CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, March 31, 2012

weekend kerja, weekdays cuti

walaupun dah pukul 2.30 pg tp entah r kenapa mata still rasa xnk pejam n zzzz. aku rasa sebab aku minum coffee barley td. xkesah lah. just nk mention, phm celik pejam celik dah 2 bulan lebih aku kerja. ehem ehem....

ramai org pelik dgn kerja aku smpai kgkadang aku sendiri susah nk explain. lebih2 ag org tua kat kampung ni including nenek aku jugaklah. haha. fyi, aku kerja jumaat n sabtu jer siang2. kalau mlm tue, depends r bile pengurus tuisyen col. ya, aku mengajar tuisyen. 

time hari kerja ( weekdays), aku mmg melepak kat umah r. kgkadang je r aku pg mengajar malam. tp mmg org akan sentiasa tgok aku kat umah. time weekend, bile aku bersiap, org mcm pk aku keluar jenjalan kot. xpelik kah dorg bila aku pakai bj kurung kuar jenjalan??? huhuhu. xksah r. bila hjung bulan, aku dpt gaji lagi r org pelik kan. bila masa ko kerja mira???

hari tue nenek aku sendiri cakap. 

" ko ni mmg pelik. time org kerja, ko duk umah, tdo. time org lepak2 umah ramai2. ko xde plak. ko pg kerja. suka r buat benda lain dr org len"

erk.................. serius. tah cane aku nak ckp lagi. 

walaupun aku kerja weekend jer tp Alhamdulillah, aku puas hati ngn gaji aku dpt. malah sekarang aku dah byk dpt kelas. kiranya lam sebulan tue boleh r dpt lam 700++ lepas nie. kgkadang rasa gk rugi sbb weekdays aku lepak umah jer. if aku cr keja, maybe dpt tmbh pendapatan kan. kalu leh dpt 2k sebulan. xdpt jd cikgu pun xkesah r.huhuhu.

tp bile aku pk2 balik. cannot. aku xleh kerja straight. sbb bdn aku lemah, mak aku sendiri ckp. if aku kerja jer tnpa rehat, mesti aku akan demam nanti. so rehat je r. bia r org laen kerja 5 hari cuti 2 hari. ko pelik pun xpe. aku kerja 2 hari cuti 5 hari tp standby r mlm2. ag better cmtu. so, sebelum posting sbgai guru tetap nie, aku mmg nk mengajar cmni je lah... tp sepupu aku jeles ok. ada aku kesah!!!! 

"akak tgok ko mcm xkerja jer mira. hjung mingu pun bknnye seharian sgt pg kerja tp gaji still 7,8 ratus. untunglah. org laen keje 5 hari seminggu pun gaji lam 4,5 ratus jer"

aku mlas r explain balik kan. aku ade degree. die xleh samekan aku dgn bdk2 kerja kilang or kat kedai2. mmg xsame. bkn nk ckp yg level aku tinggi so that gaji aku tinggi. tp tgok pd kerja la kan. tp berdiam ag better kot. 

Wednesday, March 28, 2012

TTM #3 (siKACAK yg lembut)

bila aku dah masuk tingkatan 1. aku pindah sekolah kat bandar. sekolah aku tue only girls. mulanya ingat bosan r kan. tp tidak ok! sebelah je sekolah kami ada sekolah only boys. huhu. n then ada satu lagi sekolah cmpur. tp sekolah aku n sekolah lelaki tu je lah yg cluster school. mmg mostly bdk sekolah aku kapel ngn bdk sekolah sebelah tue. tp aku nie bknlah jnis suka intai2 org so aku xda r berkenalan n berkenan ngn sape2 pun smpai r aku terpandang seorang pelajar lelaki tu. :)



setiap pagi bas sekolah kami akan behenti tmpat yg sama. n then selalulah kami jln ramai2 sama2 pg sekolah. die putih, tinggi, hensem. truly my taste. tp ramai yg kate mata aku dah rosak sbb terang2 lelaki tu LEMBUT n pasti xminat pmpuan kan. tp aku xpeduli. lembut ke kasar ke. hati aku mmg berkenan kat die. tp aku mmg xberani tegur die. die pun aku tgok jnis xhirau pmpuan. die selalu jer ngn kwn lelaki die sorg ag. yg selalu dtg ngn basikal n amik die pg sekolah.

setahun berlalu. aku mmg tgok n senyum2 jer kat die. masuk tingkatan 2. hati aku masih untuk die. ada jer aku kenal ngn lelaki2 lain tp aku xboleh. aku mmg asyik teringat sidia jer. aku mula selidik pasal die. lastly aku tau nama dia, FL n die dah tingkatan 5 tahun ni.

aku harus bertindak. tahun ni da last die kat skolah tu. aku mesti berkenalan ngn dia. aku xkire. aku kena cari jalan.

n then, aku dpt tau die xtiv dlm PBSM. so, aku mintak kwn aku yg xtiv pbsm bgtau die pasal die. serius rasa mcm muka xmalu!! haha. tp aku xpeduli. die terima baik salam perkenalan aku. aku bg surat kat die. n sejak hari tu kami maen2 baas surat. old skool giler!! tp best wut. akhirnya kami jnji nk jumpa. aku jnji waktu pg. time die tunggu kawan basikal die dtg, aku akan pg tegur die. die setuju.

pagi tu. aku pg jumpa die.aku pg ngn besfren akulah.  kami sembang2. n lepas tue aku hepi sgt. hari2 aku nk pg sekolah sbb nk tgok FL nie. mmg die lembut n xminat pmpuan, tp bg aku cukup r kami dpt berkwan. itu dah buat aku hepi sgt. waktu ptg kdg2 kalau ada koko, kami tunggu bas sekolah dtg amik tmpt sama. smbg2. n pernah sekali, bdk laki yg minat aku atas bas jerit2 ckp die PONDAN. aku naik bas n mrh2 bdk itu. rase nk nangis jer... xtau knapa.

