CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, December 31, 2011

azam 2011 ter CAPAI ke x..

today 31.12.2011..

kejap jer rasa kan. akhirnya hari ni dah hari terakhir untuk tahun ni. ALhamdulillah sebab Tuhan masih beri aku nyawa untuk terus hidup kat dunia ni.  semoga aku masih berpeluang untuk hidup tahun depan kan. (esok)

1 jan lepas, aku ada buat entry tentang azam aku untuk tahun ni kan. agak3 tercapai x yer... actually aku pun dah xbrape ingat, kena pegi entry lama r kot. huhu.


MY AZAM 2011

1. menjadi manusia yg lebih baik. (skrg dah baik...tp nk lebih r thun ni n sterusnya)
2. ada lesen kereta. (now tgh belajar)
3. nak praktikal dgn baik.
4. nak bekerja hjung thun ni. (klau de rezekilah)
5. nak bertunang if bolehlah..wakakakaaaa :p
6. nk knal family my en. arief... (malu )




ok. kat atas tue aku punyer azam tahun 2011. aku copy paste dari entry lama. tgok azam tue ase SEDIH jer. erm..

1. menjadi manusia yg lebih baik

- aku pun xsure azam nie tercapai ke x. sbb aku rasa aku same jer cam biasa. tapi mybe lebih baik ckit kott. huhu.

2. ada lesen kereta

- ingat kes lesen nie terus rasa makin sedih, sbb sampai skrg aku masih tunggu tarikh untuk pegi test. nama aku ada prob ckit n xkeluar ag untuk pg test. sedih jer ingat untuk diri sendiri. tunggu je lah kan.

3. nak praktikal dengan baik ( / )

- yang nie BERJAYA. yahoo. huhu. aku dah hbis praktikal pertengahan tahun hr tue. walaupun aku dapt B+ jer tp aku puas hati. sebab? sampai sekarang students aku masih contact aku n mintak aku ajar dorg lagi. sweet kan.

4. nak bekerja hujung tahun ni.

- yg nie masih lagi tnda tanya n sedih jgak. sbb smpai skrg aku xdipanggil interview lagi. tp bkn aku sorg ok. semua yg amik cos pendidikan mmg xposting ag tahun nie. dah ada problem, nk buat camne kan. tunggu jela.

5. nak bertunang if bolehlah..

- ok. yg nie pun xterjadi jgak. tp bukan sbb aku xnk or en.arif xnk. entah r. maybe jodoh ktorg lambat ag. so, nanti dah2 nak kawin nanti r ktorgt bertunang kot..

6. nak kenal family en.arief..

- erm.. yg nie xtau nak cakap terjadi ke x sbb. mmg mcm xterjadi sbb aku mmg xde pergi jumpa parent dorg lagi kan. tp since adik die dah kenal aku. kami pun ada msg2 kat fb so aku rasa cam tercapai gk r walaupun berapa percent je kan..

so.. mmg boleh dikatakan FAIL lah aku punyer azam 2011 nie. pape pun aku bawak azam tue untuk tahun nie lak. aku malas nak berazam baru, kita smbung je untuk tahun nie kan. tapi nk tmbh 1 lah.

AKU NAK KAHWIN TAHUN DEPAN... hahahah

Thursday, December 29, 2011

something i could never get tired of doing


yeay. this is day 29 challenge, tinggal satu lagin aku BEBAS. cess. mcm la bend anie wajib kan. padahal aku yg galok nk buat. ok. abaikan. now, aku nak share benda2 yg aku xpernah letih or penat buat. erm. of cos lah relate dgn aku punyer hobi kan.

1. On9, surfing internet, blogwalking, facebooking n etc

- aku jadikan satu jelah kan. sbb semua melibatkan laptop n broadband clcom aku nie. mmg hari2 aku akan on9. kalau xdpt on9 rasa mcm xlengkap dunia. n aku mmg xpernah penat buat semua nie. seronok adalah. sbb dlm nie ada mcm2. if aku boring blogwalking pun, aku leh abca komik lak. if boring bace komik, aku tgok video lak. leh kate mmg xkan boring lah. aku bet mostly yg baca blog aku skrg pun setuju dgn aku kan. yeay. terima kasih. hehehe. mgkin smpai aku dah ada anak r kot baru aku rasa boring on9 nie. itupun KALAU....huhu..

# google


2. buys reads magazines

- setiap kali keluar adalah wajib aku akan membawa balik  majalah. biasanya aku beli CLEO n MINGGUAN WANITA lah. kdg2 beli gk REMAJA n COSMOPOLITAN N RAPI. tp skrg sbb aku selalu nak cari cara pakai shawl terbaru. so, aku dah mula berjinak dengan DARA.COM. korg boleh imagine berapa majalah aku beli sebulan if aku selalu keluar. mak aku pun dah pening. dia asyik kata aku suka menghabis kan duit. tp aku baca ape. walaupun baca sekejap n then simpan. dah habit. mmg xtau cmne nak ubah. setakat nie mmg masih xbosan n penat melakukannya. uhuhuhu

rumah aku mmg dah dipenuhi majalah

p/s : oklah tu. mlas dah. oh ya. majalah aku mmg bertimbun skrg. GOOD condition. ada sape nak? aku off 70%. contact aku yer. pinky4raven_88@yahoo.com.my. bye.

Wednesday, December 28, 2011

ww #10 (5th anniversary)


smlm en.arif dtg. kami sambut awal seminggu sbb 3 JAN nanti, dia da kat KL.
tup2 dah 5 thun kami bersame. miss u b..

Tuesday, December 27, 2011

tips menghadiri temuduga / interview

salam friends..

memandangkan aku akan dipanggil temuduga nanti, so dgn gigihnya aku telah pergi ke kedai buku n membeli sebuah buku untuk menghadapi temuduga nie. quite interesting die punyer kandungan. so, skrg dgn baiknya aku nak share ngan kengkawan tips terbaik untuk menghadapi temuduga nie. cekidout fren!

1.  menjaga adab dan tertib khasnya dari segi tutur kata.
 - yang nie mmg pentingla kan. mmg r dtg temuduga ni kita harus bercakap atau menjawab soalan yg diajukan tetapi kita jgn la bercakap dengan gaya yg kasar like kuat atau krg ajar kan. adab tu penting ok!

