CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 26, 2012

pengalaman interview guru MARA

Alhamdulillah everything dah setel. tp hati aku ttp rasa xbest. tah r knapa. for those yg belum interview lagi. meh nak share ngn korg pengalaman mcamane. mesti ramai yg nak tau kan.. smlm pun berjam2 aku google cari pengalaman org yg pergi interview mara nie. tp tah r. kbyakan aku jumpe semua cite pasal pg interview utnu kdpt tajaan mara untuk smbung study oversea. xkesah r kan. aku dah lepas, aku leh gtau korg. sharing is caring wut... :)

walaupun aku punyer sesi pukul 11.30 pg n aku patut smpai pkul 11 pg tp td kami pergi awal. yelah, first time kan. smapi lam pukul 10pg. jalan2 pg dewan ngn my mum. sesaje la kan. terfikir jgak apa r nk buat lam nie smpai 2 jam kan. tiba2.

sesiapa yg sesi pagi. xkesah r pukul berapa. sila masuk skrg. boleh terus buat ujian personaliti


so, aku masuk terus. bagus jgak die wat cmni kan. at least aku boleh balik awal. dah r aku dgr org2 duk bcakap interview kali ni mmg ade 3 peringkat. masaklah. entah pukul brape leh siap kan?

1. ujian personaliti

diberi sebanyak 160 soalan. mcm biase r kan. jawab ya tau tidak. pastikan gunekan kehipokritan anda. haha. tp jgn r hipokrit sgt kan. "sy xpernah mengumpat" mmg aku jawab tidak. soalan mcm nie kalau nk menipu mcm xbest jer. huhu. if soklan "sy berani berckp di hadapan" yg tue mmg kne r menipu even ko gugup pun kan. kalau x, cane nk jd guru. menipu xberniat tue. huhu. bile da lulus kite practise r dpn cermin kan. huhu. setel jer jwb. sepatut nye kne tunggu je lam dewan untuk ke next step which is group discussion kan. tp lama giler aku lam tue. rupa2 nye ade yg setel, hntr n kuar terus pg dewan group discussion tue. so, dorg yg da kat sane akan terus dftr r. bile xcukup org sane, bru kami akt cni dipanggil. so, aku rasa mcm tah bile turn aku bile ramai jer kuar senyap2 gtu kan. so, seperti biase haruslah aku jd penjahat jgak. aku keluar senyap2. huhu.

2. perbincangan dlm kumpulan.


smpai jer dewan seterusnya. masa nie aku da jumpe kwn. kwn kt upsi dululah. da ade 6 org kat luar tunggu turn. mknanya mmg betollah kami xdibenarkan dtg cni. sbb kne menunggu gk kan. tp xkesah r. kami terus dftar. aku second candidate. lame r jgak jgak tunggu then ade grup keluar. grup menunggu td masuk. masa nie ahli kumpulan kami dah cukup. 6 org. sorg jer lelaki. diam je die. eh. dlm hati mmg dah debar tp buat2 cool jer. mak aku senyum jer. die ckp, aku boleh. myb sb die tgok aku relax kan. padahal lam hati. fuhh. kus semangat. lam hmpir 40 minit rasanya, bru dorg kuar. dorg ckap dorg kena tajuk pasal PSSMI. ok r kan. byk pendapat leh cakap. aku just berdoa agar tajuk untuk kumpulan kami senang, aku familiar n xmerapu. Amin.

kemudian, kami dipanggil masuk. masa tue aku tgok jam 11.23pg. agak lama r kan menunngu. masuk jer duduk ikut turutan. masa tue aku dah. OMG. nape aku jd org ke2. xbest2 huhu. kami diberi tajuk "penggunaan ICT dalam p&p" aku terus horray lam hati. sbb aku mmg prepare ckit2 pasal nie. aku ingat nk jd kan point untuk meningkatkan keberkesana pengajaran math kan. aku memulakan sesi perbincangan. huhu. bkn nk tunjuk hebat pun tp sbb sume diam. bbrapa minit berlalu, aku start r kan. lpas tue baru r ade yg menyampuk2. lama2 baru nk berebut. yg xthan rmai jgak bg cons pada pro. huhu. aku ckp penggunaan ict nie bagus sbb dpt menarik minat pelajar utk belajar. dorg plak kata jgn jd kan sbgai main. jdkan bantuan jer. ade ckp nanti melekakan pelajar2. so, haruslah aku balas balik. bkn bermaksud aku xnk terima tp tmbhan r kan. sbgai guru, kite kena lah pantau. n mmg sbgai bntuan. lbih2 ag nk wat cd interaktif amik masa mmg xleh buat utk setiap pengajaran. lam seminggu mungkin hny 2,3 kali cmtu jer.phtu finish. aku lega gilerr... tp still xleh keluar r sb akan bersmbung ngn ujian individu terus.

3. ujian individu


yg nie lah aku rasa cm nk nangis. we were asked to tell about ourselves, participating in co-curricular, why do we wan to be a teacher n why mara should hire us? cenggitulah lebih kurang soklan nyer. hbis jer die bg soalan terus candidate pertama kne jwb. mau xgelabah aku. next is my turn kan. yg laen sonok r dpt pk2 nk jwb cane kan. susun grammar ke. haha. ini bukan alasan ok mira!! :p so, bile turn aku. aku xdgr yg die ckp hny 2 minit berckap b4 bg soalan awal2 td. n aku teringat ade org bg tips jgn kwb terlalu ringkas. aku pun dgn selambanya, pnjg lebar gtau pasal diri. hambik ko. hbis jer citer pasal koku yg aku masuk kat univ terus. "ok, tq" smbil tersenyum aku dah. " wait. why i wan to be a teacher. because......................." interviewer dah pndg kwn die n snyum perli. aku mcm dah. OMG. cane ni. adakah aku tidak mendengar arahan. aku stop jer citer nape nk jd cikgu terus die smbung. " sorri miss. your time have finished" aku pun " ok. sorri. tq" trus ase nk nangis.