***************************

kakak f5: awak mira kan?
me : yer saya. (pelik)
kakak f5 : so, awak r yg ada hubungan ngn FL yer?
me : erm... yer. kenapa?
kakak f5 : xda ape. ( berlalu ngn muke xpuas hati)

masa tu aku dah agak, perhubungan kami xdisenangi sesetengah pihak. aku xralat. biase r tue, FL tue ensem mmg cmfirm rmai peminat. lebih2 ag ahli PBSM sekolah aku yg selalu berlatih2 sama2 ngn die. tp aku xpeduli. hubungan kami rapat. malah masa besday die, aku bg die tshirt. first time in mylife, aku bg hadiah untuk lelaki. n aku pling seronok, masa die pg cmping. die pakai baju yg aku beli. 

bila dah nk hujung tahun, aku sedih sgt. aku ada amik gmbr ngn die. n then mintak no fon die tp die xbg. die mintak no fon aku n jnji akan col tp.......................:(. last day school, die pinjam kaset S07 dari aku n jnji nk hntt ptg. tp ptg tue, abg kwn aku dtg amik so kami terpaksa balik awal. aku berlari pg sekolah die n die keluar bg kaset tu n senyum. last aku nmpak die. die senyum n bye bye kat aku. i truly miss u FL. kat mane r awk skrg ek.....

**************************

smpai skrg die xcontact aku. tp masa aku f3. aku ada col kwn basikal die tue. aku ada no fon kwn die tue. die ckp, FL suka aku tp segan nk bgtau. tp xtau r btol ke x. die suruh aku tunggu. tunggu smpai FL cntact aku. tp aku rasa die nk sedapkan hati aku jer. last aku dgr die smbung f6 kat sekolah lain n smpai skrg da xtau pasal die.

p/s : dgn lelaki lembut pun aku boleh jatuh conta kan. haha. weird!!!

Tuesday, March 27, 2012

mimpi posting kat johor

semalam aku tido agak awal. kesnya seharian sakit kepala.
serius xtau sbb apa. actually dari 2 hari lepas ag.
masa aku pg mengajar malam ahad tue, kepala mmg bersenyut2 jer.
tp bkn pening la. just ase sakit menyengat cmtu.
dan2 aku garang n tension ngn student. cian plak.

"saya xtau r apasal awk xleh buat n xfhm. kgkawan awk ramai jer fhm n leh buat. masalah awak r tue still xfhm2 padahal da byk kali sy terang. xkn asyik nk terang bende same. bosan2 r org len sbb dorg da fhm. so, suke hati awk r."

sbgai seorang guru, xpatut aku buat cmtu kot. tp nk buat cmne kan. laen r kalau kelas individu, leh r aku tunggu sorg tue smpai die fhm kan. ni kelas 8 org. kalau 6 fhm n 2 xfhm. aku harus proceed. agpun tuisyen ok. mmg kne laju2 ckit. xleh lambat2 cm ajar kat sekolah.

semalam dr pg lagi. sakit kepala makin teruk. aku asyik baring jer. ptg pun aku tido. padahal mmg da lame xtdo ptg. mlm tue, letak neobun n mkn ubat pening. n trus tdo. tesedar lam kul 10 lbih kot. kepala makin ok tp tah r. ttp rasa bengang.

masa tido, aku MIMPI aku dpt posting kat JOHOR. nama sekolah tu aku lupa tp cm plik r bunyi die. aku cam tersedar n tau bende tu mimpi. phtu tido balik n mimpi ag. mcm mimpi dlm mimpi g2. aku rase mimpi tp bile sedar eh, btol lah. phtu tido lagi mimpi lagi. tah hape2 jer rasa. bile bgun pg td bru terkejut.

"eh, aku mimpi rupanya. cisss"

p/s: tolong r. aku xnk posting johor. tp kalau dah ketentuan, aku redho jelah. hope ade berita gembira awal april nanti.

Saturday, March 24, 2012

#2 tips cantik dgn hada labo + kunyit

salam frens..

dulu dlm satu entry, aku pernah gtau pasal masalah muka yg aku hadapi masa kat upsi n then muka aku dah ok sejak pakai produk HADA LABO kan.

 
from left : pencuci (melembap) , toner ( melembap) n krim melembap.

hada labo ni ade 3 jnis rangkaian; melembap, memutih n anti-ageing. aku mmg amik set melembap seperti gmbr di atas nie. tp aku lupe nk ckp yg aku hanya ikut rutin mencuci, toner n krim hny dlm 2 bulan kot lpas tue aku modified sbb aku rase xbest.

1. pencuci die nie bg aku xcuci dgn mendalam. kalau balik kerja ptg2, aku rase muke xbersih. so, aku pakai waktu pg sahaja. utk petang aku beli pencuci hada labo yg satu ag iaitu jnis AHA/BHA. yg jnis ni mmg ada pencuci shj. yg nie best. mmg cuci lagi mendlm. so far dah setahun aku pakai pencuci 2 jnis cmni. ok jer muka aku. ag better.

pencuci muka ptg sy.

2. toner mmg marvellous. aku pakai 2x sehari after cuci muka.

3. krim die sgt3 tidak sesuai dgn kulit aku. terLALU melembap smpai muka jd berminyak n naik jrwat halus2 kat dahi. sejak muka jd berminyak, aku kurangkan penggunaan krim nie. smpai kan aku mmg letak lam laci which is brg2 mmg jarang pakai r. if selalu pakai, aku ltk atas meja solek cmtue jer.

rutin harian aku mmg pencuci + toner + bedak miami.

lama2 muka jd kering n menggelupas. masa tue baru aku nak pakai balik krim hada labo tue. so far, aku pakai 2minggu sekali cmtue jer. tp mmg 2,3 hari lpas pakai krim muka trus jd lembap n berminyak ckit. aku pun mencari2 gak r. krim apa r elok utk dipakai kan. aku xnak muka menggelupas kering n xnk jgak lembap smpai berminyak.

