CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, August 9, 2011

kesah seminggu berpuasa

salam frens....

tup tap tup tap dah seminggu kita berpuasa kan. mcm xpercayer tp itulah kenyataannya. dalam seminggu ni  jugak mcm2 r berlaku lam hidup aku. ada yg baik, ada gk yg buruk.tapi bak org kata, yg baek kekalkan lah, yg buruk, buangkanlah, gnti dgn lebih baik. jom, kita tgok apa perubahan yg berlaku spnjg seminggu yg sudah berlalu ini.

1. PUASA


yg nie mmg sume org berubah kan. kalu dulu, tgahari pun duk krup krap krup krap mengunyah, skrg xde la kan. tgahari is tdo jelah aku. tgahari pun tgok tv xpun on9 jela keje aku. buat ape ag, maen SUDOKU r smpai lebam. huhu.tapi aku btol2 nk berterima kasih kat pencipta sudoku nie... sape ha??? sbb dia r hidup aku terisi..hahahaha. tapi kalau org len berpuasa seminggu, aku bru jer 4 hari..muahahaha. biase r pmpuan kan, awal2 hr tue ter'MC'.. : p. tapi semalam btol2 menguji aku, kepala pusing, body xlarat n tekak ase nk muntah jer..tapi xmuntah pun. sudahnyer, aku tdo jer smpai ptg.. erm.. nasib puasa aku xbatal. salah diri sendiri, tanggunglah!

2. MAKAN



makan ni mmg seronok r kan. menjelang puasa jer mesti meriah. mane taknyer, mcm2 jual kat bazar Ramadhan kan. paling aku suke, sbb ayah aku dah kurang merokok, so duit yang selalu die buat beli rokok, die tukarkan dgn beli makanan kat bazar.. wah, seronok OK! tiap2 ptg die wajib ke bazar n tny nk suh beli ape? best x??? hehe. tapi tue lah, masalahnyer aku yg xde selera. sahur pun mkn ala kadar, kdg2 minum jer. time  berbukak mkn r nasi tapi kuantiti sedikit jer.. hope minggu ke2 nie, aku mkn byk r ckit. nati xpasal2 berat makin trun, xnk r.. nati xcntik time raya..haha. ha.. paling seronok sekali pasal mkn ni is xpyh msak2 kat dapur.. sbbnyer xramai kat umah. setakat ayah, mak, aku n elin jer puasa. elin pun kdg2 jer.. so lauk yg ayah aku beli dah cukup. biasa mak aku msak sayur or lauk satu jer tmbah. n maka tuan puteri azmira berehat r di depan TV tgok cite indonesia.. wekk wekk. tapi cerita tu pun teruk, maen pukul 6.30 - 7.30ptg. dan2 hbis citer jer terus azan. adeh, xbesh2.

3. TIDO

sesiapa yg kenal aku, mesti sudah sedia maklom r kan. aku nie kuat tido. teringat kat someone.. die selalu panggil aku, "MIRA SIKAKI TIDO"..haha. mengata aku konon. padahal dia lagi teruk. :). tapi seminggu berpuasa ni, penyakit tido aku makin teruk. sampai mak aku dah bising..

pukul 5pg.
mak : bangur r akak. sahur2. asenyer semalam tdo awal. cepat2. jgn liat.

pukul 6pg
mak : bangun akak. dah subuh. lepas sahur td patut xpyh r tdo. cepat2, dah lewat.

pukul 10pg
mak : (on phone) akak, tdo ke? bgun r kemas2 rumah, jemur baju ke bla bla bla.

pukul 12
mak : (on phone) tdo lagi?? bgun r. jap ag adik balik sekolah. suh die mandi n pg mengaji. if die nak mkn, tolong goreng telor n bla bla bla.

pukul 4ptg (average time)
mak : akak mane? tdo? hm.. ikut dia r. org len puasa jgak xde penat cmtu sekali.
adik : aah, tdo. bru jer tue.

pukul 6ptg
msk : bgun2. dah lewat. solat asar. mcamane nk dpt pahala puase if tdo jer ptg2.

pukul 11 mlm
mak : tdo da?? (geleng2 kepala n tutup lampu) 

hahaha. korg jgn terpedaya. jgn ingat aku tdo jer 24 jam yer. act, setiap kali mak aku col, aku trus bgun tapi biasenyer lepas tue, aku akan tdo balik. ptg tue mmg xleh nk kate ape. lam kul 3, 4 mesti ak tido jgak. mlm plak, if aku tdo awal pun, lam 3,4 pg aku tersedar jer...cam SEKARANG..hohoho.

4. AGAMA



Alhamdulillah sepanjang seminggu ni banyak gk yg aku dah berubah dari segi agama. maybe sbb masalah yg melanda n bulan puasa kan, aku byk dekatkan diri dgn buku2 agama, time solah terawih pun, ustaz tue selalu bg tazkirah pasal agama. truly aku ase sedih ngn diri aku sendiri. betapa byk nyer dosa2 yg sengaja tau xsengaja yg dah  aku lakukan. syukur jgak Tuhan beri kesempatan utk berubah. mungkin dah sampai masa utk aku berubah ke arah lebih baik n aku harap bkn perubahan sementara. bukan aku nak memerli malah aku sendiri pun sama jugak, selama nie pakai tudung tapi pakaian MasyaAllah ketat, rasa mcm teruk jer kan. aku cuba berubah ckit2, baju2 ketat n singkat, lengan pendek sume pakai lam umah jer. byk gk yg aku dah simpan. solat pun, aku cuba gk bangun buat if aku tgh tido sekalipun. kunci r jam kan. maybe jgak bulan nie xde syaitan kan, so senang jer nk bersolat n berbuat bende baik, xda yg menghasut. Alhamdulillah sgt2. moga semua kita dapat hidayah n berubah ke arah kebaikan. aku pun byk ag kena belajar skrg, n hope aku xberhenti untuk belajar n berubah. Amin..

5. MOOD



erm.. mood aku mmg xberapa ok seminggu yg berlalu nie. sesapa yg bace blog nie n fhm, fhm la kan. yg bace  status kat fb semua. ya, aku mmg tgah xberapa btol n agak serabot. dan sbb itulah, aku byk tido n dekatkan diri ngn Tuhan. setiap yg berlaku pasti ada hikmahkan. syukur, Tuhan masih sygkan aku. bila aku tdo, aku akan lupa masalah tapi smpai bila aku nak lari dr masalahkan. lambat-laun aku kena hadapi jgak. walaupun kdg2 aku kalah jgak dgn emosi n nafsu amarah aku tapi sekarang aku ase aku dh betol2 tenang. aku xnk terlalu egois n aku jga xmmpu nk menipu diri sendiri n aku bkn manusia yg kejam. aku xsanggup jgak tgok keadaan dia mcm tue. diri aku pun sama. xda org yg tau tp kenyataanne, keadaan aku lebih teruk. apa pun ,doa kan lah yg terbaek buat kami. :)

if nk membebel, mmg xhbislah. tapi sbb kena menaip n aku sgt xberapa rajin, kite stop r yer.. selamat berpuasa semua... peace! :)

jemput makan...:)

0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...