Dah r msa tue ade sorg candidate tue fluent giler speaking. dr uni newzealand if xsilap. die seorg lelaki n die byk idea. dah r dr oversea you olls. siapelah i nii nk dibanding kan ngn u. hahaha. so, bile hbis die tny willing x nk g sandakan. haruslah aku jawab " yer, i will" mau nye nk jwb x. hahaha.lepas tue boleh keluar. masa tue, aku mmg nk bgun n salam dgn interviewer seramai 4 org tue tp pmpuan 3 org jer. nk mintak maaf sekali sbb xmendengar arahan tp tah r. aku selalu mcm nie. terniat bende baik lam hati tp xberani nk buat. mmg selalu terjadi mcm nie lam hidup aku. if aku buat, mesti jd bende baik. tp tue r. aku kena tingkatkan keberanian lam diri. aku last keluar td sbb duk pk nk wat ke x tp xpun,huuhuhu.
SETEL

so far, bg aku ok la kan. just kesilapan2 kecik tue mmg xdpt nk elak. soklan xde pun merapu2. xde tanya pasal kementerian ke ape pun. tp aku hafal jgak pasal NKRA n nama peg. tinggi mara. tp xditanya pun. tp xkesah pun. at least bersedia kan. aku xde r letak peluang tinggi untuk dpt guru MARA nie. aku berserah pada takdir. so, sape2 yg bakal diinterview.. gud luck ok. korg bertuah aku dh share nie. haha. skrg nie kita dah 50-50. kalau ada rezeki, adelah. terima dgnterbuka. if xde. rezeki yg lebih baik di tempat lain kan. thanks 4 reading. doakan aku lulus. xsabau nk keje dah. :))

ini gmbr 3 bulan lalu. sebijik cmni r aku pakai td. sbb ade someone ckp
wrna turqoise tue sgt sesuai ngn muka aku.:)
*tp aku xpkai kerongsang buah anggur tu. huhu

Sunday, January 22, 2012

setel borang MARA

bangun jer pg tadi, aku dah planning mcm2.
aku mmg nk setelkan semua pasal borg mara tue hari ini.
sbb lmbt2 kang takut xsempat la kan.

so, aku keluar ngn abg aku lam kul 4 ptg td.
pg kedai fotostat n fotostat semua dokumen2 yg diperlukan.
- sijl kelahiran
- i/c
-sijil spm
-sijlil matrik
-sijil upsi n transkrip
- sijil2 koko.

n then binding sekali. truly ase takut.
sbb aku punyer sijil sngat xbyk.
dkt u mana la aku join apa2 xtvt sgt kan.
duk pk jgak adakah perlu ltk masa kat sekolah dulu kan.
tp aku ase no need kot.
so, xkesah r.
letak je r yg mana ade kan.

then, pg kedai gmbr.
amik gmbr pasport n harus tunggu 15 minit ntuk siap.
duk lam kete, pk punyer pk.
jom pg kfc. drive through je la.
agpun kfc mmg seberang jln je ngn kdai gmbr nie.
aku pg kubang kerian jer td.

setel jer sume trus zass pg kedai gmbr balik.
walaupun seberang jalan mmg g ngn kete la.
xkuasa aku nk lintas jln besar gitu.
amik mgbr n balik.
trus mkn.

gila btol. masa tue bau aku sedar.
yg aku lgsung xmkn papa dr pg.
sebiji nasi pun x ok.
tp plik xase lapar.
hati xtenang, cenggitu r kot.

so, skrg semua da setel.
lusa akan gerak ke taiping dulu.
doakan segalanya berjalan lncr yer.
doakan aku berjaya lam interview gk nanti,

oh, ya! aku share gmbr aku td ek.
kah kah kah,
korg jgn gelak. aku jer boleh. :p

erk.. senget lak. malas r nk rotate. 

legging. whats so special if i wear u?

salam frens...

skrg ni dah mcm trend kan org pakai legging nie. legging pun dah keluar colourfull dah. kalau dulu, wrna gelap2 je kan sbb org pakai kat dlm. phtu pakai skirt or kain baju kurung kan. tp skrg xde. org pakai kat luar terus. pelik!!


secara jujurnya, bagi aku pakai legging ni mcm ko xpakai seluar langsung ok. very sexy. mmg ikut bentuk kaki trus. mmg xde rahsia lah. org mmg tau dah mcamane kaki ko. just wrna jer lain. lelaki ni imaginasi tinggi ok kwn2. no wonder dorg boleh bygkan legging ko yg wrna merah menyala tu dgn wrna asli kulit. so? apa dorg nmpak? kaki korg trus. huh. very bad!

yg free hair tue xpelah ckit kan. dah mmg dorg xttup aurat. ni yg xtahan, yg bertudung pun tergedik nk pakai legging. apahal? serius aku xfhm. ko pakai tudung, baju labuh smpai paha (biasanya) n legging. nmpak jer bntuk kaki mengecil kat bwh. sangat xsesuai ok. aku ulang xsesuai. tp kalau xnk percaya xpelah.

erk!!!!!!

tp kan. aku pun ada satu legging. wrna koko aku beli. tp aku pakai ngn baju labuh smpai lutut r. n then, aku pakai waktu mlm jer. iaitu lam bilik untuk tido.
sekiann....

p/s : sori. jgn butthurt yer. peace! just my 20 cent.