FINALLY, aku ada bercakap ngn seseorang. aku maen tgur jer kat kedai runcit. n then die suggest aku pakai KRIM KUNYIT TIA AMELIA. balik umah, aku serach ckit2 n ramai ckp elok. so, aku  gamble je r. 2 minggu lepas, balik keje aku beli kat kedai. rm25 for 5gm. 

 
secoet jer kan. mahal. huhu

krim nie hanya pakai waktu mlm. pakai pun ckit je.sapu nipis pada keseluruhan muka. elakkan behampiran mata. setelah 2 minggu aku pakai, aku mmg cukup PUAS HATI. jerawat2 halus dah hilang. muka dah xkering n xjgak berminyak. mmg recommend!!! sejak muka dah ok. aku dah xpakai setiap mlm. aku selang2 dah. so far, mmg terBAEKKK... krim hada labo mmg dah xterusik langsung.. haha. kalau ada jerawat, tepek byk2 ckit kat jrwat tue. sape2 nak try. try lah yer... peace!

p/s : muka pun makin putih. nati aku upload gmbar latest. skrg malas. lptop xde bluetooth yer. hrp maklum. :)




Wednesday, March 21, 2012

ww #13 (7 HARI MENCINTAIKU )

#google

bEST!!! dah lame aku xjumpa novel yg boleh buat aku bace tnpa henti
n rela xtidur. huhu.
seriusly recommend!

ni novel ke2 yg aku boleh nangis2 selepas  andai itu takdirnya by siti rosmizah jgak.
sape rajin bace novel, beli n bacelah. gerenti puas hati.
if rajin, nanti aku upkan sedikit jln cerita k. :)

Monday, March 19, 2012

TTM #2 ( cinta KONGSI)


tahun ni aku bakal menghadapi UPSR. kalau boleh aku xnak da terjebak ngn feeling cinta2 ni. lagipun RI ( TTM #1) dah xda. aku pun xtau da bile boleh jumpa dia. kelakar lak bila fikir yg betapa aku suka dia, dari drjah 3 lagi tp xda sape yg tau. biarlah harap dia berbahagia. skrg ni aku perlu fokus pada UPSR.

"ok kelas. ni ada seorang pelajar baru yg masuk kelas awak. nama dia AF. harap semua boleh berkawan dgn dia yer"

aku pandang jer AF nie, trus berkenan. haha. biaselakan pelajar baru. handsome lak tue. mmg ramai peminat la. comfirm! kat sekolah, aku rapat ngn Rin n Ida. kami nie mmg rapat. n yg kelakar, kami sama2 suka kat AF. siap berjnji nak berkongsi lagi. xnk rebut2. rela bermadu r konon... serius ase kelakar. aku pustakawan n rin n ida pengawas sekolah. time cikgu xda, aku selalu jer ikut mereka g jaga kelas. n kami  selalu pg jage kelas adik AF. selalu r buat2 baik. bakal adik ipar kan. heee


mulanya AF ni agak sombonglah. mmg aku xberani nk tgur die. tp sejak exam pertama, kami dah dilatih utk exam lam dewan cm UPSR. duduk ikut no. giliran terus. aku mmg terkejut sbb tmpat duduk AF sebelah kiri aku jer. shock! tp hepi giler. hehe. rin n ida selalu r dtg lepak2 kat aku sbb dekat ngn AF kan. huhu. actually mmg ramai yg suka AF ni tp paling ketara kami ber3 n ade sorg ag kwn, NI. pernah sekali ida hntr surat cinta kat AF n boleh dia bg kat cikgu. mmg malu gile ida. sejak hari tue, ida berdendam ngn AF ni.

AF : mira, nati kertas jwpn letak tepi kiri yer. aku nak tiru. boleh kan?
me : hah? boleh2. (senyum)

hepi sgt rasa. sjk hari tu kami dah jd kawan. mmg aku perasan ada yg xsuke. tp aku apa peduli. satu hari tue, masa meeting pustakawan, aku terkuejut bila dpt tau yg AF join pustakawan. mmg ramai yg perli aku, sbb mmg ramai tau aku suke AF ni. tp aku berlagak biase jer. tp sjak da same2 jd pustakawan nie, kami  jd makin rapat tp sbgai kawan je la. aku pun da selesa mcm nie ngn dia.

dlm pertengahan tahun, aku masuk tuisyen dkt kbg kerian. ada r aku citer kat kgkwn. minggu seterusnya aku terkejut bila tgok AF masuk tuisyen sama ngn aku. sekelas pulak tue. dlm hati rasa jgak cm die nie ekori aku je kan. tp bila pk balik, xlogik2. kat tuisyen pun, die xtegur aku. kami kwn biase smpai lah hbis drjh 6 kemudian terputus hubungan.

************************************

masuk ting 1. masa ondeway nk g sekolah, aku ternmpak AF nie dlm sbuah kereta. aku pndg die n die pndg aku. kami hny senyum2 jer. akhirnya aku tau yg kakak die sekolah sekali ngn aku. tp aku xpernah r nk pg tegur kakak die ke ape. just terkejut r, sbb da lame xtgok die kan. die sekolah mane pun aku xtau. dlm hati berharap gk agar dpt jumpa die lagi. tp xtaulah kan bila.