2. amalkan konsep KISS - keep it short and simple.
 - konsep KISS nie maksudnya time kita menjawab soalan yg diajukan kita jgn jawab terlalu ringkas or terlalu panjanglah. kalau ringkas sgt nanti nmapk cam xda idea or malas kan. kalau pnjg sgt tapi merapu jer lebih pun baek xpyah la kan. org tanya pasal A, jwblah pasal A n then elaborate ckit2. jgn smpai B,C pun masuk gk.



3. tumpuan, kontak mata dan bertutur kepada semua penenmuduga
- haa. yg nie pun penting. kadang2 dlm bilik tue ade lebih dr sorg penemuduga kan. walaupun yg bertanya tue hanya sorg, time menjawab tue kita harus pandang semua penemuduga, sbb kdg2 mereka yg diam tue pemerhati bkn saje2 nk duduk c2 ok.

4. bertenang
- time temuduga nie bertenang bg aku sangat2 penting sbb kdg2 penemuduga mmg sengaja nak kenakan kita kan. kdg2 mereka saja kata buruk2 pasal kita like kita xlyak r mcm2 r kan. so, kita harus bertenang. kalu boleh senyum jer. aku ingat lagi dulu kes aku dulu.

penemuduga : awak tau sapa kanak2 yg kecik dah leh jawab soalan universiti?
me : sape tue? 
penemuduga : just say. u know or u do know.
me : i dont know (senyum sumbing)
penemuduga : benda mcm nie pun awak xtau. saya rasa awk xlyk ni jd cikgu.
me : erm... (senyum lagi).

aku tenang jer. xda rasa nak nagis pun. aku tau dorg saja je tue. huhu. Alhamdulillah, aku lepas gak interview hari tue n dpt pg UPSI. :)

5. jangan menunujuk-nunjuk
- for those yg rasa die mr or miss-serba-tahu bawak2 r berubah time temuduga yer. jgn r berlagak n bercakap non-stop sbb anda tau byk perkara. penemuduga bkn puji tp lebih kpd menyampah. jawab sekadar perlu sudah la yer.

6. kecenderungan calon memberitahu yang mereka ada hubungan dengan org yg berpengaruh / berpangkat.
- hello. penemuduga cukup menyampah dgn org yg mcm nie. dari2 korg patut lulus temuduga tup tup jadi gagal plak kot. so, no need nak menujuk ok.

7. kemampuan mengawal emosi diri
- for those yg janis cepat baran mmg perlu bercabar n kawal emosi anda. penemuduga mmg selalu cuba menekan kita untuk melihat tahap kesabaran kita. sebolehnya elakkan melenting or menangis. senyum n bertenang ok.

8. impresi pertama penemuduga adalah positif
- ini maksudnya kita kena selalu kekalkan sikap positif kita kepada penemuduga. sentiasa senyum, bertenang n jwb soalan dgn lantang n jelas.

9. mulakan langkah yang positif dan penuh keyakinan.
- masa masuk bilik harus yakin n jgn gugup. beri salam n duduk dgn tenang. bayangkan ini adalah perkara biasa yg anda selalu lakukan.

10. bertindak dengan arahan
- apabila masuk bilik, duduk hanya apabila disuruh. begitu juga dengan bersalam. jgn memandai. biarkan mereka yg menghulurkan tangan dahulu. lebih2 lagi wanita Islam.

11. jaga tingkahlaku semasa duduk
- ini maknanya time duduk, jgn nak goyang2 kaki. gerak2 kan kerusi. itu hanya boleh buat penemuduga tidak suka.

12. menjawab dengan sopan
- biarkan penemuduga memulakan sesi. harus jawab soalan dengan tenag n sopan. jgn gopoh-gapah. jgn guna bahasa kasar n juga lucah. berikan jwpan tepat n jgn meleret2.

13. pandang muka temuduga.
- semasa menjawab soalan mesti pandnag muka mereka. ini menunjukkan kita yakin dengan jawapan kita dan menunjukkan sikap kit ayg bukan pemalu n mmpu melakukan kerja dgn baik. lebih2 lagi bakal guru cam aku kan.

ok. itu ajelah yg aku dpt share ngn korang semua. baca n fahami elok2 yer. itu bkn rekaan aku ok. dlm buku MTEST keluaran freemind horisons. thanks for reading. nyte friends.

p/s : semoga aku dipanggil interview dgn cepat n dpt kerja cepat2. Amin.

Friday, December 23, 2011

tahniah to my brother

Alhamdulillah.
result PMR adik aku sangat membanggakan.
dia dapat 8A. tambah 1 dari aku dulu.
nak jugak mention tue. huhuhu.

pagi tadi, pukul 10.30pg ktorg turun sama2 dari rumah.
aku pg interview untuk mengajar kat pusat tuisyen Al-amin.
dia pulak pg sekolah dialah, mrsm PT untuk amik result.
dalam pukul 12 aku balik, aku col dia.
suara macam hepi2 jer.
so, aku macam dah boleh agak kan.
bila die gtau result
syukur sangat2 la kan.
kalaulah arwah atuk n nenek ada lagi.
mesti dorg sangat3 berbanga n hepi.
arwah sangat sayang kat adik laki aku nie.
paling sayanglah kiranya antara kami cucu2 nie.

maybe tahun depan dia akan sambung kat mrsm Taiping.
hope semua perancangan menjadi n diberkatilah.
apapun aku nak ucak tahniah kat if ada sape yg amik PMR bace entry nie.
xkesah brape result.
bagi aku, pmr nie xkesah sgt result die.

yg paling penting is SPM nanti.
sbb itu adalah peluang kerjaya masa depan.
aku berharap adik aku nie akan dapat result cemerlang gak r SPM nanti.
hope dia dapat tunaikan permintaan awah nenek agar dia jdi Doktor.
Amin...


tahniah SHAM.. 