Friday, January 20, 2012

good + bad

everytime dpt berita gembira aku mesti dpt pakej berita sedih gk.

hurm.. da nasib kan.

aku malas nk cakap banyak dah.
aku dah penat ckap.
org ttp xfhm...

mgkin aku yg susah nk fhm org.
xpelah. biarlah.
wat masa sekarang, aku mmg xnk fkir lgsung dah.

ko nak buat bende yg aku xsuke, buatlah.
ko sengaja nk buat aku benci ko, ok.
so, sama2 tanggunglah apa terjadi.

its final.
no turning back.

ya. aku mmg kejam.

Thursday, January 19, 2012

temuduga MARA

semalam ber'perang' ckit ngn my mom pasal keje2 nie.
biaselah bila dh bosan duk umah kan.
aku bengang sbb hari tue die xbg aku pg interview guru sek swasta kat KL.
pahtu my mom bising plak sbb aku suka bgun lmbt, katanya rezeki pyh nk masuk.
ok FINEEEE...........

malas nk bertekak pjg2. aku msuk bilik. tutup pintu. on9. perghhh..

tibe2 pg td tgh syok duk tdo padahal dah kul 12. still xberubah.

tiba2 dpt satu msg.

" TAHNIAH. anda berjaya ke sesi temuduga jawatan guru MARA."

eh! eh! apa nie??? mimpi kot.




tp x pun. aku bangun n bg hp kat abg aku suh die bace. eh, btollah! PLIK..

terus bukak website MARA untuk pengesahan la kan. sekali ye lah kauuuu!!! double plik.

masa isi bog on9 hari tue. aku isi habis. tp bile tkn send. tetibe lptop aku hang. n kosong sume yg aku isi. ko rase aku nk isi semula? mmg x r kan. so, aku terus stop mlas isi. masa tue aku pk. msti rmai org isi n guru2 yg da kerja pun. mesti pluang aku tipis. so, aku decide mlas r nk isi ag... malas hari tue dah keluar nama untuk panggilan ujian insak. hnya 2,3 org je kawan aku yg isi dpt.

tup2. tiba2 hari ini dpt msg kata aku dpt. mau x terkejut!!! terkejut ok. tp dlm kos aku yg 90++ tue. dlm belas2 jer dpt asenya. so, sedikit r kan. phtu yg dpt guru interim sume masih dlm dilemma. yg kat sabah swak sana lagiiiiiii la. tmpt interview nya kat penang. aku pun rasa jauh. tp apakan daya. die buat satu tmpt je kan.

apapun, aku anggap ini rezeki aku. dpt ke xdpt tue atas nasib dan pertolongan tuhan la kan. if ade rezeki, adalah. if xde, rezeki aku kat tmpt lain. so, aku ada masa seminggu jer utk urus semua nie. doakan aku yer.

thanks 4 reading.

Thursday, January 12, 2012

kebaikan POSTING lambat..

if aku nak buat entry keburukan Posting lambat, asenya aku boleh buat 10 entry kot.
tp aku mesti menaip dgn rasa marah kot. so. xboleh2. xbaguskan marah2 nie. so why not kite ubah mende yg negatif ni dgn bende positif?? ag bagus kan. so, aku duk berfikir2 lah, ape r kebaikan ygaku dpt dgn posting lambat nie. ADA la... hee. hepi lak ase.

1. cooking skill aku improved!!! sila baca dengan rasa bangga sgt2. walaupun dulu akulah manusia paling malas masak. xminat msk! n mcm2 ag lah. tp skrg.... aku lah chef ke2 kat rumah. mak aku selalu suruh aku masak,at least satu hidangan sehari. so, aku jd fun n yakin dah nk masak nie. walaupun masih kelaut... tp licin r jgak. hehe. yg bestnye, aku n mak aku mmg lain dr segi menu masakan. so, bile kdg2 aku yg masak, mmg lauk2 nampak lain sgt r. variasi katanya kan..

bbrapa jam ag. aku nk buat nie. cendawan ayang. aku amik dr my resepi.com.

2. leh baca novel puas2. dulu masa kat uni. setiap kali beli or pinjam novel. aku mesti xcukup masa nak baca novel. kalau tdo lambat, mesti pg lak ngntuk. so, skrg aku puas... aku boleh baca novel seberapa byk yg aku nak. biasanya, lam masa 2 or 3 hari dah habis satu novel. bravo2. fun okeyh!

skrg tgh baca novel nie. pinjam dr makcik usu aku.

3. leh tolong adik2 dlm pelajaran. sejak aku ada kat rumah nie, mmg aku lah pemantau adik2 lam pelajaran. mak aku mmg serah semua kat aku.time exam pun, aku yg buat jadual n so on. ajar buat keraj sekolah sume. lagipun elin dah drjh 5. mak aku dah xberapa pndai nk ajar die. lebih2 ag sains. so far, Alhamdulillah. die dah makin improved!

4. boleh keluar merambu setiap masa. walaupun aku nie bkn jnis manusia suke keluar berjalan2. tp setiap kali ase nak keluar. ok. jommm. xde aral langsung lah. setiap masa aku on. tp tue lah, bile xkeluar. seminggu kdg2 aku lam umah jer. tangga  pun xpijak ok! hahah.

