amik gmbr lak tue.. malu smpai tua..hahaha.

 ni gmbr mse ondeway..nmpak x mate kiri ak bgkak??? malu!!!

mlm tue tdo sane n pagi2 bertolak ke tg.malim. sampai lam 11pg asenyer... 
amik jubah n terus ke UPSI.. duk r lam tue smpai 1.30tgh masuk dwn..
dgr2 ceramah sat n trus berbaris masuk dewan n dk r lam tue smpai kul 5ptg..

ade cerita sedih ni, which is ak xsemapt makeup..wa...sedih giler.. muke kwn2 sume berseri..
aku??? nan hado.. sume gara2 kekalutan aks endiri..tp xkesahlah..
i kan natural beauty..muahahah.. *perasan nak mamp..

so, keluar jer trus r tgkap gmbr kan..njoy de photos frens..

 
 me wif my mun n dad.. this is 4 u parents.. :)

ni my family yg ikut, from left abah, me, ma, abg
dr depan lak, elin n alif.. :)

en. Arif??? agak2 die dtg x? k 2. aku jujur die dtg jer.. nk bukti??

alamk, teripload gmbr xbape cntik..xpelah mlas nk upload ag... yg baju belang2 tue en.arif if ade org nk knal r kan...ha..ak knalkan siap2..jgn kate die abg aku lak yer... ak ade sorg jer bag kandung..
abg angkat??? nehi ok! xpercayer?? sudah... next entry i story..

ni bunga yg aku dapat, thanks sgt2 utk yg bagi..
dari kiri, dr abg, dr parents n arif
luv them ....

tido semalama ag kat Taiping n esok tgahri gerak balik kb...setel sume...
hari balik tue, ak makeup...nk revenge r punyer pasa... tp bile ak tgok cermin,
haish cm same jer muke ak ngn xmaekup.. erm..
comfuse2..haha. ak makeup simple jer.. no mascara n eye-shadow..
sbb tue nmpak same je ngn xmakeup kan..

ko pndg ape dik??? ni endeway balik, behenti kat taman ape tah jap...

p/s: thanks for reading peeps... happy convokesyen day for myself... hope cpt dpt keje..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...