CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, April 23, 2012

easy maths formula :)

assalamualaikum...

sebelum tue nk mintak maaf awal2,aku bkn nk bgtau korg formula maths yg senang2 lam entry nie just nk share ngn korg ttg sikap aku yg suka create formula sendiri n ajar students2 kat tuisyen jer. huhu.

sejak aku sekolah menengah lagi, aku mmg gemar xdgr kata cikgu @ degil la kan. esp. cikgu maths. selalu kdg2 aku suke create formula sendiri n cari jln kerja yg laen dr cikgu ajar. yg penting JAWAPAN ttp sama r kan. kalau xsama, mmg kne hempuk r kat cikgu. walaupun sesetgah org rasa cm annoying giler perangai aku tp ada aku kesah! haha. dah mmg sikap aku cmni kan. n cikgu pun kdg2 puji lagi aku. tp formula aku tue xde r jauh beza sgt just nmpak laen ckit r. or else lagi ringkas n cpt nk dpt jawapan. camtu jer r. maths mode aku dpt A1 ok. jgn perasan mira.

tp dlm addmaths, konsep tu xberjaya. sbb SPM aku dpt B3 jer. oh, sadis! tp skrg time aku kena gnti kelas mengajar addmaths, aku rasa cm alahai kacang giler admaths ni, apsallah aku xboleh dpt A dulu yer. "sbb dulu ko galak bercinta" kata mak aku. ok mak.... ampun!!!!

hafal2. haha.

hafal xbgus ok. ada teknik untuk korg fhm n how equation tu 
diexpandkan. 

ok. untuk menjadi guru yg terbaik n berkualiti, apa yg aku belaja adalah mempunyai ilmu n menyampaikan ilmu dgn berkesan. yg mana, pada akhir pembelajaran semua pelajar faham n mampu jawap soalankan? so, aku rasa if guru mengubah jln kerja which is totally different from text book is not wrong, rite? yg penting adalah jawapan ttp betul. so, setiap kali aku nk rncang pengajaran, aku mmg akan fikir cara apa terbaik untuk aku ajar student n buat dorg cpt fhm. n yeah! i'm so satisfied!!

masa aku praktikal dulu, student aku selalu ckp.

"la.. sng jer nk buat soalan nie. apasal sebelum nie blaja rasa susah jer?"
"cara mcm nie better teacher. xnk ikut buku teks lagi"

n then sekarang aku mengajar tuisyen kan. n mmg aku masih bereksperimentasi lagi la. aku ajar student aku mmg cara aku.n pelajar aku mmg lagi cpt fhm. korg hepi x? giler xhepi kan. menjadi guru ni, bende paling hepi dlm dunia nie mmg xlaen xbkn r. student fhm n boleh buat pelbagai soalan berkaitan. serius, rasa nk beli handbag  byk2. eh. haha. so, td lam kelas tetibe student aku cakap.

"teacher, kat sekolah kan. kwn2 selalu ckp yg sy punya jln kerja selalu laen dr dorg.cikgu sy pun tny gk."

aku gelak jer. " yeke? dah tu, awk gtau apa kat cikgu awak.? mesti die kate cikgu tuisyen awk ajar jln kerja ape je kan.."

"xlah. tp sy xkesah. sy suka jln kerja cikgu ajar. cpt fhm. sng nk buat. jawapan same jer ngn dorg."

aku senyum jer dgr die ckp. ni buat lagi rajin nk rekacipta lagi ni. haha. tp buat student fhm n puas hati dgn pengajaran kita mmg hepi ok. its worth than anything.

ok bye. ikhlas dr cikgu azmira. :)

p/s : aku manusia 'logik' ok. 80% logik. n aku mmg failed bab ruang n bende2 perlu imaginari melampau. plis jgn tny aku ttg route. SESAT is my middle name. :P

0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...