5 tahun berlalu. habis SPM, aku dpt pg PLKN. seminggu selepas pulang dr plkn, aku keluar jumpe kwn.  masa kat pekan tggu mak aku dtg amik, ade sorg laki hmpiri aku. mulanya aku takut tp berdebar jgak sbb laki tue hensem rupa2 nya AF. kami bertukar no hp n masa tu aku rasa, dah tiba masa aku ngurat die balik. tp malangnya dr sms die, aku mcm dpt agak yg die xnk kapel. tp aku hepi jgak sbb die masih ingat aku n nama penuh aku walaupun dah 5 tahun lebih xjumpa.

masa reunion, aku jmput die join. mulanya die xnk sbb die mmg da lame xcontact kwn2 sek rendah nie. tp aku ajak jgak die. hari reunion tue, aku keluar jemput die sbb die xberani nk masuk. kwn2 mmg pelik, dorg pk kami pasangan. tp aku gelak je r. dlm mjlis tu pun, kami duk jauh n aku perasan die tgok2 aku tp aku ignore jelah. agpun da jelas yg die xnk aku kan. aku dah give up. mlas nk taruh harapan ag kat die. aku pun dah xberhubung ngn dia.

****************************

then, aku dpt masuk matrik. kat sane aku jmpa n kapel ngn en.arif kan. hbis matrik, aku  masuk UPSI. n masa tue ade r sorg lelaki asyik msg n col2 aku. lama2 aku selidik, aku dpt tau lelaki itu kwn AF nie. menurut die, AF nie rakam aku masa reunion dulu. aku pun xtau r die rakam aku tgah makan ke ape kan. lama2 AF sendiri contact aku. die cakap die sebenarnya da lama suka aku. aku terkejut tp.... segalanya dah terlambat. mmg aku hepi dgr pengakuan die tp aku dah bahagia ngn en.arif kan. aku anggap kami ditakdirkan jd kawan je lah.

p/s : aku da pernah citer pasal AF ni dlm memoir cinta #6.  skrg nie, aku pun da lame xberhubung ngn die. :)

bicara hati episod 11

salam...

minggu lepas, aku terlepas citer ni. walaupun org duk ckp citer vanilla coklat bes tp aku still tgok cte ni gk. huhu. aku suka heroine die. cantikkk.... wpun cm kaku ckit lam no. so far, ok lah..

jom. tgok sama2.



Monday, March 12, 2012

bad feeling ( lesen oh lesen)

slmt malam... ( entry luahan perasaan )

skrg baru aku rasa lega n mmpu nk luah. seharian hari ni, jiwa aku mmg xtenteram. kesnya aku GAGAL test kete td. cakap bab lesen kete nie, mmg btol2 menguji kesabaran aku. dari stat aku amik awal2 ag smpai skrg. aku asyik dpt nightmare jer. kdg2 smpai rase nk give up. tp Alhamdulillah, org2 yg menyayangi aku sentiasa memberi kata2 semangat kat aku. hopefully next test, aku LULUS. Amin Ya Allah.

KRONOLOGI LESEN KERETA.

jan 2011 - aku start. (gila lama da kan). masuk bengkel n setel lesen L.

*** pahtu aku g praktikal kat melaka n jnji nk baliksmbung blaja cuti mac***

mac 2011 - dlm cuti seminggu, pn. M (pengajar aku) dtg amik sekali jer. alasan die bz.

*** aku pg melaka lagi. niatnya balik bulan 6 nati, nk setelkan terus***

july / ogos 2011 - after aku konvo baru die dtg. belajar smpai hbis 8 jam. tp awal2 cmfirm kena ulang balik yg da blaja sbb aku da lupa. da lame xtrain kan. problem dtg bila die guna VIVA lak. dulu aku biase kancil jer. amik masa gk aku nk sesuaikan kaki dgn viva. die kate test akan ada after raya. gila lama nk tunggu kan. sbb bulan puasa xde test die kate. aku kata ok wlau dlm hati geram. die kate xpyh NILAI dgn akademi lah. xapa. terus ngn JPJ jer nanti.

okt 2011 - aku contact die tny test bile. die kate ade prob ngn nama aku. xleh dftar. die kate cmfirm leh test b4 masuk tahun baru.

nov 2011 - aku contact lagi, die kate still ade prob. aku tunggu je lah. nati da setel die akan contact aku. sabar je la kan. aku pun jd malas nk contact die ag wlaupun mak n ayah n en.arif suh aku tanya lagi. aku cm da give up + grm da kat akak tue.

jan 2012 - setahun ok berlalu. die col n tny nape aku xcntact die? die terlupa nk cntact aku. boleh??? die mcm gelabah sbb bengkel kereta hny walid setahun. die terus dtg amik aku suh pg bengkel balik n buat lesen L baru. aku mcm.. eh! tp pihak akademi kate bende tue boleh abai, die lega giler n trus suh aku pg NILAI. dan2. dah r aku dah hmpir 5 bulan. mmg byk gk mistake aku buat.

feb 2012 - die msg ckp dah book test untuk aku. 12 mac(today). n die akan dtg amik aku 3x sahaja dlm masa seminggu b4 test.

mac 2012 - spnjg training 3 hari, aku ok jer. n aku baru tahu smlm yg jalan yg die selalu bwk aku is jln A (ringkas) n B sahaja. masih ada jln A ( penuh) n C. die bwk aku g jln C. aku dah gelabah. sekali jer aku try jln nie. aku takut aku xingat. masa nk balik, tibe2 die gtau jln A ada dua tp biase JPJ amik yg ringkas jer. tp hatiku da terdetik n suh gk die tunjuk jln A penuh. tp die bawak r. aku ingat2 jln jer. ckit je beza ngn A ringkas. insyAllah ingat.

TODAY 12/3/12 - lawa trikh tp xselawa hari untuk aku. calon dlm 80++. die pecahkan. 12 orang stat jalan raya dulu n selbihnya buat litar. n disebabkan ada yg xdtg, aku yg bernombor 18 adalah org terakhir untuk jalan raya. aku da.........

masuk jer da problem bila gul b4 aku tertinggal beg. aku panggil bdk tue n tnggu die dtg beg. pegawai marah krana da lmbatkan masa. keluarjer die cakap.