5. kulit makin putih. haha. yg nie alasan die sama mcm kat atas lah. 

so, kawan2. dr kita pk bende negatig jer. baik kite pk yg positif rite. ag befaedah. n jiwa pun tenang. aku nak gunakan peluang nie sebaik mungkin. bile dah keje nanti, xkan dpt r jd mcm skrg. tp. dah 7 bulan kot aku mengangur. tolak guru gnti 3 bulan. 4 bulan r.. BOSAN jgak... huhu.bye

p/s : abg aku ada appendiks. smlm dah operate. doakan die cpt sembuh yer. thanks



Wednesday, January 11, 2012

buntu

sejam lepas aku dah off lptop.
bdn pun ase lenguh2..
off lmpu, tarik selimut, peluk bntal n pejam mata.
tapiiiiiiiii...
xdpt gk tido....

SERABUT......seriously.


nape r org xfhm aku?
nape paksa aku?
nape desak aku?
untuk MEMILIH...

hakikatnya itu bukan pilihan!!!
aku xboleh memlih.
aku hanya boleh stay or lepaskan sume.
aku xboleh memilih. tolong r faham.

mungkin sbb aku yg xboleh bgtau hal sebenarr.
tp aku mmg xboleh bgtau.
tp aku mmg xboleh memilih.
lama2 leh jd giler.

p/s : satu2 masalah timbul. gila ok!/ hope cpt r dpt posting. aku nk pg jauh2. jauh dr semua yg kenal aku. stat a new life. lg better kot.

Monday, January 9, 2012

nak join masterchef next season lah. haha

first of all, aku nak ucap TAHNIAH sesangat kat dr. ezani sbb dah menang dlm masterchef malaysia. xsgka kan. seorang doktor gigi tue boleh terror masak macam tue. dah r cntik, pandai, doktor, pndai masak lagi. fuhh mmg cukup pakej la. isteri idaman la dia nie. very2 proud of her. sila mengurat. :p


actually, aku mmg agak dia akan menang. sbb MCM nie bukan live kan. at least, mmg dah seminggu or 2 minggu dah dirakam b4 ditontonkan kat tv kan. tp aku salute r kat dorg sume nie. mmg JAGA MULUT. xterlepas r sape yg menang kan. dorg pun diam jer. maybe mmg dah arahan dr astro kan. 

yg aku boleh syak die menang is lam seminggu last nie, aku nmpak die hepi jer. walaupun status die buat mcm nk ikut flow lam tv tp nmpk die hepi. agpun mmg kputusan dorg sume dah tau kan. kite jer yg tertunngu mlm tadi kan. so far. syukur lah jgak die menang. b4 nie, aku nak ZAMEER yg menang. xpun AMITA. tp dah dorg terkeluar, EZANI pun ok lah. huhu. 

sejak aku tonton cite MCM nie, truly aku ckap. aku dah mula ase minat nak masak. leh dikatakan everyday aku masak skrg. resepi is suke hati. haha. tp ku suke. hari tue aku berebut ngn ayah aku. aku nak tgok MCM, die nk tgok cite tamil.

" masterchef nk tgok.. buat ape? bukan kakak minat masak pun. plik"

sentap ok. fine. fine. aku mmg xminat msak. tp aku pun cmfuse y aku suke tgok MCM nie. citer masak lain xplak. tp itulah kelebihan MCM. die bukan semata2 masak tp byk bende lain yg kite boleh dpt dgn tgok citer nie. xrugi la sape2 tgok.

next season nak masuk x yer??? haha. HARAPAN lah ko mira..


Friday, January 6, 2012

stop sebarkan aib org plis..

rata2 skrg org duk bercakap pasal isu amalina kan. mmg hot lah. yg xboleh blah siap sebarkan2 gmbr die lagi kt fb. xcukup dgn tue, siap maki hamun dia lagi. kesiann... tp bile fkir balik, padan gk muke dia kan. sape suruh die pg free hair n blonde rmbut. tau r kwn2 kat sane rmai omputeh tp xperlu kot nk meniru kan.ok. stop.

aku bukan nk kutuk die. sbb bg aku, manusia dah diberi akal fikiran masing2. boleh berfikir sendiri. kat sekolah pun dah diajar dlm pend agama Islam. so, if still nak buat dosa. atas manusia sendiri tu lah. bukan dia xtau apa yg dia buat dosa kan. so, daripada kite duk sbarkan gmbr die, duk kutuk2 dia tue kat fb. lagi BAIK kot, korg doakan agar die berubah. atau satu cara lagi korg private msg die. nasihat dgn cara baeik, ag better kan.???

satu lagi aku xpuas hati dgn org yg duk sebar2 gmbr amalina tue. drpd korg duk sebar2, kutuk2 die yg jauh nun di sana LEBIH BAIK korg nasihat ahli keluarga or kwn2 korg yg free hair kat Msia nie dulu. lagi bagus aku rasa. nie x. kwn kat cni xde pun nak nasihat apetah lagi nak maki hamun. sayang2, puji2 adelah. plis lah.... bersikaplah ADIL. kalau rasa xboleh nk bersikap Adil baik korg DIAM. xpyh nk ckp ape2. sbb kdg2 kite duk berckp pasal keburukan org nie, nilai dulu diri kite. baik sgtkah kite?

bagi aku, ubah diri dulu. sempunakan diri dulu baru lah berfikir nk nasihat org. kalau rasa diri pun terumbang ambing ag. xperlu nak judge2 org ok. doakan je lah yg terbaik untuk dia. bukan aku nak membela die. aku pun xsuke tgok die mcm tue. tp itu biar die n tuhan. bye.

