CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, May 29, 2012

rompined n jerantuted.

mau cikgu b.inggeris tarik telinga tgok aku tulis past tense mcm tue. hahah.ok. smbung my previous entry. if belum baca, baca dulu. baru korg fhm apa aku nk smpai kan.

day 3

ktorg bertolak lebih kurang pukul 4.30 pg. masa tue mmg bajet perjalanan adalah 3 jam plg lmbat so boleh r aku smpai pukul 7.30pg kan. pg2 lagi partner aku msg ckp die akan smpai lewat. aku pun rep je ckp aku mgkin lewat jgak if sesat so sama2 backup lah if sape smpai dulu kan. perjalanan smooth smpailah tetiba ayah aku gelabah sb stesen myk tutup. n minyak dah reach E.

ktorg dah xpeduli jalan yg org bg utk ke rompin tp ktorg duk pk nk g bndar cari minyak sbb stesen myk kwsan temerloh tue sume tutup. truly kami xsgka n xbiase, bkn kami ni mlas nk isi malam semalam tp kalu kat kelantan, stesen minyak is 24 hour. masa tu baru aku sedar, kami kat bandar mmg comfirm kereta ada 24 hour n so stesen myk pun bukak mcm tue. tp kwsan ni, mlm2 mmg sunyi apetah lagi pukul 5 pg lebih mmg xde kereta. dlm hati mmg berdoa je lah harap2 kereta xmati tgh jalan.

ktorg dah smpai masuk bahau, jempol sume. n lastly lam kul 6.15 baru jumpe stesen myk yg bukak. tu pun mmg nmpak baru bukak sgt. masa tue kat bndar SERTING. syukur sgt kereta xmati tgh jalan. thanks Ya Allah. lepas tue ktorg dah mcm lalu jln lain. tnye2 org n unluckily tersilap masuk lorong lagi. ktorg tersilap fhm dgn arahan org kampung n terpaksa lalu felda palong which is amik masa lam sejam jgak. masa tue dah pukul 8  pg.

stop sekejap n makan pagi. tanya org kat c2 n macam dah fhm jalan apa patut amik nk ke felda selancar. nama jer bwh daerah rompin tp kami xleh ikut signboard ke rompin tp kne ikut segamat. aku col kerani sekolah n die ade bg route ckit2 yg mana patut amik.

ALhamdulillah lam sejam kemudian smpai kat felda selancar. nmpak signboard PERWIRA JAYA, aku col lagi kerani n die ckp cari shell. straight jer jupe shell n then straight jer ag nmpak sekolah kat belah kiri. ALhamdulillah. aku col kwn, masih belum smpai. masa tue dah kul 9pg.


aku naik jumpe GPK1. very2 nice. die ckp aku mybe ajar bm. oh, no! die jugak tolong tempatkan aku kat kuarters. wpun wat masa skrg aku perlu berkongsi bilik tp xpelah drpd xde rumah kan. lepas tue terus pg umah, letak2 barang n paling best, aku terus boleh balik. yeay! aku xperlu dtg sekolah hari jumaat n xperlu orientasi spnjg cuti. mmg BEST lah sekolah ni.

lpas tu, kwn aku smpai. ktorg pergi bilik guru n so far sgt hepi. cikgu2 kat c2 sgt baik n lyn ktorg baek2. aku bersembang mcm dah kenal lama. lepas tue, pg mkan kat kntin ngn family n bertolak balik temerloh. sbbnya kwn ayah ikut sekali hntr aku. syukur r jgak sb die peramah n suke wat lawak. leh r gelak2 atas kereta. hehe.

bertolak lam 11.30pg n smpai lbh krg pukul 3ptg. cepat giler. kesnya ktorg ikut jln bera. pegi td bkn maen lama. lepas rehat2 n solat kat umah kwn ayah. kami bertolak ke JERANTUT lak. umah tuk sedara aku.Ayah dah drive dr pg, dgn mengantuk lagi. mmg xde la die nak drive balik KB lak. smpai jerantut lam pukul 5 ptg. mlm tue kuar jap bndr jerantut, smpat aku beli anak tudung, keronsang n inner pink. malam tue tido sbb esok pagi nk balik kb dah.