" pergi jalan A PENUH. xmau ringkas2."

dummmm. mcm batu jth atas kepala. aku istighfar n cube bwk n ingat jalan. sampai satu simpang 3. first time aku bwk jalan 2 kan. keadaan mmg xde kereta langsung. aku slow n terus belok. YES. that is the reason aku FAIL..... stupid3.  tp die still suh aku bawak smpai habis. aku cube mintak maaf but no sorry. padahal simpang lain aku stop. c2 jer terbabas, sbb aku mmg xbiasa lalu jln tue n aku xtau r nape aku xstop. mungkin da bukan rezeki aku. tp aku masih buat cool.

pergi kat LITAR pulak. mcm biase, aku jd org terakhir untuk sesi pagi td utk buat semua tue. boleh imagine x, semua prg pandang aku masa aku buat bukit, parking n 3 penjuru. ALhamdulillah bukit yg aku takut n parking lepas. namun terSANGKUT lak kat 3 penjuru. aku xbiase kete kancil. bkn alasan. tp btol. slama nie viva, mesti tekan minyak ckit, xleh lpas clutch saja, nanti kete mmpus. tp kncil nie, bile aku tkn minyak, jd terlaju plak. kete nie sama ngn kete mula2 aku blaja dulu. xpyh tkn minyak. lepas clutch jer n gerak slow2 3 penjuru. but everythings done n cant go back! boleh repeat saja.



FRUST. sumpah hati xtenang. seharian aku memerap lam bilik. fyi, ini kali ke3 aku jadi mcm ni. hti xtenang n ase nk nangis jer.

1. masa aku dpt result PMR 7A1B - aku nangis berhari2 sbb kgkwn baik aku dpt 8A. tp Alhamdulillah aku dpt gk pg MRSMKT.

2. masa first observation masa aku praktikal dulu. aku dpt 55 markah shj sdgkan kgkwn dpt 80. aku than diri but still org perasan aku sedih kot. aku nangis lam bilik air n citer kat kwn2 jauh jer.. masa tue rasa give up. nk bgkus bju n stop praktikal. berhari2 gk, aku xtenang. tp utk 2nd n 3rd observe aku dpt 75 n 80. so aku masih dpt purata 70. syukur ALhamduliilah. lulus PRAKTIKAL/

3. GAGAL ujian memandu hari ini. n aku hope akan ada jugak hikmah disebalik semua ini. n ada juga berita gembira untuk next test.tp prob skrg, aku perlu pn.M jugak ajar aku. if diri sendiri, aku leh motivate n usaha giler2 sndiri. apapun aku anggap ini dugaan n terima dgn hati terbuka.



lepas mymum n en.arif dah tenangkan aku td. i feel so relieved. tp still malu ckit2. tp aku tetap besangka baik dgn apa berlaku. jujur hati aku still kecewa, kecewa dgn pengajar aku yg xberapa btol bg aku, frust dgn pegawai yg terlalu strict td n furst jgak dgn diri aku sendiri. aku tau if aku buat dgn baik, aku mesti LULUS. so, biarlah aku salahkan diri sendiri je kan. lama2 hati aku mungkin leh terima gk.

p/s : kita xkan pernah GAGAL if kite xberhenti untuk MENCUBA.
- really inspired quote- chaiyok2 mira. do ur best. if rg len boleh, aku jgak boleh. yawn...

thanks bace entry luahan perasaan.

disangka MURAH rupanya MAHAL


cantik x pendrive kat atas? cantikkan....

ok. semalam aku pergi kedai topup berdekatan rumah. at the same time lepak2 kejap sebabnya yg jage kedai itu makcik aku yg bongsu, ciksu. bile dah lepak2 cmfirm2 la aku intai satu kedai kan. ape r kedai tue jual. first time jgak sebenarnya aku lepak c2. tgah2 intai2 tue smpat r aku rembat housing corby satu. yg jnis sarung hitam biase jer. rm5 je pun. tibe2 aku ternampak lak pendrive seperti gmbr di atas. trus aku wow, cantiknya! fyi, aku dah lame xbeli pendrive. hrga standard skrg pun aku xtau. mmg aku out-of-dated. aku mengaku.

2 gb = rm30
4 gb = rm35
8gb = rm40

tp nasib baik dlm poket ada rm20 sahaja. so, aku xterus rembatlah walaupun hati dah meronta-ronta nak yg merah + putih tue. lam pukul 8 mlm camtu, aku text ciksu gtau aku nak n mintak dia bawak blik ptg esok. die kate ok. mcm biase mlm2 aku on9, tiba2 ase cm nk post jer kat fb tny pendapat kwn2. yg aku nak tnya sebenarnya mana patut aku beli 4 gb or 8 gb sbb beza hny rm5 kan. tp jwpan yg aku dpt trus buat aku amik fon n ckp kat ciksu, " cancell". 



tgok jer komen kwn2 aku terus cancell.

lina beli 4gb = rm28 jer ( 2 tahun lepas)
ilham ( mak teh) beli 4 gb = rm16 jer ( gila murah!)
adilah beli 8gb = rm28
ikhwan cakap 4 gb = rm16-18 & 8gb = rm23 - 25

serius aku rasa bersyukur sangat2 sbb tuhan gerakkan pintu hati ku nak post kat fb. kalau x, aku mmg rugilah. haha. tp btol r ckp makteh aku, kedai kat kg mmg mahal sesetangah brg sbb xde persaingan. if org terdesak, org cmfirm beli kan. mesti korg cakap aku bodohkan. haha. nasib baik aku xsempat beli. truly aku mmg xtau harga pendrive dah turun gila2. sbb 2 pendrive yg aku pernah beli:

i) zmn MATRIK ( 2006) : 512mb = rm5o (tp kwn buat hilang T_T, aku mintak rm15 jer)
ii) sem 3 UPSI ( 2008) : 2gb = rm30 ( aku guna skrg)

so, korg boleh ngertikan kenapa aku jd begini. haha. sbb tue kdg2 aku selalu beli n then nyesal. perkara biasa lah tue. so, skrg aku kena lbh berhati2 lah. tkut rugi. huhu. apapun aku mmg thanks sgt2 kt kgkwn yg sudi share ngn aku. tu r pentingnya kawan kan. 