Thursday, January 5, 2012

mierarief part 3


sebelum aku kwn ngn arief. aku ada berkenalan dgn seorang pelajar sebuah univ. swasta kat melaka. kami kenal through friendster jer. aku mengaku yg aku yg add dia. aku pun xsure why aku suka budak lelaki itu. aku gelarkan AN je la yer. tp mmg ktorg kwn biasa jer. agpun aku tau yg dia dah ada awek. lepas aku kapel ngn arief, aku mmg dah jrg berhubung ngn dia smpai lah bila da nak hbis mtrik. die mintak no fon aku. mulanya aku pelik, sbb terang2 melalui fs, dia tau yg aku dah ada pakwe. tp as a fren, y not kan. tp hbgn ktorg stkt sms je la tu pun kdg2 jer die msg aku.

dlm thun 2008 lagi, si AN nie mcm tunjuk yg dia interested kat aku. aku pelik sbb dia mmg dah ada awek. tp aku lyn dia mcm biasa je lah. aku akui yg dia mmg suka msg n cl aku. dia suke bercerita n suke tny aku mcm2. secara sng, die jnis peramah n suka dgr cerita n pemberi respon yg baiklah. sbb tulah kot, aku sng kwn ngn dia. tp kwn jelah kan. mmg silap aku sbb aku hide dr arief. bkn niat aku nk curang ke ape. tp aku takut, takut die slah fhm. tp mmg salah aku la kan. smpai one day tue, awek si AN ni pm aku n marah2 aku. dia buang lagi aku dr fren list AN. haha. lpas tue AN mintak mf n still contact aku. aku mmg xnak da layan dia tp entah r terlayan jgak. n bende paling bodoh pernah aku buat is masa  cuti sem, aku keluar jumpa dia.

AN : awk, kite dah lama kenal. free x? jom minum2.
me : erm... tapi. seganlah.
AN : nak segan apenya. awk dah tgok gmbr sy kan. sy pun dah tgok gmbr awk. mcm kenal da tue.
me : ok. tp awk bwk kwn yer.

dipendekkan cerita. march 2009. seorg kwn yg aku sangat percaya telah beritahu arief pasal hbngn aku n si AN ni. at the same time, awek An nie pun dpt tau bende same. mulanya mmg aku xmrh kwn aku yg beritahu ni sbb aku tahu silap aku sbb aku rahsiakan dr arief. tp bile die cerita kat arief bende2 yg xsepatutnya, aku jd bengang. cara die tue bukan nk sedarkan aku tp lebih kpd nk rosakkan hbngn aku n arief. aku seih. sedih sbb terlalu percaya kwn yg akhirnya khianati aku. arief mmg mengamuk, yes, aku tau salah aku. n kami putus. masa tu aku rasa hidup aku mcm terhenti jap. tp aku redha, mmg salah aku. aku msg AN, cerita segalanya n kami pun decide untuk stop kwn jgak. ini yg terbaek kot.

 2 minggu ktorg putus. n lastly, aku mintak maaf kat arief. Alhamdulillah. mungkin dah mmg ditakdirkan aku baek balik ngn arief. masa tue aku bersyukur sgt. segalanya berjalan lancar. malah masa hari raya tahun tue. arief dtg umah. aku mmg berniat nak kenalkan dia kat family. family aku terima dia dgn baek.

raya 2009


selepas 3 tahun, dia hbis belajar n dpt keje kat KL. hubungan kami sangat baik. malah, aku xpernah bosan ngn dia. aku hepi jer ngn dia. :). aku selalu r jgak naik KL jumpa dia. 

2010

tahun lepas, 2011. aku praktikal kat melaka dr feb - july. n dia selalu jgak dtg lawat aku. lam pertengahan tahun lepas, byk jgak masalah timbul tp xda r teruk sgt tp aku bengang jgak lah. biasalahkan. arief da ada kerjaya. kereta. comfirm2 la kan ramai pmpuan yg mengedik kat dia. lebih2 lagi dia kat KL, jauh dr aku. mmg tahap jeles aku melampau r. aku kenal dia. dia sangaaaaaaaaat baik. so, mmg mudah r pmpuan2 gedik nak amik kesempatan ngn kebaikan dia tue,. mmg byk kali jgak aku merajuk n mengamuk. tp segalanya setellah. hope lepas nie, arief lbih berhati2 lah dgn pmpuan2 jnis cmtue. 

lam mahkota parade kot. 2011

dataran pahlawan 2011

Alhamdulillah dah 5 tahun aku bersama dia. tahun nie 2012. insyAllah kami planning nak betunang n kawin. doakan kami yer. thanks 4 reading. 

p/s : tudung aku dah berubah kan? haha. haruslah up-to-date kan. tp thun 2012 ni aku pakai 'tudung sarung siap' dah. senang. xpyh iron, xpyh belit2. pemalas katakan. :p. bye




Wednesday, January 4, 2012

mierarief part 2

continue from mierarief part 1...

sepanjg sem 2 kat matrik aku memang dgn arief lah. biasanya kami lunch sesame dgn dina n sheda sekali lah. mlm2 pula biasanya kami akan keluar study sama2. kalau hari isnin, ada kawad kaki. arief pukul 5-6 ptg. aku plak  6-7 ptg. dia selalu r tunggu aku smpai habis kawad then ktorg akan minum sesame jap b4 balik hostel. aku mmg happy dgn dia, dah lama aku tak rasa diberi perhatian dan dijaga dgn sgt baik mcm nie.

one night tu, aku n kwn2 sekelas tgh mewarna something. projek kelas r. aku betul2 xingat ape bende. masa tue ade aku, dina, SL n abg EN (repeat). mereka bertiga pulak satu sekolah dulu cuma abf EN tue senior dorg lah dulu.

