CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 26, 2012

pengalaman interview guru MARA

Alhamdulillah everything dah setel. tp hati aku ttp rasa xbest. tah r knapa. for those yg belum interview lagi. meh nak share ngn korg pengalaman mcamane. mesti ramai yg nak tau kan.. smlm pun berjam2 aku google cari pengalaman org yg pergi interview mara nie. tp tah r. kbyakan aku jumpe semua cite pasal pg interview utnu kdpt tajaan mara untuk smbung study oversea. xkesah r kan. aku dah lepas, aku leh gtau korg. sharing is caring wut... :)

walaupun aku punyer sesi pukul 11.30 pg n aku patut smpai pkul 11 pg tp td kami pergi awal. yelah, first time kan. smapi lam pukul 10pg. jalan2 pg dewan ngn my mum. sesaje la kan. terfikir jgak apa r nk buat lam nie smpai 2 jam kan. tiba2.

sesiapa yg sesi pagi. xkesah r pukul berapa. sila masuk skrg. boleh terus buat ujian personaliti


so, aku masuk terus. bagus jgak die wat cmni kan. at least aku boleh balik awal. dah r aku dgr org2 duk bcakap interview kali ni mmg ade 3 peringkat. masaklah. entah pukul brape leh siap kan?

1. ujian personaliti

diberi sebanyak 160 soalan. mcm biase r kan. jawab ya tau tidak. pastikan gunekan kehipokritan anda. haha. tp jgn r hipokrit sgt kan. "sy xpernah mengumpat" mmg aku jawab tidak. soalan mcm nie kalau nk menipu mcm xbest jer. huhu. if soklan "sy berani berckp di hadapan" yg tue mmg kne r menipu even ko gugup pun kan. kalau x, cane nk jd guru. menipu xberniat tue. huhu. bile da lulus kite practise r dpn cermin kan. huhu. setel jer jwb. sepatut nye kne tunggu je lam dewan untuk ke next step which is group discussion kan. tp lama giler aku lam tue. rupa2 nye ade yg setel, hntr n kuar terus pg dewan group discussion tue. so, dorg yg da kat sane akan terus dftr r. bile xcukup org sane, bru kami akt cni dipanggil. so, aku rasa mcm tah bile turn aku bile ramai jer kuar senyap2 gtu kan. so, seperti biase haruslah aku jd penjahat jgak. aku keluar senyap2. huhu.

2. perbincangan dlm kumpulan.


smpai jer dewan seterusnya. masa nie aku da jumpe kwn. kwn kt upsi dululah. da ade 6 org kat luar tunggu turn. mknanya mmg betollah kami xdibenarkan dtg cni. sbb kne menunggu gk kan. tp xkesah r. kami terus dftar. aku second candidate. lame r jgak jgak tunggu then ade grup keluar. grup menunggu td masuk. masa nie ahli kumpulan kami dah cukup. 6 org. sorg jer lelaki. diam je die. eh. dlm hati mmg dah debar tp buat2 cool jer. mak aku senyum jer. die ckp, aku boleh. myb sb die tgok aku relax kan. padahal lam hati. fuhh. kus semangat. lam hmpir 40 minit rasanya, bru dorg kuar. dorg ckap dorg kena tajuk pasal PSSMI. ok r kan. byk pendapat leh cakap. aku just berdoa agar tajuk untuk kumpulan kami senang, aku familiar n xmerapu. Amin.