Wednesday, December 21, 2011

in this past month, what have i learned.

hye semua.

actually entry nie related dengan aku punyer challenge2 sebelum nie. tp sepatutnya aku kena buat everyday kan baru entry nie betol. tp sbb aku buat jarang2, aku pun comfuse nak tulis ape untuk entry nie.

xkesahlah. aku related jgak r dengan 27 challenges yg aku dh buat selama ni ek. so, what have i learned from doing all those challenge.

yg aku boleh cakap, kebanyakan challenge ni buat aku makin kenal diri aku. tahu pesal sikap baik lam diri aku yg patut aku kekalkan. sikap buruk pulak, aku kena belajar untuk buangla kan. kdg2 bila kite xfikir bende2 like, 'who am i?' 'what i different from others?' and so on yg aku dah buat tue. aku mmg xkan sedar sume nie kan. tp itulah diri kita sendiri yg kdg2 bile kite sedar. OMG. mcm nie rupanya pernagai aku. hahaha.

pasal 'ciri2 lelaki yg buat ku tertarik'. 'my dream wedding' sume tue truly buat aku terfikir. bende2 cmnie mmg kalau org xsuruh, xdanya aku nak fikir ngn sendiri. 'tempat yg aku teringin aku nak pg' tue pun menarik. 'bende yg aku nak buat'. n paling penting. bila aku buat mcm tue, org2 terdekat pun tahu ape yg nak lam hidup ni kan. mane lah tahu dorg sudi nak belanje ke like 'tempat paling aku suke makan' tu kan. hehe. tp mmg banyak pasal reveal abut myself lah.

kalau korg bace mungkin ad ayg meluat kot sbb mostly about myself. tp sesape yg nak kenal diri kau betol2. aku suggest korg bacelah. skrg nie, xde mud sgt da nkmenaip2 nie. oh. tah r nape. see u.

Tuesday, December 20, 2011

3 blogger berjari runcing

salam semua.

sangat r outdated aku rasa bila smlm baru aku tahu yg ade 3 blogger rupanya yg berjari runcing. selama nie aku ingat elia (ex-tunang khairul fahmi) jer. rupanya ada 2 lagi ok. ke byk lagi?? org lain mesti dah lama tau kan. aku jer baru tahu. sedih betol rasa. for those yg belm tahu. meh aku nak kasi tahu.

1. jejariruncing. blogspot.com



- i bet most of u know about this blog right. aku pun dah lama tahu pasal blog si elia ni. tapi aku xda follow pun sbb bg aku, ramai org follow kerana minat apek bkn si elia kan. so, rasa sgt xadil jika aku follow sbb aku pun mcm tu jgak. so, aku hanya bukak jarang2 jer blog tu. sorry la yer. see, bila dia putus tunang. mmg dengar cerita follower dia makin berkurang sbb da xde cite pasal apek. unfair for her right!



- haa. yg nie yg aku terkejut. tanpa disangka aku terjumpa blog nie. org yg follow blog elia tue cmfirm2 tau kan pasal kewujudan blog nie. aku jgak r smlm baru tau. penulis die digelarkan sbgai ahkak puaka. oh. sgt kena mulut n namanya kan. so, dgn semangat berkobar2 aku khatamkan semua entry die yg berjumlah 89 tue. gile ah. aku follow jgak blog ni sbb ingat masih ongoing tp last2 baru aku sedar, sejak 23 sept hari tue. blog ni dah senyap till now. kenapekah?? aku pelik jgak. oh, ya! content die huh. mmg si anti elia lah. dlm tue mmg asyik duk kutuk elia n dari citer dia. elia nie teruklah n thats why apeknak putus. elia kaki kikis lah. mcm2 lah. tp seronok baca. tapi percaya ke x itu hak korg. bagi aku. aku bace jer. xamik serius pun. sbb bkn masalah kau pun.



- fuhh. xsgka betol. tapi nilah org katakan. ada blog yg kutuk elia. tup3 timbul plak blog yg back-up elia plak. mesti dia terharukan. blog yg nie atau blog ahkak jejar kot. aku lupa. dia mcm nak balas balik apa yg blog atas tue (ahkak puaka) cakap pasal elia r. tapi blog tue pun dah senyap dr sept hari tue till now. serius aku rasa pelik. kenapa dua2 senyap mase sept. mesti ade bende berlaku yg kite xtaukan. tp sbb bkn masalah aku. aku mlas nk amik taulah. tp aku bace gk r semua entry lam blog ni iaitu 16 jelah. tp tulisan die aku xberkenan. susah dow nk bace. nasib aku mmg minat gosip. so, than jer diri baca. haha. 

night semua. thansk 4 reading.

Thursday, December 15, 2011

malam yang sunyi

salam...

malam nie betul2 rasa sunyi. my mum pg kursus ptg td. 3 hari katanya. my dad plak g temerloh. tp xsure plak brape hari. so, duduk r rumah ngn adik2. tapi nasib baiklah ada atuk, so xda r rasa cam takut sgt. tapi rasa r sunyi tue. kesian plak tgok adik2. yelah, aku nie bukan pandai sgt layan dorg bersembang like my mum. so, aku duk lam bilik hadap lappy, dorg duk ruang tamu tgok ZOMBI KAMPUNG PISANG.

bulan ni aku rasa sangat xbest. dgn bosannya, dgn hujannya, tp xdalah aku nak marah. dah mmg kejadian Tuhankan. hujung tahun memang Kelantan akan hujan. tp dalam hati ni ttp r rase x best sbb jd xda mood nak kuar jengjalan.  rutin harian aku sama jer hari2. bgun pg, makan. tgok tcv. hadap laptop. tido. oh, sgt rasa buang masa.

muka n bdn aku pun dah tunjuk tanda2 kebosanan. erk... camne? biasenya if aku hanya makan tido mkn tido nie. muka aku akan naik jerawat. aku pun xtau nk explain cmne. tp mmg macam tue. maybe sbb aku tido lmbat, bgun lmbat. cuci muka pun xtentu. effect r kot kan. tp xkesah r.

sekarang nie, aku just berdoa agar januari tahun depan, aku dipanggil r interview. aku truly ase nak kerja. cepat kerja, cepat ade duit. cepat leh kahwin kan. erk...... :P
bangga aku ngn en. arief. pah jer grad. trus dpt kerja ngn gaji yg bagus. skrg dah senang. aku jer yg xlepas2. kalau tau cmni. baik aku amik kos lain jer ritu kan, xpyh amik cikgu2 nie. tp....... mana r nk tau yg ade problem posting skrg kan. agpun benda dah berlaku. nk undur balik, dah xsempat.

actualy, aku ada gk teringin nak smbung master. at least, aku boleh jd lecturer nanti kan. tp tu lah. MALAS dgt menebal lam hati aku. dulu mak aku mmg xbg. die suh cpt kerja. tp skrg, die da bg green light. aku plak, asyik2 fikir3, kesudahnya x jugak. just wait n see je kan. aku nak tunggu smpai januari dpn jer. if masih xdipanggil. insyAllah aku sambung master.