Saturday, March 10, 2012

dasar ROBOT






User: Free?
Cleverbot: Free what?
User: Your time?
Cleverbot: Yes.
User: Can I tell u something.
Cleverbot: Something.
User: Yes. About my life.
Cleverbot: What is DNA?
User: Oh, no. Please listen to me.
Cleverbot: Certainly. Go ahead.
User: I'm sad.
Cleverbot: Why?
User: Someone betray me.
Cleverbot: Who told you?
User: I found it by myself. ].
Cleverbot: That should have been a good thing.
User: No. Its bad thing. I ate it.
Cleverbot: It's not bad for you?
User: Sorry. Bad. Very bad. I dont know what to do.
Cleverbot: Talk to me.
User: He is lying.
Cleverbot: My is home not real?
User: Hm. What can I do to make myselg better?
Cleverbot: Go running and discover chocolate.
User: Maybe. What can I do to punish him.
Cleverbot: Tell me who I am.
User: Arghhhh. Tension.
Cleverbot: Ah. Ganon ba?
User: Gila.
Cleverbot: Kau yang gila.

tp makin tension lak lpas ckp ngn dia. hahaha.
aku silap type jer trus die xfhm lain. :P

Friday, March 9, 2012

KORBAN sayang utk KAWAN.

smlm xbrape  bole tido. actually dah bermalam2 jgak xberapa lena nk tido. sbbnya..entah la. mungkin byk bende sgt aku nak kena pk. nanti lah aku bgtau. tp ptg2 aku tido jer. so, mgkin itu slh satu sebablah. haha.

pukul 3pg tibe2 fon aku berbunyik.

mr. An : if u were to say 'come to me' even now, i might come.

erk... aku mcm blur. motiff ko msg cmni padahal bulan lepas ko dah jnji xkan contact n cari aku lagi. truly i'm touched of his words. tp rasa cm kelakar jgak. tetibe kan die msg. tp mmg btol r org cakap kan. lelaki ni, awal2 separate, dorg nmpak cool jer. pmpuan yg duk esak2, tp lama2 bila pmpuan dah ok. dah hepi, mulalah dog pulak duk esak2. mmg normal kan perangai laki cmni.

tp jgn salah fhm, An ni kawan aku jer. tp lebih ckit sbb die selalu cntact aku dulu. care kat aku n kdg2 jd driver aku jgak. haha. tp aku nie bkn jht sgt. walaupun kami kawan, tp aku xsuke. yela, aku pun benci pmpuan yg kawan rpt2 ngn bf aku, xkan aku nak buat bende same kan. memandangkan An pun ada awek n of course awk die xsuke aku. so, aku mula renggangg kan diri dari die thun lepas ag. tp still gk die msg2.

bulan lpas, aku nekad xnk trus behubung ngn die. sbb nya, adalah. die kate ok. tp skrg die da meroyan. aku xslhkan die. mmg selame nie, die selalu col n kgsi mcm2 probs ngn aku. paling kelakar die pernah col n ckap.

"awak cakap n ceritalah apepun. sy rindu nk dgr awk berceloteh"

celaka kan statement die. tp aku mcm oh, no. ada jgak manusia cmni. but we are just friend. cuma aku takutlah, kan lama2, die tersuka aku plak. xbaek r kan. aku pun xde perasaan pun kat die. kesian kat awek die. so, aku harus buat apa saja, asalkan die lupekan aku. inilah erti KAWAN yg sebenar bg aku. aku paling benci dgr kgkwn ckp.

" awek si A mrh aku. kata aku goda A. padahal kami kwn jer. lntak r pmpuan tu nk kata apa. selagi aku rasa ak xgoda A. aku eklas nk kawan ngn A. aku ttp kwn"

this is the stupid girl ok. bg aku. bile kite sayang kwn kiter. kite mesti nk die hepi ngn khidupan die kan. if die asyik gaduh ngn bf die sbb kite. disitu dah nmpak yg JAATnya kite. kite patut buat kwn kite hepi. blah r. berkorban r.. kite kena tau batas2 sebagai kawan. trus trg aku cakap, aku paling benci pmpuan mcm tue. selfish. hny pmpuan jer kenal spesis mcm ni n fhm. lelaki xkan fhm sbb itu lah An still nk kwn ngn aku wlaupun aku xnk n awek die xkasi.

aku xslhkan lelaki. dah mmg dorg jnis xberpandangan jauh. aku accept. so, aku yg harus lari. aku yg patut buat die benci aku. aku xkesah, asalkan die hepi ngn khidupan die. hope die ok n xmeroyan ag msg aku mlm2. aku rep msg die smlm.

'ya. u might come but only into my dream." jgn jd gila ya.

Wednesday, March 7, 2012

ww #12 strawberry



breakfast with strawberry.
brunch with strawberry,
lunch with strawberry.
dinner with strawberry,
supper with strawberry.

jeles? haha. ni la bestnya bila ayah pg cameron n beli strawberry byk2 tp yg makannya hanya i sorg. adik2 n mak ayah xmkn pun... huhu.

p/s : angah, mu mkn x? nk gk, balik r. tu pun kalu mu makan. asenya mu pun sek "darat" po adik2 jgak. haha

Tuesday, March 6, 2012

how do i feel?

pernah x korang ase satu perasaan yg xleh nk digambarkan dgn kata2 yg tepat?
mulut trus terdiam. bdn terus kejang n menggigil.
dlm hati meraung tp tiada bunyi.
air mata keluar tanpa rela.

MARAH? tue perkara biase yg selalu berlaku.
aku bengang2, ngamuk2. maki2.
setel!!
itu MARAH.

tp kali ni lain.
bukan perasaan marah..
sb tue rasa n reaksi laen.