Abg EN : korg kenal x BH? ktne ek die skrg?
SL : kenal r. awek kwn aku tue. 
Abg EN : ye ke? sape?
SL : ada kat sini pkwe dia. xtau ke sape?
Dina : ye ek? sape2? bgtau r pat.
SL : la.. Aa.. ( pndg aku n senyap) ada r. xpyh  r tau.
Dina : sape? bgtau r wei..
SL : erm.. arief. ( muka pndg bwh)

masa aku dgr die ckap Aa.. tue aku dah boleh agak sebenarnya. hati aku hny Tuhan yg tau. tp aku control. aku tunduk jer warna kain rentg tue. masa dorg berckp pun aku mmg xfokus pun. balik jer hostel, aku nangis. xsgka dia tipu aku kan. masa tue aku nekad, aku mmg xnak terima apa penjelesan dia. aku terus msg dia mintak putus. byk kali dia col n msg tp aku mmg xlyn dah. hati aku mmg sakit sgt. bagi aku, segalanya dah berakhir.

berminggu-minggu jgak aku n arief xberhubung. walaupun dia ada msg ckp antara dia n BH tue dah xde pape. aku mmg xlyn. smpai r one day tue, terbukak pintu hati aku nak bukak email. n rupanya ada email dari arief yg dah seminggu kot. mulanya xnak baca tp akhirnya aku baca jgak. pjg lebar email die. dia ceritakan segalanya pasal hubungan dia n that girl. setelah berfikir masak2 aku akhirnya mengalah n beri peluang ke2 kat dia. dia jnji nk change hp no dia n he done it. aku mintak no hp that girl n aku msg dia.

apa yg aku boleh ckp is perempuan tue menyesal mintak putus ngn arief. n dia xboleh terima bila arief dah ada peganti which is akulah kan. lepas kejadian tue. mcm2 terjadi lam hubungan kami. aku selalu dpt private msg kat friendster dari lelaki2 (kwn BH) yg memburukkan arief. niat dorg mcm nk suruh aku putus ngn arief. paling kelakar ada msg ckp warn aku bgtau yg arief akan ajar aku hisap rokok n dadah nanti. hahahaha. sgt kelakar ok. arief sendiri xhisap rokok, how can dia nak ajar aku kan. lantak dorg r kan, aku xamik peduli sgt.

Alhamdulillah, kejadian2 yg berlaku lebih mematangkan kami. kdg2 aku xsgka jgak kenapa r ada jer org xpuas hati dgn hubungan kami nie. tp syukurlah segalanya ok smpai r hbis matrik. masa cuti tue, aku ngn die sms jelah. nak jumpa xdpt kan. aku percaya dia, walaupun kdg2 gaduh jgak tp itu lumrah r kan. apabila masuk Upsi, die plak kat umt. ktorg dah decide nak jumpa. so, 31 ogos 2007 kami jumpa balik after 4 bulan kot xjumpa. aku pg KL ngn kawan, die pun g jumpa kwn dia. walaupun sehari jer dpt spend ngn dia tp aku hepi sgt. malah, dia jnji nk dtg lawat aku every sem. xkesah r kan. yawn.. :) :)

31/8/07  ( aku trun 5 kg ok berat)

lepas tue. kami jnji yg setiap kali anniversary kami akan jumpa. if xtepat trikh pun, hmpir 2 kan. so, mmg aku selalu r jumpa dia kat KL. dia kan dtg cni smbil jumpa kgkwn dia yg belajar kat cni.

 januari 2008

januari 2009

lebih kurang dalam bulan march 2009 lah, terjadinya satu konflik besar lam hubungan kami. n semuanya salah aku. ya, salah aku. yg tue aku story next time lak. thanks 4 reading.

p/s : muka en.arief sama je kan walau 3 tahun berbeza. tp muka aku berbeza2. pelik.huhuhu.


Tuesday, January 3, 2012

my love story : mierarief part 1

after finish story about memoir cinta #9, aku dah berniat untuk smbung hari ini untuk yg ke-10 sbb hari ni adalah anniversary kami yg ke-5. tp ini bukan memoir cintalah sbb i still with him n insyAllah forever be. aku akan story lagi detail, setakat yg aku ingat r. thanks 4 reading.

            ***********************************************

sem 1 kat matrik, mmg aku asyik bertukar kawan lelaki lah. masa tue aku berkawan baik dgn  Dina n Sheda. tp Dina sekelas ngn aku. so, setiap kali ada gap sejam cmtu untuk next kelas, aku mmg akan lepak dekat kedai roti ngn dina. one day tu, ada sorg lelaki dtg kat ktorg.dina bangun n pergi kat dia n dia bg duit kat dina. itu kali pertama aku tgok lelaki itu rasanya, walaupun dia sekuliah ngn aku.

me : sape tu na?
dina : kawan sekolah aku dulu. aku beli tiket bas kat die hr tue. dia byr r td.
me : oo

aku pndg je dia. nmpak pemalu. kemudian satu hari, aku pergi makan kat cafe. if xsilap aku, masa tue aku masih belum kapel ngn ZI, ade satu grup lelaki tgh makan jauh dr ktorg n senyum2 kat dina. n then hp dina bunyi tnda ade msg.

dina : kwn aku msg. dia kate ade org nk knal ngn mu. haha. xyah lyn la.
me : haha. kwn? sape? 
dina : nmpak nuh satu grup. kgkwn aku sume tue. yg msg, yg bju putih tu. dia kte kwn die kat c2 nak knal. xtau gk yg mane

aku pndg dorg. yg bju putih is the one yg bg dina duit hari tue. yg laen. hurm... xda satu aku rasa berkenan. haha. rmai2 kat c2, dia r yg paling ok. tp dia kate kwn dia nk knal aku so bkn die r kn. aku just suruh dina pesan, yg aku akan msg die sendiri bgtau no aku nanti. aku amik no die dr dina.