Wednesday, December 14, 2011

what kind of person attracts me....?

hadoi. agak mencabar jgak cabaran hari ke-27 ni. tp aku kena sudahkan jgak. alang2 aku start kan. so, now aku nak kongsikan ciri2 lelaki idaman giteww...

1. good- looking.

- mampus kena bahan kan. tp aku sure sume org mcm nie. korg boleh cakap, rupa xpenting tp hati yg penting. tp the fact is korg ttp akan lebih tertarik pada yg rupa menarik kan. xpyh nak kelentong lah. good- looking ni xsemestinya hensem, bergaya. bagi aku, cukup r ko bersih, sedap mata memandang, kemas. done! dah good- looking pada aku.

2. pemurah

- menjadi lelaki haruslah pemurah kan. heee. jgn kata aku mata duitan lak ek. if kuar date, at least belanja r minum kan. baru r gentleman. gitew.. lelaki yg sgt3 berkira or kedekut mmg not-my-taste lah. perempuan yg btol2 cinta mati kat lelaki tu je kot leh bertahan ngn die. if not, mmg x lah.

ni kedekut ke romantik?? heee


3. hormat org tua.

- biase kite akan tgok manusia2 yg jnis ckp kasar ngn org tua. sombong n so on. truly aku xsuke org macam tue. aku paling tertarik ngn org jnis hormat org tue. if selisih tgah jalan, boleh senyum n tegur2. sgt nice kan perangai cenggini.

4. rajin

- lelaki yg rajin mmg akan berjaya lam hidup. so, aku mmg tertarik dg lelaki yg suka bekerja. lelaki mcm nie mmg akan dpt bina keluarga yg teguh r. xkan ada masalah lam ekonomi lah. tp xde r smpai kerja 24 jam kan. haruslah ada masa untuk rehat kan. just aku xsuke dgn lelaki yg suka melepak xtentu pasal. so bad!

5. sedikit sombong a.k.a jual mahal

- biase lelaki je kite dgr suke perempuan jual mahal kan. tp aku pun mmg suke lelaki mcm nie. lelaki yg jnis terlalu ramah n layan jer semua perempuan mgm aku xminat. it shows that lelaki itu 'playboy'. lelaki yg sombong2 nie, ngorat pun mcm nak xnk jer. yup. yg mcm nie aku jd nakkkk sgt kenal. yg jnis tegur2 tepi jalan, mgm not my taste. tp kalau ensem, leh dipertimbangkan. wakaka.

6. singer :p

- ini tak la bermakna aku nak retiss2 jer like tomok, hazama ke. bukann. i mean yg boleh menyanyi n like menyanyi. sbb aku mmg suke sgt dgr bf aku menyanyi. paling best if die nyanyi lagu khas untuk aku. romantik kan. comfirm aku rakam n hari2 dgr2. :)

erm. cukup r tue kan. tp bak kata pepatah, " nobody's perfect."
so, aku just accept en.arief as he is. aku xde pun ubah2 die jd lelaki yg aku suke. aku suke die seadanya.  dan aku ase semua point kat atas ada kat die except no. 5. :P

Tuesday, December 13, 2011

a photo of somewhere i want to go.







wow.......... sgt2 nice kan? ce teka kat mane aku nk sgt pergi ni....








ok. aku bgtau..jEJU ISLAND, korea........wi wit...
maybe after kahwin r aku dpt pg kan.
either ngn suami or bwk suami.
wow, cant wait. hope murah rezeki la nanti. Amin.

Monday, December 12, 2011

who am i???

this is challenge for day 25. yeah. 5 more to go. actually, untuk soalan pasal diri sendiri cmni aku rasa aku dah byk buat kot. apasallah org yg memulakan game nie create soalan yg mempunyai jawapan sama ek. xkesahlah. aku jawab r setakat mane aku rajin kan. aku expalain dlm numbered lah. ag senang nk baca kan. tu pun if korg nak bacalah. :p



1. my full name is NIK AZMIRAFAZNI binti nik azmi. but u call me miera lah. setakat nie, ade jer org panggil azmira, nik, mie n fazni tp golongan minoritilah. most peoples call me mira.

2.  my date of birth is 15 MAY 1988. so, berapa umur aku skrg? ok xpyh kira. 23 years old. sgt2 muda lagi aku rasa tp mak aku kata dah layak kahwin. erk! n one more. aku sgt suke no 5. wink wink.

3. aku ada 6 org adik beradik. aku anak ke-2. aku ada abg n 4 org adik. 2 lelaki n 2 perempuan. cun kan? abg aku dah kerja. aku dah hbis belajar. adik perempuan aku (ke-3) belajar di uitm. adik lelaki (ke-4) bru sek menengah. n 2 lagi masih di sek. rendah.

my mum n abg n 3 adik aku. 

4. aku masih single. wah, g2. single nie maksudnya aku belum kahwinlah. bertunang pun belum. merisik pun belum. so, fhm2lah siapa en.arif di sisi ku. hehe. tp ade org kate if pasangan itu sudah merancang untuk berkahwin, die dah dikire sbg bertunangkan. erm.. maknanya da lame r ktorg bertunang cmtu...