suka sbb size xs. rasa nk rembat semua colour.
#google
day 5

kami bertolak lebih kurang pukul 11pg. behenti lunch kat gua msg. then, smpai pasir puteh, singgah umah sedara yg buat kenduri lak. tu pun last minute mak aku teringat. smbil2 dah lalu kan apa salahnya singgah terus. dgn kad jemputan xbawak, mmg menggagau jgk cari rumah. lepas byk kali calling akhirnya jumpa jgak. dah r sebelum bertolak dah mkn., tgahari dah berhenti mkn kat gua musang. skrg nie berhenti lagi mkn. 3x mkn nasi. smpai umah dha pukul 6 lebih. ktorg xpg amik atuk lagi sbb da lewat kan.

malam tue just rest2 kat umah n sleep.. 4 hari yg betul2 memenatkan. bontot pun kebas asyik atas kereta kan. papepun syukur segalanya dah setel. skrg ni mslh lain lak lam kepala tp mals nk luah. next time lah.

p/s: thanks 4 reading.

Sunday, May 27, 2012

day 1 n 2 di TEMERLOH

assalamualaikum...

after 4 days travelling wif family dari KB - TEMERLOH - ROMPIN - JERANTUT - KB, semalam dah smpai umah. syukur semuanya selamat. tp yg kelakarnya aku pun balik jgak ikut family padahal motif dorg adalah pg hntar aku. hahaha. ok. aku akan story ikut day by day lah. so, one day aku boleh baca balik n ingat balik pengalaman aku masa mula2 nk kerja kan. heeee.

day 1

kami bertolak dalam pukul 11.30pg dr umah. act, pukul 10.30 dah bertolak n tinggalkan angah n atuk kat umah. tp masa tgh jalan tetiba ayah aku kata nk pusing balik amik angah. huhu. n atuk boleh tinggalkan kat umah sepupu ayah. so, kami semua setuju n pusing balik. bukan apa, sejak angah balik bercuti sem nie, die xde pg mane2, so cam kesian r kan. so, kami ber6 bertolak pg temerloh.

after 3x berhenti rasanya, kami smpai di bandar temerloh hmpir pukul 7 rasanya. fyi, kami mmg ramai sedara kat temerloh so utk penginapan mmg xperlu cari hotel Alhamdulillah. untuk malam pertama, menginap di rumah sepupu mak kat TAMAN TEMERLOH JAYA. die siap pelawa aku utk duduk kat umah die if dpt mengajar area tmerloh ni. hehe. malam tue tido kat situ n my previous entry tu aku buat masa malam aku kat sana.




day 2


bangun pagi2 bersiap untuk ke ppd temerloh. hati xpyh cakap r, berdebar gilakkk. ayah aku berharap dpt temerloh or jerantut. mak sedara aku lak berharap dpt raub. aku nie, xpyh ceritalah. hope dpt dekat jer. sng nk balik umah.

masuk dwn pukul 8.30pg. lewat setengah jam. huhu. kesnya tunggu tuan rumah masak. aku duk blkg2, kgkawan pun xjmpe. lepas 3 penceramah berckp, hati dah berdebar. dorg akan panggil sorg2 naik pentas utk amik surat tawaran. n dlm surat tu jugak akan tahu daerah mana n sekolah mana aku akan ditempatkan. perasaan berdebar hny tuhan yg tahu.

sesi memanggil nama.

nak hujung2 baru nama aku dipanggil. naik pentas n turun, duduk dulu baru bukak envelope. SMK PERWIRA JAYA. dimanakah???? aku xtau daerah mana, mcm asing sgt nama sekolah kan tp berharap r dkt2 jer. dan2 ade cg buat annouce. 