KECEWA.
SEDIH.

mungkin perkataan itu lebih tepat utk apa yg aku rasa.

bila kita xterlalu percayakan seseorang,
die tipu besar pun kita masih boleh ok n maafkan.
tp bila kita dah terlalu percayakan seseorang.
tipu sikit pun boleh buat hati ini kecewa n sedih.

aku pernah rasa.
masa last day aku kat MRSMKT tahun 2005 dulu.
hari aku dpt tau yg bf aku ade awek laen.
satu sekolah lagi ngn aku.
truly aku xsgka. xpercaya!
aku menggigil.. berlari ke bilik pmpuan tue.
tangan aku nie mmg xsabar2 nk LEMPANG betina tue.
tp die patut syukut, ada org tahan aku.
n dia sempat lari.

SEKARANG....
perasaan yg sama dtg balik..
mungkin kesabaran aku dah habis.

aku hny berharap jgnlah smpai jiwa aku mati n kosong.
tp nmpaknya ia dah makin hampir...

bab kata someone.
"let times do it works"



Monday, March 5, 2012

tag 2 ( let the pictures story )


salam frens...

seronok berblogwalking smlm, aku terjumpa satu blog ni. aku berminat dgn tag yg die buat. sangat menarik rules dia. so, aku nak buatla. hehe. bukak google image siap2 yer. huhu

rules : Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of results, and post it as your answer. After that tag 7 people.

1. the age of next birthday 

15 mei nanti yer. take note! huhu


2, place i'd like to travel 

hehe. nak g cari jang geung suk. :)


3. a favourite place. 

hehe. rasa cm knk2 lak. tp i like. aku selalu habiskan masa lam bilik tidur.
xcaye, ask my mum. :p


4. a favourite thing. 

haha. cute giler... nak hp gnie.


5. nickname i had.

some of myfrens mmg selalu panggil aku nama nie. pinky.

6. a favourite colour. 

wow. rockstar.

7. college major.

cool rite? very cool... 

8. name of my love.

hee. ramai btol clon en. arief. aku amik yg ala2 korea. haha

9. a hobby.

hee.... jom2 tido.

10. a bad habit.

selalu kena marah sbb bgun lmbt. haha

11. my wish lists.

insyAllah.. coming soon.

nakkkk. en.arief plis.. hehe

doakan aku lulus iv n cpt2 kerja ok.

p/s : nice gilerr tag nie kan. so, sape bace plis buat. hehe. thanks 4 reading.



Saturday, March 3, 2012

no bare coffee please.

for those yg kenal aku, tau r kot yang aku mmg hantu caffein. kalau masa duk kat upsi dulu, everyday mcm wajib minum nescaffe. mmg wajib ada lam simpanan MILO FUZE n NESCAFE 3 in 1 MILD.

haaa. yg nie my favourite.

biasanya aku akan buat lam mug tapi isi separuh jer air panas. mmg kaww giler ag rasa die. tp yg nie best, rasa susu2 gtu kan. xkeras sgt. mmg aku boleh stay smpai mlm r. mmg xkan ngntuk. TPPPP ptg biasanya bdn akan penat tp aku xleh tido. tau x cane rasa die? azab ok. azab. dats y aku cuba tahan diri jgn minum sgt. time aku perlu stay lama2 or mengantuk giler je baru aku minum. Alhamdulillah lama2 aku boleh gian minum nescafe nie. hehee..

sejak balik rumah tahun lepas, mak aku beli r kacip fatimah coffee nie. dia saje2 nk try r kononnya. tp yg minumnya aku. lepas tue trus jd gian balik. hari2 aku mesti amik satu sachet. tp yg nie die xde r smpai xleh tido sume kan. just nice r. dah nama ada herba2 kan of course ada kasit2 disamping tahan ngntuk rite? so, sejak aku try smpai skrg aku mesti minum. 

yg nie aku minum skrg. sedap2


tiba2. sejak bulan lepas tekak aku jd xleh minum lak coffee sesaje. i mean bare coffee. serius! mesti xhabis. tp aku still rasa nak minum. selalu membazir. dah r coffee nie mahal. so, aku try tmbh milo sesudu lam air nie. wow. superb!!! serius sedap. so, sejak bulan lepas, everytime aku minum coffee kacip fatimah ni, mesti aku tmbh milo ckit. kalau ade coklat bar, aku rendam jer coklat tue satu piece. serius SEDAP. if korg xpercaya, try la.

p/s : dulu aku pernah baca lam novel ape tah, s/u dia selalu letak satu piece coklat bar lam coffee boss die. n boss die kate sedap n xnk org laen buat coffee utk die, nk s/u die buat jer. btol upenya sedap. ingat rekaan jer.. hee. thansk 4 reading. 

p/s 2 : gaji feb da masuk. yeay. rm 672. 50. for 32.5 hours teaching. :)



Thursday, March 1, 2012

pengalaman interview guru oleh SPP

salam frens...

hari ini baru berkesempatan aku nak cerita pengalaman aku temuduga hari tu kat hotel seri malaysia, kuala terengganu. for those yg bakal ditemuduga, gud luck aku ucapkan n amiklah pengalaman aku sebagai panduan. ece ceh.. hehe

masa dapat tau kena temuduga, aku planning nk g ngn family lah. maybe ktorg akan bertolak lam 3 or 4 pagi cmtu sbb interview pukul 7.30pg kan. tp masa tua ku terfikir jgak, xkanlah 25 org serentak pkul 7.30 kan. if satu sesi 5 orang, maknanya akan ada 5 group. masa tue aku mmg nak r group 1 or 2. malas nk hbis lewatkan. kesian r kat mak n ayah aku. oh, ya! aku interview pada 28hb eb hari tue. hari selasa.

