CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, July 19, 2012

selamat berpuasa dan planning gaji.

assalamualaikum...

pejam celik pejam celik dah nak raya lagi kan kite semua...
kalau org laen mmg hepi giler r kan...for me, entah r.
xdpt nk describe lagi....sebabnya belum dpt gaji..huhu.

dalam otak aku ni, dah bermacam planning kot sempena nak raya ni.
almaklumlah, kalau dpt gaji hjung bulan nanti. sedebuk ok! almost 6k.
Alhamduliilah la kan.. my planning :-

1. nak beli baju raya untuk myfamily. insyAllah sepasang sorg.
2. nk bg duet raya untuk knk2 riang. at least rm5. (ckit eh?)
3. nk beli brg kemas (rm1k-2k) for me lorh..
4. nk beli IPAD.

n kemungkinan jgak nk booking kereta.uhuk3. ikut hati nak honda jazz or toyota priusc. tp bile tgok harga....erm......mampoo byar bulan2 tp rasa cam mahal sgt jer.huhu. my abah suh amik myvi extreme jer. tgok la camne. raya nanti la aku g survey.

gulp. telan air liur.


alamak dah terbabas. tajuk bukan main selamat berpuasa tp aku melalut pasal gaji. adeh. apepun hope dpt gaji akhir bln nie lah. kalau x pun, before raya. bukak puasa ngn dardin la aku hari2 cmni. :(

"SELAMAT BERPUASA SEMUA KAWAN2"

Wednesday, July 18, 2012

bawa hp ke sekolah? SILAKANNNN...

td kat sekolah kecoh2 pasal isu boleh bawa hp ke sekolah.
aku diam jer, malas nak kecoh sgt.
ada yg sokong n ada jgak yg bangkang...
yg kelakar, ada jugak pelajar yg bangkang tuh.
nampak nau ko xde hp kan..hahahah


for me, my prinsip senang jer... ko nak bawa hp silakannn.... xpyh tunggu tahun depan. skrg pun boleh. TP..ada syarat ok! syaratnya time aku mengajar, ko kena off, silent n jgn maen r hp tue. except ade hal penting giler...


aku xfhm segelintir cikgu2 yg smpai mengamuk2 kes isu ni. kita cikgu ok! cikgu. wpun dasar dah diubah yg membolehkan pelajar boleh bawa hp ke sekolah but we still have power in class rite? especially time our p&p. ko nk kecoh apahal? RAMPAS je lah kalau ada budak2 maen hp tgh belajar. kite ade hak kan??? bg aku, pelajar boleh bw hp dgn syarat hanya gune time rehat n waktu balik sekolah jer. easy kan?


maybe ade yg ckp, aku sokong sbb masa sekolah dulu aku jnis manusia yg bwk hp sorok2 kan. yes. i agree. boleh kira la kot brape ramai pelajar yg xbwk hp masa aku sekolah dulu. mostly bwk. yg xbwk tu biasanya sbb xde hp. dan yg jnis tue lah yg merempan2 skrg. hey, cuba ko ade hp dulu. cmfirm ko nak bwk jgk kan? if ko bangkang bende ni sbb xpuas hati dulu ko xbwk hp pun ko boleh hidup, senyap la wei. 


inilah hp yg aku seludup bwk g MRSMKT dulu.
blkg tue ltk gmbr ngn pkwe.kah3.




dunia skrg dah xsama mcm dulu. jgn sesekali cmpare life kite dulu n students skrg. byk da berubah! dulu jln kaki blik sekolah xpe, skrg nie, ckit2 kena culik. :(
aku bkn nk sebelah kerajaan or ape. aku pk dari segi aku sendiri. kalau zman aku dulu pun, aku beriya nk bwk hp. sekolah xkasi pun aku ttp seludup. apetah lagi adik2  aku zmn skrg. aku syukur sgt... adik2 aku dah xperlu dah hadapi bende same cam aku dulu. takut2 jer if hp ade lam poket. 


so, sy akhiri celoteh malam ni dgn marilah para guru beli hp mahal2. nanti student tgok pun xmalu. hahahah. hp student lagi mahal pada aku kot skrg...ada aku kesah????



Monday, July 9, 2012

#4 new me... yeay!

assalamualaikum...

sejak bergelar guru, aku mmg bz.... stress lagikan. 
bmbang r jgak, sbb org kate, bila stress nati naik jerawat ape sume kan..
tp sjk jd guru ni, everyday aku mmg pakai aku punyer skin care lah.
vitamin pun aku xmiss...good la kan.

kalau kat umah dulu, cuci muke pun jrg2.
vitamin mmg jarang jugak r amik.
semalam, tah nape. ase gedik nak amik gmbr b4 keluar shopping.
tgok jer gmbar...eh, apasallah aku nampak laen???

ase glow jer muka

pipi n dahi pun ok.

bkn nak perasan, tp kalau aku xamik gmbr, aku mmg xkan perasan.
kalau tgok kt cermin, aku selalu rasa muka ok.
dulu pun, bila amik gmbr bru pasan, muka teruk, berminyak n etc.

RAHSIAnya..........( for those yg nak taulah)

1. pagi2 aku cuci muka dgn HADA LABO moisturizing cleanser
2. then, HADA LABO moisturizing toner lak. xde gune kapas yer. 
tuang 2,3 titik kat tapak tgn, terus tepuk2 kat muka.

from left, cleanser, toner n *cream.

3. dah kering toner, pakai BB CREAM maybelline. no 01 punyer.



4. pakai bedak MIYAMI.

dalam rm20 - rm25 (cosway)

4. makeup n keluar dgn yakin. hehe. gambar kat atas tue after pakai sume nie lah.