"if anda nak tahu, sekolah anda di bawah daerah mana. sila lihat di bhgn bawah dlm surat. ada sk kpd daerah."

aku pun turun mata ke bawah... DANG!!!!! aku dpt ROMPIN.....................xmau. xmau.

rompin tue daerah dekat2 segamat dah. mampus. mmg jauh ag r perjalana ktorg. kalau lipis ke raub ke dah dkt r nk balik kb kan. lam kul 2 ptg hbis taklimat. aku dpt tahu sekolah ni mmg dah hampir2 segamat. so, kami decided nk bertolak pg esok sbb if bertolak skrg myb smpai lewat ptg n kalau sesat2 mau malam kan. dlm felda, bygkan lah if malam2..mmg ngeri la kan. so, malam tue menginap pulak rumah kawan lama ayah, kat BAHAGIA COURT. betul2 perumahan dpn ppd temerloh. malam tue keluar jap ngn isteri kwn ayah, ktorg g shopping ckit2 brg makan. amik gmbr pasport n zass balik rumah.

pukul 10 mlm mak aku dah suh2 tidur sbb pg esok insyAllah pukul 4 pg nak bertolak dah. aku mmg penat giler so, on9 sekejap n terus zzzz...

p/s : malas amik gmbr mmg perangai aku, haha. to be continued.






Tuesday, May 22, 2012

menanti hari ESOK

salam...

saat menulis ni, aku berada kat taman tmerloh jaya... rumah pak sepupu aku.
y? y? haa... maybe ramai yg dah tau kan. kalau xtau lagi, aku nk bgtau yg esok aku bakal ke PPD TEMERLOH untuk mengetahui dimanakah aku akan ditempatkan untuk mengajar...fuhh...neves2.

macam2 ada kat kepala aku sekarang. rasa berdebar pun ada. rasa cm xready pun ada. rasa xsbar pun ada. yelah, aku kan dah hmpir setahun menunggu utk dipostingkan ni.

papepun aku harap esok aku dpt tempat yg memudhakan aku utk segala urusan. like tmpt tinggal dkt ngn sekolah.ade kwn yg dah kenal satu sekolah. n etc. Amin.

so, skrg dah ngntuk. till later.

Monday, May 21, 2012

surprised birthday...


assalamualaikum...

baru dpt update blog sbb sgt3 buzy...
for those yg add fb aku, tau r kan yg aku mmg tgah bz mengemas la sgt..
previous entry pun aku asyik ckp pasal posting, cmfirm org pun muak.. hahaa
tahan la yer sementara aku hepi ni.. :P

ok. back to the story. 15 mei lepas is my besday.
sila wish sape yg belum... heheheh
pagi tue dikejutkan ngn col dari en.arif.
aku angkat je r mamai2, semalam tu pun die da col wish.

en.arif : tdo lagi? bgun la. da lewat.
me : yer...nk bgun r nie,
en.arif : nanti posman smpai nk bg hadiah, xsedar kan.
me : sedar jer. xmndi leh amik hadiah.
an.arif : syg.... bgun la. b ade kat luar nie. bukak r pintu...
me : ha??

melompat aku turun dari katil n bukak tingkap.
omg! kete dia depan rumah.
act, masa tesedar aku dah dgr bunyi enjin kereta.
terfikir jgak, sape r parking dpn umah n xmatikan enjin.
rupanya en.arif. huh, berani die wat aku terkejut.
hehe.. but im so HAPPY....

thanks b for coming! u r da great present dis year!

lepas tu, pg lunch kat D'CLASSIC WHITE COFFEE kat kbg kerian if aku xsilaplah.

aku punyer ice blended cappucino + chicken chop special.
sumpah SEDAPP... nanti nk dtg ag..


en.arif punyer nasi lemak n kiwi juice.
ade telur lam nasi tue sebiji tp die da buang bg aku masa amik pic ni.
hee....die xsuke telur....

lepas tue g kbmall...
beli kek black forest n sepasang baju kurung moden grey..
CANTIKKKK sgt...
tp tgah basuh, next time aku letak gmbar. syg nk pakai..
pakai raya nantilah.hehe.

Thursday, May 17, 2012

ww #14 (i will be a TEACHER)


finally. dalam masa seminggu lagi.
aku akan berkhidmat di pahang.
berdebar wei....

p/s : semalam birthday aku. nati aku story yer... :)

Monday, May 14, 2012

FASA KE2 ( frust + sad)

Assalamualaikum..

last entry aku ada bgtau yg aku bakal posting 23 mei kan. xpyh nk cakap r, betapa teruja n xsabarnya aku.
korg faham2lah sendiri kan. apa perasaan org yg sudah menganggur hmpir setahun ni.

tp malam td, aku dpt berita BURUK lagi.
yeah, another bad news lepas gagal test kete n gagal dpt sekolah MARA.
aku dpt posting FASA KE2, which is xtau ag biler tarikhnye. hanya tahu kmungkinan bulan JULAI.

what are really bad year rite????


serius xtau nk cakap ape.
sekarang ni, hanya tenangkan diri jer.
n pk positif...
adalah hikmah di sebalik semua ni.

