CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 3, 2012

mengade2 tp kesiannn...


fyi, skrg ni atuk ( ayah kandung ayah) tinggal ngn kami. rasanya dah hampir setahun. oh,ya! itu benda biasa la kan, tp yg luar biasa bg kami sbb kami xrapat ngn dia. die bercerai ngn nenek masa ayah masih kecil. so, ayah aku dari kecik, nenek n atuk tiri yg jaga. kami pun comfirm2 lah lagi rapat ngn atuk tiri kan. lebih2 lagi mereka xda anak. trus trg aku cakap, perasaan syg tu lebih untuk atuk tiri aku. n sebab itulah, aku sedih sgt2 masa arwah atuk tiri aku meninggal tahun lepas. yes, dia da meninggal. arwah nenek dah meninggal 5 tahun lalu. :(. tp aku hepi, sbb aku tahu dorg berdua baek sgt2 n insyAllah ditempatkan di kalangan org beriman, Amin.

ok. story bout my atuk kndung. die kawin lagi dulu n bercerai. tp die ada 2 anak. so, dia amik yg sulung n yg bgsu, ex-wife dia amiklah. biasanya time hari raya or buat makan2, kami panggil la dorg dtg umah. sbb dorg duk kg sebelah je. tp  awal tahun lepas, pakcik aku tu eksiden n meninggal. atuk aku duk sorg2. n then, tengah tahun elepas, dia pulak eksiden. n sejak keluar hospital till now dia mmg kat umah kami la. dia pun da tua, now 85 if im not mistaken. xkan nk biar dia duk sorg2 kan.

walaupun kami xbegitu rapat, tp kami jaga dgn baiklah. makan, minum,pakai etc  semua ok, just lack of communication but truly aku xtau nak sembang apa ngn dia. kdg2 aku kesian kat dia tp aku mmg xtau cmne nk ramah mesra ngn die. tp still aku tanya gak r dia pasal kesihatan n mcm2 la kan. so, dia suka ke kedai kopi. lepak2 n jarang lekat kat umah. aku fhm, dia bosan. at least kat sana dia boleh bersembang kan. tp dgn kesihatan dia yg xbegitu baek, whick is dia sakit jantung n juga asma. xelok utk die selalu berjalan ke hulu- hilir. dia dah trauma dgn motor sjk eksiden that day.huhu

ok. why i said die mengade2??? sbb die selalu dgr ckp org n mengade2 lah. hahaha.
ok, for example:

someone : pakcik pergi klinik A bagus. anak sy trus baik lelah.
atuk : (smpai je umah) nk g klinik A, org kata bagus. ubat hospital tu xelok pun. sakit xhilang. xnak mkn ubat tu dah.
ayah : ok.

balik jer klinik, dia makan ubat 3 hari jer n then dia ckap masih sakit n trus stop mkn ubat klinik A tue.

someone : pkcik pergi klinik B, bagus ubat situ. try la.
atuk : nak pegi klinik B. ubat sana bagus. sakit makin truk ni.
ayah : la.. kalau xelok juga mcm klinik A camne?
atuk : xtry, xtahukan. nk pg jgak.

so, ayah aku bawak jugak pegi. at the end, sama jugak. mkn ubat hanya 2,3 hari. bila die rase sakit ttp xhilang, trus die stop. oh, man!!!! how cant i say he is so mengade2. truly rite????/

minggu lepas, die cakap nk pergi klinik kerajaan lak. aku pun pegilah teman die. n then, aku citer r ckit2 kat doktor n doktor kate biasalah penyakit tua. agpun xsemestinya mkn ubat 2,3 harit erus ok kan. tp kami btol2 da xtau nk ckp ape. so, annoying tp kesian jgak kan...

semalam tibe2

atuk : nk pergi duk hospitallah. dh lama xmkn n tido nie.
emak : eh, td kan da mkn nasi. smlm pun mkn roti. mkn mee goreng kan.
atuk : itu xkire. nasi pun mkn ckit jer. kne gtau doktor ni nape xleh mkn nasi byk2 cm dulu.saki nie.
emak : hm...bkn sng2 nak masuk hospital ayah. ayah boleh berjalan elok gitu. xleh admit dlm wad.
atuk : xboleh tido skrg. xleh bernfas kalu baring. kne g duk hospital nie. lama da xtdo.
emak : eh, bkn ptg td ayah tido ke?
atuk : masalahnya malam xleh tido langsung. ptg xkire. kalu xtdo ptg gk, matilah.
emak : erk.....

aku yg dgr pun mcm........eh! serius xfhm. bg dia xtdo mlm tue dikira xtdolah. pg2 ke ptg2 ke xdikire. oh myyyyyy. mkn pun sama. if xmkn nasi byk2 tu dikira xmkn lah. mkn mihun goreng ke, roti ke biskut ke xdkire mkn. kdg2 aku fedup jgak. die pergikedai bgtau yg dia da lama xmkn n xtdo. hakikatnya....hope r org xpndag serong kat family kami.

emak :ayah jgn tdo ptg lah, nati boleh r tdo mlm.
atuk : kalu xtdo ptg gk, nati mlm pun xtdo... matilah. (garang ok!)


emak :ayah jgn mkn biskut ke roti lah. mari mkn nasi.
atuk : xselera nk mkn nasi. kalu xmkn roti ke biskut. laparlah. nai xda tenaga..

p/s : ok. u define by urself. aku dah pening!!! tp jgn slh fhm lak. kami still layan dia. just kdg2 malas nk ajak bersembang. huh.

0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...