kemudian, kami dipanggil masuk. masa tue aku tgok jam 11.23pg. agak lama r kan menunngu. masuk jer duduk ikut turutan. masa tue aku dah. OMG. nape aku jd org ke2. xbest2 huhu. kami diberi tajuk "penggunaan ICT dalam p&p" aku terus horray lam hati. sbb aku mmg prepare ckit2 pasal nie. aku ingat nk jd kan point untuk meningkatkan keberkesana pengajaran math kan. aku memulakan sesi perbincangan. huhu. bkn nk tunjuk hebat pun tp sbb sume diam. bbrapa minit berlalu, aku start r kan. lpas tue baru r ade yg menyampuk2. lama2 baru nk berebut. yg xthan rmai jgak bg cons pada pro. huhu. aku ckp penggunaan ict nie bagus sbb dpt menarik minat pelajar utk belajar. dorg plak kata jgn jd kan sbgai main. jdkan bantuan jer. ade ckp nanti melekakan pelajar2. so, haruslah aku balas balik. bkn bermaksud aku xnk terima tp tmbhan r kan. sbgai guru, kite kena lah pantau. n mmg sbgai bntuan. lbih2 ag nk wat cd interaktif amik masa mmg xleh buat utk setiap pengajaran. lam seminggu mungkin hny 2,3 kali cmtu jer.phtu finish. aku lega gilerr... tp still xleh keluar r sb akan bersmbung ngn ujian individu terus.

3. ujian individu


yg nie lah aku rasa cm nk nangis. we were asked to tell about ourselves, participating in co-curricular, why do we wan to be a teacher n why mara should hire us? cenggitulah lebih kurang soklan nyer. hbis jer die bg soalan terus candidate pertama kne jwb. mau xgelabah aku. next is my turn kan. yg laen sonok r dpt pk2 nk jwb cane kan. susun grammar ke. haha. ini bukan alasan ok mira!! :p so, bile turn aku. aku xdgr yg die ckp hny 2 minit berckap b4 bg soalan awal2 td. n aku teringat ade org bg tips jgn kwb terlalu ringkas. aku pun dgn selambanya, pnjg lebar gtau pasal diri. hambik ko. hbis jer citer pasal koku yg aku masuk kat univ terus. "ok, tq" smbil tersenyum aku dah. " wait. why i wan to be a teacher. because......................." interviewer dah pndg kwn die n snyum perli. aku mcm dah. OMG. cane ni. adakah aku tidak mendengar arahan. aku stop jer citer nape nk jd cikgu terus die smbung. " sorri miss. your time have finished" aku pun " ok. sorri. tq" trus ase nk nangis.

Dah r msa tue ade sorg candidate tue fluent giler speaking. dr uni newzealand if xsilap. die seorg lelaki n die byk idea. dah r dr oversea you olls. siapelah i nii nk dibanding kan ngn u. hahaha. so, bile hbis die tny willing x nk g sandakan. haruslah aku jawab " yer, i will" mau nye nk jwb x. hahaha.lepas tue boleh keluar. masa tue, aku mmg nk bgun n salam dgn interviewer seramai 4 org tue tp pmpuan 3 org jer. nk mintak maaf sekali sbb xmendengar arahan tp tah r. aku selalu mcm nie. terniat bende baik lam hati tp xberani nk buat. mmg selalu terjadi mcm nie lam hidup aku. if aku buat, mesti jd bende baik. tp tue r. aku kena tingkatkan keberanian lam diri. aku last keluar td sbb duk pk nk wat ke x tp xpun,huuhuhu.
SETEL

so far, bg aku ok la kan. just kesilapan2 kecik tue mmg xdpt nk elak. soklan xde pun merapu2. xde tanya pasal kementerian ke ape pun. tp aku hafal jgak pasal NKRA n nama peg. tinggi mara. tp xditanya pun. tp xkesah pun. at least bersedia kan. aku xde r letak peluang tinggi untuk dpt guru MARA nie. aku berserah pada takdir. so, sape2 yg bakal diinterview.. gud luck ok. korg bertuah aku dh share nie. haha. skrg nie kita dah 50-50. kalau ada rezeki, adelah. terima dgnterbuka. if xde. rezeki yg lebih baik di tempat lain kan. thanks 4 reading. doakan aku lulus. xsabau nk keje dah. :))

ini gmbr 3 bulan lalu. sebijik cmni r aku pakai td. sbb ade someone ckp
wrna turqoise tue sgt sesuai ngn muka aku.:)
*tp aku xpkai kerongsang buah anggur tu. huhu

0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...