1. aku dpt hadiri majlis pak sedara aku khwin which is lam cuti sekolah ni.
kalau dpt posting, comfirm xdpt hadir lah.

2. dapat retest test kete n hope lulus b4 posting lah kan.

3. dpt bersama2 adik2 lam cuti sekolah nanti, mana tau nk g holiday 
ke ngn family kan. yes, im IN.

p/s : ok. dah boleh senyum ckit...  

Saturday, May 12, 2012

will be posting at...

salam....

lama xupdate sbb xde idea plus bz plus malas... (ada org kesah).

skrg nie tgah berdebar - debar sbb kemungkinan besar aku akan mula bekerja aka posting 23 mei nanti. Amin.
kalau dulu, asyik duk tunggulah kan.. bila nk keje ni oi..
bengang daha ku org asyik tanya apasallah budak miera tu dah lama benar kat umah..huh. buzybody!!

tp skrg, sejak KPM dah bgtau surat tawaran akan sampai bila2 masa sahaja dari skrg, xsenang duduk asenya.
mcm2 perasaan rasa, takutlah, berdebarlah, n mcm2lah..
apapun aku hrap dpt berita gembiralah nanti.
minggu lepas da dpt 2 berita sedih, so hope dpt r berita gembira lak kan. Amin sekali algi.

fyi, dah ada kwn2 cos laen dpt surat hari ni n mostly SARAWAK!!! omaigod... don wan.

tp jgn slh fhm yer. aku xnk sbh swak bkn sbb aku xsuke negeri tu. BUKANNN.
tp aku xnk sbb jauh dgn family. camne myfamily nk dtg melawat kan.
kalau dlm semenanjung, at least leh dorg dtg satu kereta kan.
tp kalau kat sana, xkn rmai2 nk dtg naik flight.
kami bkn KAYA..T_T.
so, aku berharap sgt dpt semenanjung jer.
tp kalau dah mmg rezeki aku akt sana. aku redha. mungkin adalah hikmah dlm setiap yg berlakukan.

kalau ditanya, aku mmg nak KELANTAN, TERENGGANU n KL.
y KL? y? sbb en.arief kat sana.
nanti da kawen sng kan. hahahaha. planning nmpak..:P

so, doakan aku yer kwn2.
moga aku dpt kerja n gunakan peluang ini sebaik mungkin .nytes.

new image. haha

p/s : specky n bawalsss kelip2. eh

Thursday, May 3, 2012

mengade2 tp kesiannn...


fyi, skrg ni atuk ( ayah kandung ayah) tinggal ngn kami. rasanya dah hampir setahun. oh,ya! itu benda biasa la kan, tp yg luar biasa bg kami sbb kami xrapat ngn dia. die bercerai ngn nenek masa ayah masih kecil. so, ayah aku dari kecik, nenek n atuk tiri yg jaga. kami pun comfirm2 lah lagi rapat ngn atuk tiri kan. lebih2 lagi mereka xda anak. trus trg aku cakap, perasaan syg tu lebih untuk atuk tiri aku. n sebab itulah, aku sedih sgt2 masa arwah atuk tiri aku meninggal tahun lepas. yes, dia da meninggal. arwah nenek dah meninggal 5 tahun lalu. :(. tp aku hepi, sbb aku tahu dorg berdua baek sgt2 n insyAllah ditempatkan di kalangan org beriman, Amin.

ok. story bout my atuk kndung. die kawin lagi dulu n bercerai. tp die ada 2 anak. so, dia amik yg sulung n yg bgsu, ex-wife dia amiklah. biasanya time hari raya or buat makan2, kami panggil la dorg dtg umah. sbb dorg duk kg sebelah je. tp  awal tahun lepas, pakcik aku tu eksiden n meninggal. atuk aku duk sorg2. n then, tengah tahun elepas, dia pulak eksiden. n sejak keluar hospital till now dia mmg kat umah kami la. dia pun da tua, now 85 if im not mistaken. xkan nk biar dia duk sorg2 kan.