5. pengalaman belajar aku ( fyi, aku dah hbis blajar):

 - 5 tahun - taski al-hikmah
 - 6 tahun - tadika kemas gertak kechupu.
 - 7 - 12 tahun - sek. keb. mentuan.
 - 13 - 15 tahun  - sek. men. keb. zainab (1).
 - 16 - 17 tahun - MRSM kuala terengganu.
 - 18 - 19 tahun - matrikulasi Pahang.
 - 19 - 23 tahun - UPSI.

so, skrg aku dah menuju pengakhiran umur 23 tahunlah. tp aku syukur sbb skrg aku dah ade bachelor degree in science ( mathematics) with education. ALhamdulillah. hope tahun depan aku dah bergelar sebagai seorang guru  Matematik sek. menengah. Amin.

p/s : dah cukup r tue kot. rasanya dah terjawab soalan who am i for 25 day challenge. ok. for more info about me, korg leh bace 15 facts about me. thansk 4 reading.  :)



Sunday, December 11, 2011

A photo of something that means a lot to me.


..............MY DEGREE.............

aku bet sume org pun akan cakap bende nie lah bende paling bermakna lam hidup skrg kan. tp aku xnafikan lah, byk lagi bende lain yg bermakna lam hidup aku like family, fren n so on kan. just degree ni salah satu bende yg bermakna lam hidup aku.rally means to me!

dgn degree nie lah.
aku dpt buktikan yg aku dah hbis belajar dgn ceerlang.
aku dapat hepikan parent aku.
aku dpt keje sbgai guru nanti.
aku dapat gaji yg ok nanti.
aku dpt belikan brg2 untuk myself, family n etc.

so, thats y aku rasa degree nie sgt bermakna lam hidup aku.
peace!!!! 


Thursday, December 8, 2011

holiday di penang

salam..

masa g taiping n penang hari tue, aku tertinggal camera.
selalu r time2 nak, aku mesti terTINGGAL.
serius xfhm ngn diri sendiri.

aku ade cerita hr tue yg aku PMS time g penang kan.
so, mmg bad r sbb xdpt pg byk tempat
dah r ktorg mmg budget nk pg sehari.
mmg byk benda tergendala...
kesian r kat org laen.. sume sbb me. damn!

first, ktorg pg queensbay. tp mase smpai tgahari agak pnas. so, ktorg msuk mall trus. duk lam tue jer tgok pameran silap mata n jln2 lam tue. tp xbest r.
 mall, kelantan pun ade kan.


 my mum n 2 adik aku n sepupu ( merah putih shirt)

 aku

my mum didpan pintu queensbay mall

after that, ktorg pun pk r kan nk pg mane. aku siap amik peta penang ag tue. tp malangnya jalan kat sana sgt3 sesat. maybe r sbb holiday kot. serius rase lame atas jalan je r. dah r kat bndar mcm sempit ckit. bg aku r kan. phtu ktorg pg Padang Kota. lunch gk kat c2.

lepak2 smbil mkn eskrem..best

motifnye nak nmpak air laut tp...

masa lepas lunch tue. perut aku dah start dah meragam. aku dah takut dah. sbb baru lepas mkn kan. biase if aku fikir nak sengugut, aku mesti xmkn sbb tkut muntah balik. so, after lunch tue. ktorg pg USM. abg aku buat PJJ kat c2. fuhh. serius aku kagum. USM besar giler... mmg beza lah ngn UPSI tue. upsi kecik kot jika dibandingkan dengan USM. terasa kerdil lak aku sbgai pelajar upsi. hahaha. tp ktorg xtop lah. masuk pintu depann kuar pintu blkg. tp smbil pusing2 lam tue, smbil abg aku bg penerangan r ckit2.

then, kuar dr USM, niatnye nak g Bukit Bendera. n masa tue aku dah sakit tahap maksima. so, menangislah hamba mcm biasa. :p. btol2 spoil mood abg aku kan. so, benti 7e jap beli ubat. tp lpas jer aku telan ubat, terus MUNTAH. tp if aku xmuntah, aku xkan ok punyer. so, aku baring lam kete. org laen duk ckit2 je r. tahan2 sakit tue, tertidor... masa tue ade r ktorg benti beli JERUK kan tepi2 jalan. n then trus balik  taiping. bukit bendera lam mimpi je lah.

Esoknye, aku nak g bukit merah tp xde org nk pg. kesnye dorg sume dah pg. damn btol. so, pg umah sedara yg duk kat bukit semanggol. dekat2 ngn bukit merah la. wah. rumah die cntik tau. jnis rumah lama yg tangga tinggi tue. bwah rumah luas. tingkap smapi lntai. masa kat atas, bmbg jer. bmbg adik aku terjun. hahaha.

kat lam umah. serius rasa tinggi giler. 
kot tingkap nmpak atp umah org jer.

cntik kan. tingkap smpai lantai.
org lam gmbr menambah kecantikan. :p

ondeway balik. singgah tmpt mcm ekspo jualan cmtue. ade mainan utk budak2. rm3 setengah jam. menggelupur adik2 aku nk masuk. silakan.... kami mahu membeli belah tanpa gangguan. 





p/s : thanks 4 reading. amik gmbr ngn my hp jer. 

Sunday, December 4, 2011

cashier kaki sembang

salam frens..

lepas bace entry kat blog kak di tadi pasal cashier yg salah scan die punyer item trus aku tringat kesah yg pernah berlaku beberapa tahun dulu kat mak aku. tp aku lupe r plak hypermarket mane yg ktorg pg. maybe antara billion or the store kot. entah r, serius xingat.

malam tue, aku, mak n ayah aku keluar mcm biase r nk beli brg kan. so, mak aku yg nak bayar. aku n ayah aku ade jer berdekatan tp mak aku r yg beratur sume kan. masa tue aku dah perasan, si tukang cashier tue asyik r duk menyembang sambil wat keje. tah ape r die sembangkan dgn kwn die sebelah tue. kwn die tue tolong packing kan brg. yg jd cashier tue pmpuan n mengandung lagi. dah r org ramai, bile die asyik bersembang kerja jd lmbat tau. aku mmg dah hangin jer tp diam jelah.