one night aku msg dia n aku terkejut bile die ckp yg sebenarnya dia yg nak no aku. huhu. tp dina kate, dina mmg dah boleh agak. tp aku lyn dia biase jelah as a fren. bila aku kapel ngn ZI, aku change number kan. so, aku mmg xberhubung dah dgn dia tue. nama dia arief. :)

bile aku putus ngn ZI december 2006. aku tukar balik simkad n 3 hari kemudian, ada satu no. msg aku. masa atue, aku tgh sedih lagikan, so aku mrh org tue, aku ingatkan ZI yg saje suruh kgkwn die msg aku. sbb dia mmg da pernah buat hari sebelum tue. tp malangnya bukan. yg msg aku tue arief. yg aku pelik masa tue, aku ckp aku baru lpas clash, dia pun same. mcm xlogikkan. tp aku lyn kan jela. aku suka kawan ngn dia. dia layan aku baik. ada satu hari, dia beli aku teddy bear. huhu.

hye. sy pinky. :)

masa tue kami xdeclare lagi.tp sudah kearah itulah. dah 2 kali dia ajak aku kapel, tp aku xterima. actually, aku xterima bkn sbb xsuke dia tp aku masih xputus ngn SY. so, setelah fikir msak2, aku story kt die pasal SY, dgn ZI pun aku xciter pun hbgn aku ngn SY malah go on jer syp2 blkg ZI tp dgn dia, aku xsanggup. die terlalu baek untuk diduakan. then, aku mintak ptus ngn SY, susah jgk dia nk lpaskan aku tp akhirnya dia pasrah lpas aku kate aku da ade org len. then, 3 jan 07 aku declare ngn arief.

Alhamdulillah,hbgn aku ngn dia ok. walau ada jer org xpuas hati sbb aku dpt cpt peganti pdhal bru jer lepas break ngn ZI. aku xpeduli. pernah one day, aku pg mkn ngn arief. selang meja jer Zi ngn awek bru die. kelakar btol. kgkwn yg tau pasal ktorg pndg pelik jer. tp aku ok jer.hubungn aku ngn dia ok smpai r one day. dtg giler apetah lam diri aku. aku rasa aku xboleh nak truskan hbngn ngn die. aku rasa mcm aku nak hidup single. n mcm2 r aku rasa like aku nk putus ngn die. mgkin sbb aku baru kan ngn die, 'playgirl' aku masih kuat. haha. so, aku mintak putus ngn die. time tue tgah cuti.

habis jer cuti, die nk jumpa aku. aku xnak sbb aku mmg xberani nk tgok dia after mintak putus kan. tp die berkeras, so tgok jer dia hati aku sayu. tgok muka dia, aku xboleh tahan. aku trus berlari n nangis. paling klakar is, aku jtuh tngga. sakit dowh. so, aku nangis makin kuat. sedih + sakit. rupanya, die pun nangis gk lepas tue. dai citerlah. lepas tue, aku tgok gmbr die, aku sedi. pahal tah. aku gedik mintak putus, aku jgak yg nangis bile ingat sme kngn ngn die. so, lastly, dia ada msg aku. kemudian, kami decide nak kapel balik. masa tue baru aku sedar, yg aku mmg btol2 suke dia. thanks sbb die masih sudi terima dia walau aku dah buat die mcm tue. then, kami baik balik.wink wink.

2007 dulu. haha. luv u b.


aku smbung lenkali lak yer. byk lagi benda sedih berlaku lam hbngan kami ni untuk smpai ke thap nie. do follow me. bye. thanks again. :)

*********************************
p/s : maybe ade sedikit kesilapan dialog or jln cerita. aku pun x 100% ingat kan. sesiapan yg terlibat, betulkan if aku salah yer. peace!

Monday, January 2, 2012

celcom broadband memang...

sejak masuk tahun baru which is smlm..
aku mmg bengang dgn line celcom nie..
aku pun xtau la either broadband yg bengong atau lptop aku yg bengong.
tp setahu aku, aku xda adjust apa2 setting pun kat lptop nie.
haish.. serius bengang.

dari pg smlm, asyik putus2 connection.
lama2 baru aku perasan yg setiap kali line slow ( green colour berkelip kat b.band), aku dpt connect.. tup bila change to blue colour which means line dah laju, DANG!! trus putus. azab pulak aku nk tunggu dpt connect balik.
selagi wrna biru, selagi itulah aku xdpt connect.
tunggu wrna hijau, baru dpt.. mmg GILA lah..

dulu,bila wrna biru, senyum kegirangan sbb line laju...
skrg asyik menunggu wrna hijau.
smpai aku terpaksa pergi on9 tmpt yg menyorok2 sbb aku tau tmpt tu line mmg slow.
stupid x??? sangatttt.....

aku godek2 kat b.band, ada setting untuk set connection.
aku dgn bodohnya terpaksa set untuk connect dgn edge/gprs ( wna hijau) jer...
sbb kalau set untuk hspda/umts mmg xdpt connect.

sumpah aku xfhm apa masalah..
ada sape2 pernah mengalami? tgh bengang ni.
kan aku terminate baru tau..
aku tunggu lagi r lam seminggu.
hope nie sbb new year jer..

Sunday, January 1, 2012

2011 in memory

first entry untuk tahun 2012 ni, aku nak overview semua yg terjadi sepanjang 2011 yg dah berlalu ni. yg baik jadikan amalan, yg buruk jd kan pengajaran. jom.