walaupun kami xbegitu rapat, tp kami jaga dgn baiklah. makan, minum,pakai etc  semua ok, just lack of communication but truly aku xtau nak sembang apa ngn dia. kdg2 aku kesian kat dia tp aku mmg xtau cmne nk ramah mesra ngn die. tp still aku tanya gak r dia pasal kesihatan n mcm2 la kan. so, dia suka ke kedai kopi. lepak2 n jarang lekat kat umah. aku fhm, dia bosan. at least kat sana dia boleh bersembang kan. tp dgn kesihatan dia yg xbegitu baek, whick is dia sakit jantung n juga asma. xelok utk die selalu berjalan ke hulu- hilir. dia dah trauma dgn motor sjk eksiden that day.huhu

ok. why i said die mengade2??? sbb die selalu dgr ckp org n mengade2 lah. hahaha.
ok, for example:

someone : pakcik pergi klinik A bagus. anak sy trus baik lelah.
atuk : (smpai je umah) nk g klinik A, org kata bagus. ubat hospital tu xelok pun. sakit xhilang. xnak mkn ubat tu dah.
ayah : ok.

balik jer klinik, dia makan ubat 3 hari jer n then dia ckap masih sakit n trus stop mkn ubat klinik A tue.

someone : pkcik pergi klinik B, bagus ubat situ. try la.
atuk : nak pegi klinik B. ubat sana bagus. sakit makin truk ni.
ayah : la.. kalau xelok juga mcm klinik A camne?
atuk : xtry, xtahukan. nk pg jgak.

so, ayah aku bawak jugak pegi. at the end, sama jugak. mkn ubat hanya 2,3 hari. bila die rase sakit ttp xhilang, trus die stop. oh, man!!!! how cant i say he is so mengade2. truly rite????/

minggu lepas, die cakap nk pergi klinik kerajaan lak. aku pun pegilah teman die. n then, aku citer r ckit2 kat doktor n doktor kate biasalah penyakit tua. agpun xsemestinya mkn ubat 2,3 harit erus ok kan. tp kami btol2 da xtau nk ckp ape. so, annoying tp kesian jgak kan...

semalam tibe2

atuk : nk pergi duk hospitallah. dh lama xmkn n tido nie.
emak : eh, td kan da mkn nasi. smlm pun mkn roti. mkn mee goreng kan.
atuk : itu xkire. nasi pun mkn ckit jer. kne gtau doktor ni nape xleh mkn nasi byk2 cm dulu.saki nie.
emak : hm...bkn sng2 nak masuk hospital ayah. ayah boleh berjalan elok gitu. xleh admit dlm wad.
atuk : xboleh tido skrg. xleh bernfas kalu baring. kne g duk hospital nie. lama da xtdo.
emak : eh, bkn ptg td ayah tido ke?
atuk : masalahnya malam xleh tido langsung. ptg xkire. kalu xtdo ptg gk, matilah.
emak : erk.....

aku yg dgr pun mcm........eh! serius xfhm. bg dia xtdo mlm tue dikira xtdolah. pg2 ke ptg2 ke xdikire. oh myyyyyy. mkn pun sama. if xmkn nasi byk2 tu dikira xmkn lah. mkn mihun goreng ke, roti ke biskut ke xdkire mkn. kdg2 aku fedup jgak. die pergikedai bgtau yg dia da lama xmkn n xtdo. hakikatnya....hope r org xpndag serong kat family kami.

emak :ayah jgn tdo ptg lah, nati boleh r tdo mlm.
atuk : kalu xtdo ptg gk, nati mlm pun xtdo... matilah. (garang ok!)


emak :ayah jgn mkn biskut ke roti lah. mari mkn nasi.
atuk : xselera nk mkn nasi. kalu xmkn roti ke biskut. laparlah. nai xda tenaga..

p/s : ok. u define by urself. aku dah pening!!! tp jgn slh fhm lak. kami still layan dia. just kdg2 malas nk ajak bersembang. huh.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...