ayah aku bg duit kat mak aku rm50, so mak aku pegang r duit tue. bile brg dah dekat kaunter. mybe r sbb mak aku dah pegang duit, so cashier tue amik terus walaupun masa tue brg x discan ag. die letak trus dlm bekas die tue. tp mase tue aku telah usha brg2 berdekatan so, aku xperasan sgt r  masa die amik duit ngn mak aku tuh. bile dah siap scan sume sume die pun gtau r mak aku hrga brg kan. so, mak aku tenung je r die sbb duit da bg kan. die plak duk tgok je mak aku sbb nak duit ag.

cashier : kak. rm45 (bkn sebenar, aku lupe). 
mak : dah bg td kan duit rm50.
cahier : mane ade. kan bau siap scan nie ( jeling kwn die n senyum perli)
mak : mmg r. tp td awk dah amik duit b4 awk scan.
cashier : mane ade sy amik.

masa tue, mak aku dah hangin. org sume dah pndg dah. ayah aku masuk cmpur. ayah aku mmg nmpak cashier tue dah amik duit ngn mak aku. tp aku diam sbb aku mmg xtgok. so, cashier tue ttp kate ktorg xbyar ag. nak bg balik rm50 kat dorg mmg x r kan. so, supervisor die dtg n tnye apa berlaku. dah r barisan pnjg, org sume dah bengang r kan.

so, supervisor die pun suh ttup kaunter n cek balik sume duit yg ade dlm bekas duit tue n padankan dgn resit. mak aih. untuk satu mlm tue mmg dah byk r kan resit. tp sebab nk cari kepastian, ktorg tunggu. masa tue aku dah debar, if silap ktorg.kat mane r duit tue pg kan. tp ALhamdulillah, mungkin dah mmg Tuhan nk tunjuk kat pmpuan cashier tue. mmgade lebih rm50 dlm bekas duit tue. means duit ktorg r kan. masa tue pmpuan tue dah tunduk dah. wat muke bersalah dah.

setel jer sume. mak aku pun ape ag. rapat kan ckit ngn cashier tue n then cakap.

" laen kali wat keje tue, fokus. jgn asyik duk bersembang. xde masa sy nk tipu kate bayar if belum byr. jage ckit mulut tue"

trus ktorg blah. kahhhh. padan muke cashier tue. mesti supervisor tue melenting kat die kan. tue r. agak2 nk bersembang. xpyh keje. menyusahkan org jer!

Saturday, December 3, 2011

memoir cinta #9 ( we are not meant to be)


tup tap tup tap dah smpai ke penghujung cerita. this is the last person aku sayang b4 aku meet en. arief. dgn die nie dalam 4 bulan jer tp still byk kenangan yg xmgkin aku lupe. sy harap awk bahagia walau dimana awk berada skrg ZI.


***************************************************

september 2006. after aku putus dgn AL, aku single balik. walaupun ada jer yg cuba mendekati aku. tp hati aku rasa mcm xnak. bile aku lihat abg SN dgn awek barunya, aku rasa jgak jeles. apelah silap aku smpai die senyap cmtu je ngn aku kan. mgkn betol exbf #3 aku yg buat masalah tp xkesahlah lagipun aku pun xperlu lelaki cmtu lam hidup aku. setiap kali balik masa tgahari, aku mmg selalu akan lalu kelas abg SN. n kalau dulu die mmg sengaja r tunggu aku n senyum2 kan. tp skrg die tgok je r jeling2 cmtu, mungkin die segan nak tegur. tp aku perasan, sorg classmate die tgok plik kat die n senyum arah aku.

sebulan yg lepas, time aku masih rpt ngn abg SN. tiap2 mlm aku akan keluar belajar ngn die. n biasenya kami belajar 3 pasangan. ade 2 org classmate die dgn awek2 masing2 lah. sorg classmate die, ZI selalu r dtg2 kat kami n senyum2 arah aku.

ZI : mira kan? (renung ak xberkelip)
me : yer... kenapa?
ZI : cntik mata awk. pinjam boleh.
me : erk.. (senyum)

ZI nie agak r ensem jgak. mula2 aku ingat die repeat jgak upenya x pun. lepas aku putus kwn ngn abg SN tue. aku mgm xde jumpa r dorg2 nie kan. tp sejak aku selalu lalu kelas dorg n abg SN xtegur aku. ZI mcm tunjuk reaksi pelik n one day die text aku.

ZI : hye. mira. sy ZI. knalkan?
me : kenal r. knape tibe2 msg nie?
ZI : sy baru tau yg awk da putus ngn SN. so, xslhkan sy nk kwn ngn awk.
me : sy dah lame r xberhubung ngn abg SN. awk baru tau?
ZI : yeke? serius baru tau. tu pun sbb sy tgok die mkn ngn girl laen hr tue. sy pun da lame xkluar ngn die. mati2 ingat awk masih ngn die. rupanya pmpuan lain.
me : erm.. xlah. sy dah xda pape ngn die. erm, awek awk xmrh ke awk msg sy nie?
ZI : sy dah putus ngn ZA tue. awk xtau? 

bermula mlm tue. hari2 kami contact. tp die pakai clcom n aku pakai maxis. mmg cepat r kredit hbis. malah, tiap2 mlm die mesti col aku. mesti berjam2. kesian aku kat die. so, one day die ajak aku kluar kuantan. tp aku xnk, n die tanya nak ape. aku ckap nak no celcom. n mlm tue die col n suh aku trun bawak. first time aku jumpa berdua ngn die mlm tue. tp kejap je r. die bagi simkad n blah. mase tue ktorg xkapel ag. serius happy. aku trus tukar simkad n gune no celcom.

lepas hmpir sebulan berhubung, pada 16 okt die msg n cakap nak serius ngn aku. masa tue aku mmg terkejut tp aku mmg dah jgka la kan. so, sjak hari tue aku kapel ngn die. masa tue,aku siap upload gmbr kat friendster ag. haha. aku bahagia ngn die. suma satu jer aku pelik ngn die. die xsuka dating. hari2 die msg, col tp die jrg ajak jumpa. yg tue aku mmg pelik. kdg2 aku terfikir jgak kenapalah kan. nak ajak study mlm2, mmg x lah. cuma ptg2 die akan main bola, n die suruh r aku duduk akt wakaf tgok die maen. time die rest, die leh sembg ngn aku katenya. tp nama nak duk melongok kat wakaf tgok die maen ptg2 mmg bukan aku r kot. ptg2 aku tido.