5. bile balik, buang makeup dgn milk cleanser DE'WAJAH.
act, xkesah brand ape tp aku suggest milk cleanser lah sbb die mmg buang hbis btol makeup kita. if yg xpakai makeup sgt xpelah dgn cleanser terus pun.

6. 2nd cucian ni, cucilah dgn HADA LABO  AHA+BHA cleanser. 

this one. mahal ckit dr yg atas.

7. pakai toner cam atas n habis...

ADDITIONAL secret..

1. aku telan BLACKMORES MULTIVITAMIN everyday ok.


dulu aku telan EPO  tp skrg sejak mengajar sebulan dulu, 
aku tukar mkn yg nie lak. aku rasa vitamin ni salah satu
yg beri kesan baik kat kulit muka aku.

2. krim hada labo aku pakai jgak tp sebulan sekali jer.
sbb die sgt melembap @ muka aku jd berminyak of pakai hari2.
kalau xpkai lgsung, muka menggelupas plak.

p/s : itu saja. hope u all yg cuba cam aku. dpt kulit yg sehat cm aku jgak.
thanks. :)




Tuesday, July 3, 2012

PBS + pemalas punyer cikgu.



biar r org nak kata, baru jd cikgu sebulan dah membebel. dah xleh byk kerja. silakan...aku membebel n protes sb aku rasa patut n da hak.

fyi, aku option maths yer kwn2 sekalian. tp bila tercampak di sini aku kena jadi cikgu Bm n Sains n pjk. ok. xpe.... aku boleh jer. jgn nanti student makin teruk salahkan aku lak kan. aku bkn mintak nak ajar sains, lebih2 ag bm.tp aku redha. terima je seadanya. walau mmg xde pengalaman langsung. masa aku ngajar tuisyen dulu, pernah dpt offer ajar bm, aku REJECT ok..reject. skrg. padan muka!

sejak aku dtg cni, aku mmg hadapi byk problem. tp sebagai menyahut cbaran, aku terima jer. kdg2 tgok kwn2 lain lagi teruk kan. tp bila lame2 aku rasa mcm dibuli pulak. n hari ni, aku sudah xboleh berdiam diri lagi. n yes. aku bertindak agak jahat. ada aku kesah!

untuk sains n pjk, aku ajar form 1. n sesape bergelar guru n up-to-date (bkn guru) mesti tau r kan, betapa penatnya guru2 F1 sbb perlu buat PBS. n of cos, sbgai guru baru yg cmfirm xtau ape2 pasal pbs, lebih2 ag kena buat untuk subjek yg bkn master, haruslah gelabah n blurr...kan. for instant, aku lah manusia itu.

story about status yg aku post dkt fb pg td. untuk ajar pjk. setiap kelas 2 guru. sbg guru prmpuan, aku perlu control girls only. tp last week, guru lelaki itu tidak turun ke padang. jd aku terpaksa handle satu kelas yg ade 16 lelaki n 4 perempuan. aku sabar jer wpun tgjwb aku sepatutnya utk 4 org tu jer. n pg td, berlaku lagi bende sama. n yg seronoknye cikgu tue melepak je bilik guru, maen tenet. oh, hebat kau!

aku yg mmg xsuke pjk sbb kene pakai track suit tu cmfirm2 bengang r kan. n then aku berdiskusi dgn sorg cikgu n die gtau aku. if anything happend like boys bergaduh ke ape kat pdg mmg akan jd isu. sbb dorg pj sdgkan cikgu yg kawal dorg xde. aku jd takut. sbb aku benarkan dorg turun ke padang padahal dorg xleh turun klu tiada guru jaga. aku cuak dah. tp dlm hati aku rasa mcm boleh jer aku handle sebenarnya, 20 org je kan. tp tibe2 dtg idea jahat. so, terus aku ke pejabat GPK1.

me : puan. nak tny. boleh ke kalau sy benarkan pelajar lelaki turun pdg sdgkan cikgu lelaki tiada?

GPK1 : boleh jer. tp awak kena kawal betul2 lah sbb bdk laki ni kdg2 ganas ckit. tp sy rasa baek xpyh lah. kalau cikgu lelaki ada hal, awak xpyh bg pj la dorg. ajar pjk jer lam kelas.

me : erm... oo. sy dah bawa td dorg turun pdg. tp takut r sy slh. sbb t/jwb sy pelajar prmpuan je kan?

GPK1 : aah. sb tue setiap kelas pjk, ade 2 org guru. kelas ape td/? spe partner awk?

me : erm.. 1 damai. xpelah puan. mybe cikgu tue ada hal. ( tetiba xsmpai hati lak nk kenekan dia)

GPK1 : oo.. cikgu S... kan. eh, td dia mana ada hal hari ni. td sy nmpak dia kat b.guru. (dahi da berkerut)

me : (syum2 malu) xtau r puan. sy xberani nk tny. mmg dia ade jer kat b.guru td tp die pakai kemeja kan. sy ingat die ada hal.

GPK1 : so, td kelas ok?

me : ok jer. sy buat test ujian pecut. so, sume duk dkt2 sy. leh r sy kawal.

GPK1 : oo..yeke. kesian awk. tpksa wat keje yg bkn keje awk. thanks la yer.

korg boleh imagine x camne dgn evidens pbs nanti? suppose aku mmg kene buat utk 4 org jer. tp dgn gaya cikgu tu, aku rasa mmg aku kena buat 20. itu pun kalu aku RAJIN la kan... kalau x. harap maklumm..bye

p/s: ok. dah habis bebel.

pembebel + ckg cntik.. kahhh


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...