CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, November 23, 2011

bertudunglah dgn ikhlas

salam frens...

bertudung mmg satu isu hot n sensitif lah kan. dr dulu smpai skrg mmg kalau ade org bukak topik mmg xhbislah berbahas. setiap org akan nak mempertahankan diri masing2. xkesah lah. for me. everyone have their own opinion. so do i.

"perempuan bertudung tidak semestinya baik tetapi mereka masih belum tentu masuk neraka, 
DAN...
perempuan tidak bertudung juga tidak semestinya jahat tetapi mereka adalah golongan kedua di neraka."

sekarang nie dah makin ramai org bertudung Alhamdulillah. artis pun dah makin ramai, wlaupun nak dikutkan artis ni mmg susah nak bertudung. tp kalau dah ikhlas dan sedar akan benda tu, mmg boleh buat. sape kate bertudung ni susah? xsusah. maybe ade org akan ckap,

" ko bertudung senanglah ckap, cuba kalau ko free hair. tgok mmpu x ko bertudung?"

if aku cakap bila aku stat bertudung dgn tuma'ninah mesti ramai xpercaya. but its true. bertudung tue mmg da lame. sejak form 4 aku dah bertudung. tp tuma'ninah tue yg pnting. bertudung dgn tuma'ninah ni maksudnya, bertudung dgn tetap. bkn yg jnis on off on off. thun ke2 di upsi baru aku stat tau. umur aku 20 tahun. so, skrg aku 23 tahun. see. baru 3 tahun. tp Alhamdulllah aku smpat berubah.

aku paling kesian tgok kwn2 yg jnis masa sekolah menengah elok je bertudung, tp bila dah stat kerja, or smbung belajar di univ yg jauh dr keluarga, mula bukak tudung. korg mmg RUGI. sumpah aku cakap. tp di upsi aku puji. maybe sbb kami nie ade jiwa pendidik. rase yg ingin jd role model utk pelajar kan. aku tgok rmai kwn2 yg mase sem 1,2 free hair tp bile dah masuk thun ke2 or ke3 dah mula bertudung. mmg manakjubkan tp mmg perkara biase di upsi. 

karipap2 tudung. 

"aku masih belum dapat hidayah r utk bertudung"

jawapan paling lucu n bdoh bg aku. smpai bila ko nk tnggu hidayah?? ko HARUS cari hidayah tue. macam ilmu jgak. kita cari ilmu dgn dtg sekolah belajar, pg tuisyen. beli buku rujukan. so that bru dpt ilmu. same r. if ko hny duk diam tggu hidayah dtg. org nasihat pun wat bdoh jer. mmg korg xkn dpt r hidayah tue. 

"dont judge a book by its cover"

yg nie ayat biase org xbertudung akan bagi. yg jnis baik r. mcm peribahasa kat atas awal2 td r. baik mcmmane ko pun, ko ttp ahli neraka. mmg sgt rugi bg aku. korg dah r baik, dosa lain xde tp xbertudung. golongan paling kesian bg aku. if ko mampu jage diri, jage perbuatan, jage bende lain utk tidak buat dosa. y not korg jage aurat jgak???? if ramai org boleh buat, y dont u? mcm buku jgak. if contents sgt2 baik n berguna, kenapa kita xtukar cover die dgr baik n cntik jgak? kita mampu ape!

mmg ade sesetengah sgt susah utk berubah. aku faham. kebiasaannya jnis dari keluarga yg mmg tidak berudung. dulu mase aku f3, kgkwn aku mmg free hair malah smpai skrg. kalau keluarga xkesah, mak sendiri contohnya tidak bertudung. mmg susah r utk anak tue. even ko hntar anak ko sekolah agama sekalipun. trust me!

dulu mase aku stat bertudung dgn tuma'ninah, disebabkan en.arief benarnya. die yg byk tgur aku. malah aku pernah ckp, if gaduh or putus ngn die, aku nak free hair balik. tp hakikatnya aku xmmpu pun buat. masa tue baru aku sedar, aku dah ikhlas bertudung, kerana agama bkn kerana arief suruh. bile kita dah ikhlas, semua akan jd senang. macammana nk ikhlas??? carilah sumber yg mampu menginsafi diri kita. bace lah terjemahan Al-quran yg berkaitan aurat nie. dptkan nasihat dari org2 beragama. n u will do it. 

p/s : sori if ade yg butthurt. yg baik jdlah pedoman, yg xbaek jdlah pengajaran. bye.


0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...