so, ktorg byk jgak r berselisih fhm. lame2 die makin xcntact aku. katanya dah xde duit. aku hairan. masa mengorat aku. hari2 col. malah die ckap die topup rm30 seminggu tp bile dah kapel. seminggu sekali susah nak col. mmg aku sedih. kapel baru  sebulan lebih tp die da buat hal. ada r die ajak aku keluar, tu pun trus pg kuantan dgn teksi lagi. kdg2 aku rasa die mcm nk hide jer hbngn ktorg. tp aku xkesah r. satu minggu tue cuti n kami balik sekali naik bas kat kuantan. masa tue ade prob ckit pasal bas yg ktorg nk naik. n aku gaduh ngn die kat stesen bas. ktorg nak naik bas kul 8mlm tp mlgnya ktorg kne separate. so, aku xnak. die pun suh naik bas esok pg. nak mamposs! padahal ade jer bas kul 10.30mlm. aku berkeras n aku menang lah. tp aku nmpak r die pg sepak dinding. sumpah aku takut!

tp bila smpai terengganu n die nak trun. die tarik aku suh duk depan. tmpt ktorg cm blkg ckit. kesnya ade lelaki asyik pndg2 aku. sweetkan. n ade kwn die naik bas sekali ngn ktorg. n kwn die nk balik kelantan r. aku dgr die pesan akt kwn die.

" ko tgok2 kan mira yer. tgok jer. kalu ko sentuh, siap r. aku bakar rumah ko'

haha. rase nak gelak jer. tp tue r. walaupun die masih care tp aku rasa ktorg xserasi. we do love each other but we are not meant to be. masa cuti, aku perasan die mcm dah laen. n lepas cuti die msg aku satu mlm gtau yg nak berkawan jer ngn aku. dah r masa tue aku tgah berlatih lakonan. trus aku nangis. mmg awal2 aku rasa aku xlama ngn die. agpun aku masih xputus ngn SY kan. tp lama2 aku makin syg die n jd mcm nie lak. tp aku redha. berkali2 die mintak maaf ngn aku. 

after putus, everyday gk die msg aku. tp aku warning die jgn msg aku. tp boleh plak no tah ape2 msg aku nk berkenalan r mcm2. aku tau tue die, sbb sejak aku kapel ngn die n no baru tue hny die, fmily n tmn2 rpt jer tau. aku xheboh sgt pun. aku msg die gtau jgn kacau aku lagi or aku buang simkad trus senyap lpas tue. tp aku mmg buang pun simkad tue. after 3 hari putus ngn die, aku tukar balik pakai no maxis aku. lepas aku putus ngn die, mcm2 cerita lame yg buruk pasal die aku dpt tau. Alhamdulillah sgt2 r die hide kan hbngn ktorg dulu. mgkin itu sbb die hide kot. bgus r jgak. mmg ramai xtau aku ngn die. kgkwn die n aku je r tau.

tp yg aku kelakar.bile aku kwn ngn en.arief. die n kgkwn die cm xpuas hati. kesnya, selame nie xde exgf die yg dpt peganti lebih cpt dr die. n pasti akan merayu2 kat die. die silap org r kot. aku xmungkin mcm tue. lpas tue aku dgr die baek balik ngn ZA, exgf lame die. lantak dielah. aku malas nak peduli. sekian.

*******************************************

p/s : 2 thun lepas kot. en. arief kate jumpa die kat satu cafe. kgkwn die tgur jer en.arief smbg2. satu matrik kan. tp die kerek giler. wat xlyn jer. pelik! gaya cam xpuas hati. aku comfuse. aku ke die yg mintak putus dulu ek? y die xpuas ahti kat en.arief sdgkan die yg tinggalkan aku. lelaki xbleh terima kenyataan cmtu r kot. oh,ya! die ala2 farid kamil tau. :p

Friday, December 2, 2011

15 facts about me

salam frens...

pejam celik pejam celik akhirnya hari ni dah smpai ke 23 day challenge. ade 7 challenge ag yg perlu aku buat untuk hbiskan permainan ni. giler ah kan. org laen buat lam mase sebulan, tapi aku dah berbulan2 xhbis pun ag. :P

xkesah r kan. ok. for today. aku kena share 15 facts about myself. erm. check it out!

1. i love pink

yg nie aku ase ramai org dah tau. aku mmg giler pink. if aku beli pape, mesti mula2 aku akan teruja tgok yg pink dulu. oh,ya! latest aku beli sweater n shawl baru warna pink tau. cantik sgt!! :) nama pena aku pun mierapinky kan. kat c2 semua og mesti dah perasan kan warna fav. aku.

sweater cheetah jer. act, aku beli nie mase g taiping hr tue.
beli pun sbb sweater lame aku dah koyak.
xkesah r, agpun yg lame tue beli mase 2007 dulu, mase zmn matrik.
tp sedihnye nie size S. rasa cm ketat sgt. size M plak dah hbis stok mase tue.
sadis!!

tara..... nie new shawl yg aku beli. suke sgt pashmina nie.
lembut n tebal.

2. nama penuh aku bersambung ' AZMIRAFAZNI'

aku ade 6 org adik beradik. nama diorang xde pun bersambung tp aku jer pelik sbb bersambung. ok. meh aku tulis satu2.

1. NIK  AZRUL  FAZLI
2. NIK  AZMIRAFAZNI
3. NIK  AZNITA  FAZNI -
4. NIK  AZLISHAM  FAZLI
5. NIK  NUR  AZLIN  FAZNI
6. NIK  AZALIFF  FAZLI

korg tgok.... aku jer yg bersambung. mmg selalu r org berbelit2 lidah sebut nama aku. perkara biase dah tue. tp aku bgga. hee

3. aku suka nombor n kira-kira

- sejak kecil aku mmg suka kira2. maybe sbb tue jgak r aku skrg jadi cikgu matematik kan. bagi aku, everything benda kite buat mesti tersusun n melibatkan nombor. menghafal no telefon adalah benda kesukaan aku. kdg2 dgn tgok no jer aku mmg dah boleh teka sape2 wlaupun aku tak save no. seronok ok! skrg aku pakai maxis n celcom. no mxis mmg xpernah tukar dr form 3. tp no celcom mmg aku selalu tukar2, xtau r knapa. nak tau no lame aku?

