CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, August 21, 2011

pelajar F3 jadi ROBIN HOOD

salam frens..

memandangkan aku ni bakal guru so bile dgr2 cite pasal masalah pelajar kat sekolah ni, aku jd truja ckit lah. citer ni pelik ckit, mula2 dgr aku pun rase cmfuse. xtau nk kate either pelajar ni bersalah atau x. sesiapa yg bergelar guru or bakal guru hope boleh baca n try gikir either bdk ni slh ke x. yg x jd cikgu pun boleh jgak fikir. aku pun xde jwpan ag nie...

******************************************

ismail ( bkn nama sebenar) seorg pelajar ting 3 at sebuah sekolah yg agak femes r jgak. dia nie pendiam, bijak n bdn kecik jer. walaupun dia mcm tue, tp dia ramai pengikut. n kwn2 mmg dgr r ckp dia. kira dia ni mcm boss lah. n mmg xde org yg brani lwn ckp die. so, boleh dikatakan f3 tue.. dia r paling boss kot. memandangkan sekolah itu hanya ada f1, n f2 n f3. so korg leh imagine r betapa otai dia kan. tp sbb die kecik n pendiam, mmg bende xtersebar malah cikgu2 pun xtau pasal dia nie.

satu hari, ada 2 org kwn dia mengadu yg hilang hp. so, dia pg dorm f1 n f2 tanya sape yg curi hp kwn dia n suh pulangkan. tp sapa nk mengaku kan. so sbb xda org mengaku dia telah suruh konco2 dia ( f3) rampas hp kesemua pelajar (lelaki shj.) . act, kat sekolah dia tue diharamkan hp, tp ismail nie memg tau sape yg bwk n sape yg xbwk n mereka berjaya kutip hmpir 100 biji hp. selepas itu, dia bgtau

" if sape2 nk hp balik bayar rm1/rm2 (xpasti plak beza hrga knape) dlm mase sekejap ni jer untuk byar. if byar lmbat, korg kena byar rm10"

gila x? sirius giler!! so mmg byak r berjaya dikutip. ismail ni xkutip pun duit tue, dia sekadar bg arahan jer. duit yg dpt tue die bg 2 org kwn dia yg hilang hp tue suh beli hp baru. tp malangnye ada seorg pelajar f2 report kat ibubapa dia n parent dia col sekolah, so mmg selamat r ismail tu kan. walau dia xmkn duit tue tp sbb arahan die maka dia r yg kena tanggung akibatnya. bak kata cikgu sekolah itu. Ismail ni sebijik perangai cm "ROBIN HOOD" lah. menolong org tp dgn cara yg salah. 



akibatnye, ismail kena gantung sekolah seminggu. ibu bapa kenapanggil ke sekolah. n kena gnti balik duit yg dia da kutip dr junior2. erm.. so, sape rugi??? dia jgak kan. walau pun bg dia ape yg die buat baek sbb nk tolong kwn dia yg hilang hp tp care die mmg salah sbb org yg xbersalah pun jadi mgsa. nk report cikgu, mmg x r. sbb ckgu dah pesan jgn bwk hp kat sekolah kan..nasib2.. bg korg Ismail nie slh x?? kdg2 aku pk salah, kdg2 pk xsgt agpun die mmg xamik duit, die just bg arahan jer..

selepas diselidik, rupanya  masa Ismail f1 n f2 die nie mmg selalu kne buli kat senior2. duit xpyh ckp r, hari2 ada jer yg mitak 2osen, 50sen ngn dia. pakaian selalu kne curik.  selipar pun. malah mase f2 die pnah gk kne pukul kat senior semata2 dia kumpul kwn2 n buat plan cne nk balas dndm kat senior. OTAK dia yg bijak tue lh yg bikin org hot kot. n OTAK dia jgak yg buat die leh jd BOSS. i guess lah. pape pun selepas ni, Ismail nie insaf lah. dia budk bijak. if jd pape, kesian kan kat parent n diri dia jgak. k. wassalam.

*********************************
p/s : wut do u think of this story?
moral : NIAT tidak menghalalakan CARA. fikir2 kan. bye

0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...