CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, February 16, 2012

pengguna baucer rm200, tolonglah bersikap bijak.


for those yg terima baucer rm200 tue, aku nak ucap tahniah r. korg jgn ingat entry ni, aku nak perli or jealous ke ape. ini sekadar rungutan n hope sesiapa yg terlibat leh r baca n jadikan pengajaran ok. mmg aku jeles. sbb aku dulu xdpt, tp ckit je r. n aku xkesah sgt, sbb abg aku dpt n aku pun turut merasanya.. huhu.

actually, aku just nasihatkan kpd sesetengah golongan kamu shj. terutamanya yg KURANg bijak tue. tp aku tahu rmai yg bijak kan. bijak nie bkn sbb ko dpt pointer tinggi2 yer. bijak di sini is SIKAP. sikap yg tidak menyusahkan org laen n sikap bertnggungjawab. ok. bende nie berlaku minggu lpas ag, aku mmg niat nk post cni, tp terlupe. tup2 ptg td teringat. ingat nk abaikan jer, tp aku rasa aku PATUT r bgtau, at least boleh r yg baca nie ubah sikap kan. sesetengah pun xpela...

9/2/12 yg lalu, aku pg POPULAR kat KBMALL. niatnye nk g cari novel "7 HARI MENCINTAIKU" tp hmpa sbb dah sold out. sedih ok. so, alang2 da masuk, aku pun beli r 2 buah buku latihan. aku kan cikgu tuisyen. beli pembalut hadiah (sepupu aku khwin esoknye) untuk hadiah yg aku da beli b4 masuk tue n then nk g bayar. masa tue, aku dah pasan budak2 depan aku nie pegang baucer rm200 n brg sorg2 penuh raga ok. tp aku relax jer. masa tue dpn aku hanya 3 org.  bajet xlama r beratur kan. TP........ en.arief smpai keluar, sbb xlrt da nk tunggu aku beratur. aku apetah lagi kan... dlm hati dah PANASSS...

korg boleh x, amik barang biar cukup2 baucer tue. rm50 / rm100 / rm150 / rm200? or mgkin patut lebih... sbb korg mmg xkan dpt BAKI punyer. xkan ok! nie kebanyakan amik brg xcukup. like rm90 la. rm145 la. lpas tue, terpaksa lak keluar dr barisan n pg cari brg lagi. ingat ktorg nie banyak masa sgt ke nk tunggu korg setel cari brg tue???

aku mmg da nk mendidih. bile semua yg dpn aku. ke3-3 buat perangai sama. barisan ada 2. yg barisan sebelah pun sama gk. mmg perangai lebih kurang jer sekor2. dah mmg satu gang kot yg dtg tue. aku dah tgok muka pakcik2 blkg tue da merah. like aku kot. amik satu brg, cek2 xcukup ag. eh, boleh pulak die keluar ag cr brg. kakak yg jage cashier pulak. layan jer karenah dorg. xda pun nk tegur. aku rasa lam setengah jam kot aku beratur.

nama budak U. tp xkan xpndai nak kire2 kot. masa aku smpai kat cashier, barisan sblah pun ade pkcik tue. bdk2 mmg da hbis. ade r yg beratur blkg2 ktorg kot. aku xpasan.

tired of waiting. :(


pakcik : awak nie asyik bersembang jer. xnmpak ke ramai beratur nie? buat kerja cpt2 ckit.

cashier 1 : maaf encik. mmg prosedur. kami kena cek satu2 ic dorg. relate x dgn baucer. bkn sembang.

pakcik : bkn sembang ape camtue. lama giler kena menunggu.

aku : sy rasa akak kena nasihatkan bdk2 tue. suh dorg amik brg cukup2 or lebih ngn baucer tue. jgn amik brg xcukup. ktorg byk hal ag. xde masa nk tunggu dorg tmbh2 brg cmtu.

cashier 2 : kami da penah ckp dik. xlarat r nk ckp kat sorg2. dorg nie tah r.. nak baki kot. tp mmg xleh beri.

aku : mungkin r kot. sy xsalahkan akak. mmg salah bdk2 tue. tp akak kne nasihat r dorg. dorg da buang masa kami nie.

cashier 1 : aah. bkn salah kami.

(pakcik tu berlalu)

cashier 2 : knapa nk slhkan kami? kami buat keje ikut prosedur. bdk2 tue yg xfhm bahasa. amik brg xcukup. kami kesian r kt dorg. tu suruh dorg tmbh brg.

aku pun berlalu lepas setel sume. see... nmpk x sape salah kat cni. so, for adik2. tolonglah bersikap BIJAK yer. jgn fikir korg akan dpt  baki. nehi! sebelum beratur nk byar tue, congak2 r dulu hrga barang tue. xkn xpndai kot. truly, korg da buang masa kami. kalau aku yg jd cashier c2. mau aku ignore jer. bungkus2 brg n bg jer. if dorg mintk baki. ckp xde. bia dorg rase rugi. mesti dorg xkn buat dah phni kan.sometimes, sesetengah bende tue kena kasi AJAR ckit bru org cpt fhm.


p/s : 3 hari lepas, abg aku col ckp da beli novel ni kat aku. yahooo.
xsabar ase. novel nie pun dibeli ngn baucer tue.
tp aku rasa, abg aku bersikap BIJAK. haha



0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...