0199005677 - yg nie pling syg. first no celcom yg aku gune mase f5.
0148355778- yg nie mase matrik. my exbf #9 yg belikan. aku buang bile break ngn dia.
0132057977 - yg nie beli mase kat upsi. bg adik sbb aku beli no upax skrg.

korg perasan x? no aku mesti ade double 7. pelik. padahal aku suka no 5.

4. aku suka baca beli MAJALAH jer.

- yg nie mmg dah jd habit aku kot. pantang tgok majalah mesti aku beli. tp baca nya xjgak. biase aku akan belek2 kejap pastu letak jer atas meja. bile dah lame, comfuse. dah bace ke belum sbb dah lame kan. kdg2 dertimbun. sebulan biase 3,4 buah aku beli. aku pun xtau nk cure cmne perangai aku nie. jgn keluar ke kedai majalah kot. fav majalah aku ialah CLEO, REMAJA, RAPI, COSMOPOLITAN n MINGGUAN WANITA. dulu  sejak sekolah lagi, kwn2 mesti melepak bilik aku time boasan sbb nk bace majalh aku. satu lagi, majalah2 aku sume dlm good condition ok. kat rumah nie ade beratus2 dah. masih elok n cntik. :)

5. aku suka maen GAME perempuan.

- aku dah state game perempuan yer. so, korg fhm2 lah. it means anak beranak DASH la. aku mmg ade byk game. dulu aku download dr satu website tue. tp skrg dah xde. serius sedih. kat website tue aku dpt full version free lagi ok. skrg xdpt dah. kalau nk kire mmg dah beratus kot game aku ade. tp aku selalu download bile dah hbis. skrg rasa kesal. kalaulah aku beli external harddisk, leh simpan lam tue byk2 kan. nk cari balik, mmg xlah. game fav aku like, DINNER DASH, CAKE MANIA, SALLY SALON n etc. setiap kali keluar baru, mesti aku download n maen.

6. every month aku akan sakit. PMS

- yg nie aku dah cerita lam entry lepas2. ade sape2 leh bagi petua x cmne nk hilangkan senggut nie. aku dah try macam2 ubat tp biasenye lam 2,3 bulan jer ok pahtu mesti sakit jgak. tp aku syukur r jgak sbb aku akan sakit hanya first day period jer. aku bimbg sgt if da keje nanti, xkan setiap hari lam sebulan nk bercuti kan. hope ade lah penawar nanti. AMIN.

7. aku xsuka chatting.

- act bukan xsuka sgt tp entah r. aku lebih prefer jumpa n bercakap dr chatting2 nie. kdg2 aku jadi takut nk tegur kgkwn kat ym ke skype ke sb xde idea nk tnye ape.  xkan tegur n tny khabar n stop kan. maybe aku je kot yg terasa macam nie. sbb tue r kot org kate aku sombong. tp if org tegur aku. aku ok jer. aku susah nk tgur org jer. penyakit keturunan kot!


8. aku suka KAWAD KAKI.


- kwn2 sekolah tau r kot yg aku mmg suke berkawad. aku pun comfuse dgn diri sendiri. kalau sukan yg melibatkan bola like bola jaring ke bola baling ke aku xminat. aku pernah belajar tp truly cannot go. sejak dr sek rendah ag aku mmg involve dlm kawad. n aku pernah wakili sekolah untuk pertandingan kawad 4 org jer. see. hebat x? haha. mase sek menengah, aku st'john ambullance. tp aku selalu pg camping utk briged bakti sbb dorg import aku lam pertandingan kawad.bkn r nk berlagak just nk bgtau. mesti ramai org xtau kan. masa kat PLKN pun, aku join kawad n menang no 2 ok. huhu. matrik pun same.

9. i am teacher- to -be


- kat no. 3 atas aku dah bg clue kan yg aku nie bakal GURU. guru MATEMATIK. ramai kwn2 masa sek menengah gelak jer bile dgr aku nie bakal guru. act, aku sendiri pun ase xpercaya. tp kalau dah itu terbaik buat aku, kenapa mesti aku nak tolakkan. hope aku akan jadi cikgu terbaik. aku akan ajar sek menengah yer. hr tue gnti jer kt sek rndah. :)

kanak2 nakal.

10. aku ada seorang bf  hubungan kami dah hmpir 5 tahun 3 jan nanti.

- serius dah xde idea nk tulis ape. ok. maybe ade yg nak tau kan. aku ngn en. arif dah kenal hmpir 5 tahun dah. doakan kami yer. insyAllah kalau xde aral melintang, tahun depan kami akan kahwin. impian melangit kan. hurm. i love him. so much!




p/s : oh. sumpah xtau dh nk tulis ape. to be continued....


Thursday, December 1, 2011

a letter to someone who has hurt me!

assalamualaikum...

thanks sbb day 22 chalenge bagi aku peluang untuk tulis surat ni. act, xberniat pun nak tulis. tp bila dah diberi peluang, kenapa nak tolak kan. selain dapat tenangkan diri dengan meluah segalanya, dpt juga sidia yang bace nie fhm perasaan aku rite?

*****************************************

first of all, thank you.
thanks sbb telah lukakan hati aku.
thanks sbb buat aku kecewa n sedih.
thanks jugak sbb pernah bahagiakan aku.

aku tau aku bukan terBAEK.
aku tau aku yg selalu cari masalah.
aku tau juga akulah yg selalu bersalah.

aku mmg EGO.
aku mmg krg SABAR.
aku mmg suka berfikiran NEGATIF.
aku juga suka MARAH.

tp tahukan kenapa aku cmtu?

aku bencikan HIPOKRIT, PENIPU, PLAYBOY n etc

aku rasa aku xmmpu nak teruskan dah. thansk 4 reading.



****************************
p/s : tah ape aku merapukan. sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...