then, ada kwn msg ajak aku pergi ngan dorg. nk pg satu kereta. dorg dah ada 3 org. so, lpas bncang2 aku decide nk join kwn2 aku tue. so, that kami pergi awal sehari n menginap di Hotel seri malaysia tu terus lah. kwn aku dah tempah siap2. rm160 / famly suit.

masa tunggu kawan dtg amik. jgn tngok jerawat itu. huhu


tmpt parking alahai kecik.

kami bertolak lam kul 1. pahtu terus gerak n smpai lam kul 4 lbih.makan dulu kat food court mydin n terus cek-in. so far, ok lah bilik die. ade katil single n katil double. kami rapatkan n tdo 4 org. hehe. study ckit2 n then mlm tue kuar ag tenangkan hati, lepak2 kat foodcourt giant lak n then balik study. aku stay smapi kul 2pg n then tido. bangun lam kul 6pg lbih n bersiap2 trus trun lam kul 7.30pg. 

kat lam hotel. abaikan keselerakan. bz ok study.

ingatkan nak group pertama, tup2 die ikut nama r plak. so, nama aku no 17. so, aku kena group ke4. mybe kul 11pg lbih. tension ok. terus aku g sarapan free. erk, makanan byk tp serius xlalu nk mkan. aku amik roti bakar n buah2an jer. jimat kan. skrg baru ase menyesal. 


ni jer yg aku breakfast. tu pun roti xhbis.

aku n 2 org kwn. yg sorg ag kena group ke2.

suasana lam bilik menunggu.

ok lam kul 11.30 pg grup aku masuk. i'm first candidate ok.  ketar lutut2. aku mmg xleh jd yg pertama nie. gabra ckit. ketuk pintu n masuk. ok. aku cerita terus ttg soalan yg ditanya okeyh. penemuduga is timbalan pengarah SPP iaitu dato' haji Dangiran. sgt baik. n seorang lagi is guru panitia maths if aku xsilap.

1. memperkenalkan diri

- sebagai calon pertama, aku harus start. mmg aku nervous. padahal dlm bm je kan. apelah. aku just story nama, asal, dari upsi n cos ape. trus diam. lpastu org2 lain pun ikut jer apa aku ckp. serius aku frust. patutnya aku smbung lagi gtau aku pernah jd guru gnti n also skrg jd guru tuisyen so that nmpak yg aku dah byk pengalaman kan. tp bende da lepas, redha je lah. tp kesal gk r. :(

2. dalam FPK, ada menyebut "...berdasarkan kepercayaan n kepatuhan kpd Tuhan. .." bagaimana mahu mendidik pelajar utk percaya n patuh kpd tuhan dlm p&p maths?

- aku dah berdebar. serius aku xda idea. tp nasib baik, ada kwn volunteer. lega aku.  lpas dgr2 kgkawan ckp baru idea dtg. n aku gtau pengalaman aku mengajar dulu pelajar cina. so, aku selalu bgtau dorg ttg buat kerja sekolah n belajar rajin2 krn ini utk tolong ibu bapa nati. malah dlm semua agama tekankan buar bende baik2 nie. like belajar semua. then, suruh pelajar2 islam baca doa dulu. so far, dato- sngt baik. die mengiyakan semua cdgn kami n mnmbh juga. masa nie aku dah rasa lega sgt2 n xda berdebar2 pun. ase tenang jer.. huhu.

3. pelajar tidak suka membuat kerja rumah. apa perlu guru buat utk ubah sikap pelajar n sebab2 pelajar malas.

- dgr soalan ke2 aku rasa Alhamdulillah. soalan mcm nie mmg boleh fikir logik kan. tp aku relax jer bg kwn ckp dulu. n then last, aku pun bgtau lah. yg aku xkan bg kerja rumah. aku akan mengajar secara cepat n terus bg kerja. so, pljr2 yg pintar akan buat kerja sb takutkan aku n pelajar yg lemah pula, aku akan ajar mereka secara individu n berkumpulan lak. mereka biasanya xnk buat kerana tdk fhm. so far, melalui pengalaman yg aku dah buat masa praktikum, konsep ini berjaya.

4. apa makna KO dlm kokurikulum.?

- mamposs. semua xleh jawab. haha. maksudnya "compliment of". pelnegkap kurikulum. serius xtau.

5. siapa pengasa problem solving?

- erk... yg ni pun aku xingat. tp lpas tue dato bg clue "P". so, ade r kwn gtau polya model. aku mmg cuak, apsallah aku xingat pasal nie. hadehh. n sorg kwn diminta trgkan polya model ni. lpas die trgkan, setel.

6. aktiviti kokurikulum yg leh melibatkan maths.

- masa nie kami semua slh fhm. die nak aktiviti yg leh dilakukan dlm kelab sains n matematik. tp kami pk kelab ape. so, bile sorg dah jwb kelab sains n maths leh lakukan mcm2 xtavt. kami mcm dah blur. kelab ape lagi yer. sorg lak gtau pasal explorace. aku pun dgn confident gtau pasal KAWAD. dato n puan tue gelak sbb lam kawad stakat bilang 1,2,1 je kot. heee. aku senyum jer. n then lepas tue baru aku terfikir pasal permainan. disebabkan aku rasa aku paling bodoh bg idea, aku pun terus bgtau dato pasal tesis yg aku buat ttg mengajar maths dgn permainan yg disangkal oleh guru2. tp dato kata, HARUS. pelajar ksrg mmg nk belajar smbil bermain. pjg lebar gk bertkr pendapat dgn dato. calon lain dgr jer penuh minat. huhu. so, far. lega sgt,

lepas tue. trus dato kate dah habis soalan.a k utgok jam baru 45 minit kot. erk.. group lain2 ade smapai 2 jam ok. tp aku elga sgt2. soalan2 byk KBKK yg xperlu dihafal pun. n hope aku lulus n dpt posting cepat2. InsyAllah.

p/s: doakan aku yer kwn2. thanks 4 reading.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...