Januari

- paling x boleh lupa mestilah kes pk sedara aku yg kena buatan org kan. sampai berbulan2 lam hospital. kesian paksu aku. ALhamdulillah skrg dia dah sangat OK. :)
- bulan ni jugak adalah bulan anniversary aku dgn en.arief yg ke-4. wow. Alhamdulillah kami masih bersama lagi smpai skrg. 2 hari lagi untuk ke-5 plak. wink wink.

Februari

- aku mendaftar diri di SMK gajah berang n first time bertapak di Melaka. aku suka. dekat dgn org tersayang. bulan nie mmg cerita aku berpraktikal je lah. paling xbleh lupa. pertama kali mengajar secara solo. hee.

Mac

- aku masih di Melaka. mengajar macam biasa. erm... bulan paling teruk kot untuk perhubungan aku n en.arief. ktorg mmg asyik gaduh jer. xperlu citer pnjg. i still HATE her. aku mmg pendendam. so what? ok. xnak ingat bulan nie. hope xterjadi lagi.

April

- aku masih di SMKGB.
- semestinya bulan besday en.arief kan. kami sambut kat Melaka sama2. yg kelakar dia yg hadiahkan aku sandal. terbalik ni. haha.
- pertengahan bulan kot, aku pg genting n tg.malim ngn en.arief. lama xjejak kaki sana kan. n mcm2 benda lagilah jadi bulan nie.
- paling xboleh lupa haruslah masalah di sekolah yg menimpa bertalu2. masalah sbb aku pergi teman pelajar camping yg sepatutnye xboleh. dan juga masalah yg aku balik mesyuarat PIBG awal. waa.. seriusly bulan paling tension. tp syukur sume setel jgak dgn baik.

Mei

- angah (adik perempuan) aku sambung belajar di uitm n9. aku pergi jgak hantar dia. aku kan kat melaka jer. skrg dia dah masuk sem 2 pun. baru smlm naik bas.
- taraa.. haruslah MY BESDAY CELEBRATION kan... hee. thanks kat sume yg celebrate n bagi hadiah. smbutan besday yg paling aku SUKA ok.
- next mestilah sambutan HARI GURU lak. tp xbestlah.pelajar kat cni jnis xbg hadiah kt cikgu. sadis betol. tapi happening gak r. :)

Jun

- i miss him so much. masa seminggu last aku kat melaka. arwah tok bah aku meninggal. aku sedih sbb xsempat balik tgok arwah for the last. tp aku redha. AL-fatihah. sumpah, smpai skrg aku masih rindu dia. n akan rindu smpai bila2.
- aku habis praktikal n balik  goyang kaki kat rumah. huhu

Julai

- aku hanya kat rumah. tapi ada r jgak benda aku buat untuk hilang bosan like jd cikgu tuisyen n bantu sepupu menjual kat kantin sekolah. haha.
- paling best is aku GRADUATED that month. yeay!

Ogos

- bulan ni dah start puasa dah. aku puasa 30 days kat umah. seronok ok. selama nie kan asyik puasa di perantauan jer.
- aku masih mengajar tuisyen on weekend.

September

- SELAMAT HARI RAYA.... :) tp raya tahun nie sedih sbb arwah nek n atuk xda bersama kan. lagi sedih sbb aku demam teruk 2,3hari b4 raya. hari raya pun xbermaya je.hope tahun nie xjd lagi. heee
- bulan ni jgak atuk aku masuk wad sbb jatuh motor. aku lah yg teman dia ok kat hospital. aku kan xda keje. huhu.
- aku mula mengajar di SKLG as guru ganti. seronok sgt ok. semua cikgu baik2. mengajar pun xsusah. sek. rendah kan.

Oktober

- aktiviti harian aku hanya pergi sekolah balik sekolah jer bulan nie. tp sgt seronok. pelajar pun semua baik2. rindu mereka sgt.
- paling seronok lagi gathering ngn kawan2 masa sek. zainab 1 dulu. ktorg mmg jarang jumpa. yelah, belajar jauh2. kerja dah pun dorg. so, curi2 masa free je lah jumpa. happy sg hari tue.

November

- minggu pertama adalah minggu terakhir aku mengajar di SKLG. sumpah sedih. dah syg sgt kat students kan. xtau bila dpt jumpa dorg lagi.
- hujung bulan nov, aku n family pergi bercuti ke taiping n penang. wiwit... tp malangnya, aku PMS time bercuti. serius kesal ngn diri sendiri. tp seronok la. sbb dah lama xdtg penang kan. hope boleh pegi lagi next time.

December

- untuk bulan yg baru jer berlalu nie. aku hanya melepak di rumah. dpt panggilan inteview jd guru di sek swasta pun my mum xkasi. so, mmg goyang kaki btollah kat rumah nie. dah r musim hujan. so, memang betul2 duk rumah.
 - tapi paling bermakna is result PMR adik aku dpt 8A lah.

ok.tamatlah setahun 2011. cepat jer masa berlalu kan. tp bila aku flashback sume tue, aku rasa agak lama jugak r. hee. sbb awal2 tahun hari tue, aku baru nak g praktikal kat melaka kan. papepun untuk tahun depan, aku hanya ingin jd lebih baik dri tahun ni. pray for me ok.

new me. masa kat taiping, umh sedara.

p/s : korg boleh klik yg aku garis2 tue. utk bacaan lebih lanjut. bkn aku saje2 garis yer. penat aku link. huhu. thanks 4 reviewing. peace! happy new year frens.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...