CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 1, 2012

pengalaman interview guru oleh SPP

salam frens...

hari ini baru berkesempatan aku nak cerita pengalaman aku temuduga hari tu kat hotel seri malaysia, kuala terengganu. for those yg bakal ditemuduga, gud luck aku ucapkan n amiklah pengalaman aku sebagai panduan. ece ceh.. hehe

masa dapat tau kena temuduga, aku planning nk g ngn family lah. maybe ktorg akan bertolak lam 3 or 4 pagi cmtu sbb interview pukul 7.30pg kan. tp masa tua ku terfikir jgak, xkanlah 25 org serentak pkul 7.30 kan. if satu sesi 5 orang, maknanya akan ada 5 group. masa tue aku mmg nak r group 1 or 2. malas nk hbis lewatkan. kesian r kat mak n ayah aku. oh, ya! aku interview pada 28hb eb hari tue. hari selasa.

then, ada kwn msg ajak aku pergi ngan dorg. nk pg satu kereta. dorg dah ada 3 org. so, lpas bncang2 aku decide nk join kwn2 aku tue. so, that kami pergi awal sehari n menginap di Hotel seri malaysia tu terus lah. kwn aku dah tempah siap2. rm160 / famly suit.

masa tunggu kawan dtg amik. jgn tngok jerawat itu. huhu


tmpt parking alahai kecik.

kami bertolak lam kul 1. pahtu terus gerak n smpai lam kul 4 lbih.makan dulu kat food court mydin n terus cek-in. so far, ok lah bilik die. ade katil single n katil double. kami rapatkan n tdo 4 org. hehe. study ckit2 n then mlm tue kuar ag tenangkan hati, lepak2 kat foodcourt giant lak n then balik study. aku stay smapi kul 2pg n then tido. bangun lam kul 6pg lbih n bersiap2 trus trun lam kul 7.30pg. 

kat lam hotel. abaikan keselerakan. bz ok study.

ingatkan nak group pertama, tup2 die ikut nama r plak. so, nama aku no 17. so, aku kena group ke4. mybe kul 11pg lbih. tension ok. terus aku g sarapan free. erk, makanan byk tp serius xlalu nk mkan. aku amik roti bakar n buah2an jer. jimat kan. skrg baru ase menyesal. 


ni jer yg aku breakfast. tu pun roti xhbis.

aku n 2 org kwn. yg sorg ag kena group ke2.

suasana lam bilik menunggu.

ok lam kul 11.30 pg grup aku masuk. i'm first candidate ok.  ketar lutut2. aku mmg xleh jd yg pertama nie. gabra ckit. ketuk pintu n masuk. ok. aku cerita terus ttg soalan yg ditanya okeyh. penemuduga is timbalan pengarah SPP iaitu dato' haji Dangiran. sgt baik. n seorang lagi is guru panitia maths if aku xsilap.

1. memperkenalkan diri

- sebagai calon pertama, aku harus start. mmg aku nervous. padahal dlm bm je kan. apelah. aku just story nama, asal, dari upsi n cos ape. trus diam. lpastu org2 lain pun ikut jer apa aku ckp. serius aku frust. patutnya aku smbung lagi gtau aku pernah jd guru gnti n also skrg jd guru tuisyen so that nmpak yg aku dah byk pengalaman kan. tp bende da lepas, redha je lah. tp kesal gk r. :(

2. dalam FPK, ada menyebut "...berdasarkan kepercayaan n kepatuhan kpd Tuhan. .." bagaimana mahu mendidik pelajar utk percaya n patuh kpd tuhan dlm p&p maths?

- aku dah berdebar. serius aku xda idea. tp nasib baik, ada kwn volunteer. lega aku.  lpas dgr2 kgkawan ckp baru idea dtg. n aku gtau pengalaman aku mengajar dulu pelajar cina. so, aku selalu bgtau dorg ttg buat kerja sekolah n belajar rajin2 krn ini utk tolong ibu bapa nati. malah dlm semua agama tekankan buar bende baik2 nie. like belajar semua. then, suruh pelajar2 islam baca doa dulu. so far, dato- sngt baik. die mengiyakan semua cdgn kami n mnmbh juga. masa nie aku dah rasa lega sgt2 n xda berdebar2 pun. ase tenang jer.. huhu.

3. pelajar tidak suka membuat kerja rumah. apa perlu guru buat utk ubah sikap pelajar n sebab2 pelajar malas.

- dgr soalan ke2 aku rasa Alhamdulillah. soalan mcm nie mmg boleh fikir logik kan. tp aku relax jer bg kwn ckp dulu. n then last, aku pun bgtau lah. yg aku xkan bg kerja rumah. aku akan mengajar secara cepat n terus bg kerja. so, pljr2 yg pintar akan buat kerja sb takutkan aku n pelajar yg lemah pula, aku akan ajar mereka secara individu n berkumpulan lak. mereka biasanya xnk buat kerana tdk fhm. so far, melalui pengalaman yg aku dah buat masa praktikum, konsep ini berjaya.

4. apa makna KO dlm kokurikulum.?

- mamposs. semua xleh jawab. haha. maksudnya "compliment of". pelnegkap kurikulum. serius xtau.

5. siapa pengasa problem solving?

- erk... yg ni pun aku xingat. tp lpas tue dato bg clue "P". so, ade r kwn gtau polya model. aku mmg cuak, apsallah aku xingat pasal nie. hadehh. n sorg kwn diminta trgkan polya model ni. lpas die trgkan, setel.

6. aktiviti kokurikulum yg leh melibatkan maths.

- masa nie kami semua slh fhm. die nak aktiviti yg leh dilakukan dlm kelab sains n matematik. tp kami pk kelab ape. so, bile sorg dah jwb kelab sains n maths leh lakukan mcm2 xtavt. kami mcm dah blur. kelab ape lagi yer. sorg lak gtau pasal explorace. aku pun dgn confident gtau pasal KAWAD. dato n puan tue gelak sbb lam kawad stakat bilang 1,2,1 je kot. heee. aku senyum jer. n then lepas tue baru aku terfikir pasal permainan. disebabkan aku rasa aku paling bodoh bg idea, aku pun terus bgtau dato pasal tesis yg aku buat ttg mengajar maths dgn permainan yg disangkal oleh guru2. tp dato kata, HARUS. pelajar ksrg mmg nk belajar smbil bermain. pjg lebar gk bertkr pendapat dgn dato. calon lain dgr jer penuh minat. huhu. so, far. lega sgt,

lepas tue. trus dato kate dah habis soalan.a k utgok jam baru 45 minit kot. erk.. group lain2 ade smapai 2 jam ok. tp aku elga sgt2. soalan2 byk KBKK yg xperlu dihafal pun. n hope aku lulus n dpt posting cepat2. InsyAllah.

p/s: doakan aku yer kwn2. thanks 4 reading.





3 peoples gossipping wif me:

Hnahdy said...

math ek.. boleh hana buat entry pasal di sikit. nnt hana krdt kat tuan blog nie ek :)

hana bakal di inteview.hehe

DzuLagiL said...

wow...
perkongisan yg baik juga cikgu...
slmt meididik

miera pinky said...

boleh jer hana... xde hal. niat sy pun mmg berkongsi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...