CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 3, 2012

PBS + pemalas punyer cikgu.



biar r org nak kata, baru jd cikgu sebulan dah membebel. dah xleh byk kerja. silakan...aku membebel n protes sb aku rasa patut n da hak.

fyi, aku option maths yer kwn2 sekalian. tp bila tercampak di sini aku kena jadi cikgu Bm n Sains n pjk. ok. xpe.... aku boleh jer. jgn nanti student makin teruk salahkan aku lak kan. aku bkn mintak nak ajar sains, lebih2 ag bm.tp aku redha. terima je seadanya. walau mmg xde pengalaman langsung. masa aku ngajar tuisyen dulu, pernah dpt offer ajar bm, aku REJECT ok..reject. skrg. padan muka!

sejak aku dtg cni, aku mmg hadapi byk problem. tp sebagai menyahut cbaran, aku terima jer. kdg2 tgok kwn2 lain lagi teruk kan. tp bila lame2 aku rasa mcm dibuli pulak. n hari ni, aku sudah xboleh berdiam diri lagi. n yes. aku bertindak agak jahat. ada aku kesah!

untuk sains n pjk, aku ajar form 1. n sesape bergelar guru n up-to-date (bkn guru) mesti tau r kan, betapa penatnya guru2 F1 sbb perlu buat PBS. n of cos, sbgai guru baru yg cmfirm xtau ape2 pasal pbs, lebih2 ag kena buat untuk subjek yg bkn master, haruslah gelabah n blurr...kan. for instant, aku lah manusia itu.

story about status yg aku post dkt fb pg td. untuk ajar pjk. setiap kelas 2 guru. sbg guru prmpuan, aku perlu control girls only. tp last week, guru lelaki itu tidak turun ke padang. jd aku terpaksa handle satu kelas yg ade 16 lelaki n 4 perempuan. aku sabar jer wpun tgjwb aku sepatutnya utk 4 org tu jer. n pg td, berlaku lagi bende sama. n yg seronoknye cikgu tue melepak je bilik guru, maen tenet. oh, hebat kau!

aku yg mmg xsuke pjk sbb kene pakai track suit tu cmfirm2 bengang r kan. n then aku berdiskusi dgn sorg cikgu n die gtau aku. if anything happend like boys bergaduh ke ape kat pdg mmg akan jd isu. sbb dorg pj sdgkan cikgu yg kawal dorg xde. aku jd takut. sbb aku benarkan dorg turun ke padang padahal dorg xleh turun klu tiada guru jaga. aku cuak dah. tp dlm hati aku rasa mcm boleh jer aku handle sebenarnya, 20 org je kan. tp tibe2 dtg idea jahat. so, terus aku ke pejabat GPK1.

me : puan. nak tny. boleh ke kalau sy benarkan pelajar lelaki turun pdg sdgkan cikgu lelaki tiada?

GPK1 : boleh jer. tp awak kena kawal betul2 lah sbb bdk laki ni kdg2 ganas ckit. tp sy rasa baek xpyh lah. kalau cikgu lelaki ada hal, awak xpyh bg pj la dorg. ajar pjk jer lam kelas.

me : erm... oo. sy dah bawa td dorg turun pdg. tp takut r sy slh. sbb t/jwb sy pelajar prmpuan je kan?

GPK1 : aah. sb tue setiap kelas pjk, ade 2 org guru. kelas ape td/? spe partner awk?

me : erm.. 1 damai. xpelah puan. mybe cikgu tue ada hal. ( tetiba xsmpai hati lak nk kenekan dia)

GPK1 : oo.. cikgu S... kan. eh, td dia mana ada hal hari ni. td sy nmpak dia kat b.guru. (dahi da berkerut)

me : (syum2 malu) xtau r puan. sy xberani nk tny. mmg dia ade jer kat b.guru td tp die pakai kemeja kan. sy ingat die ada hal.

GPK1 : so, td kelas ok?

me : ok jer. sy buat test ujian pecut. so, sume duk dkt2 sy. leh r sy kawal.

GPK1 : oo..yeke. kesian awk. tpksa wat keje yg bkn keje awk. thanks la yer.

korg boleh imagine x camne dgn evidens pbs nanti? suppose aku mmg kene buat utk 4 org jer. tp dgn gaya cikgu tu, aku rasa mmg aku kena buat 20. itu pun kalu aku RAJIN la kan... kalau x. harap maklumm..bye

p/s: ok. dah habis bebel.

pembebel + ckg cntik.. kahhh


2 peoples gossipping wif me:

Cikgu Irwan said...

Salam...sian cg. Sy sokong tindkn cg rujuk pd gpk1..cikgu2 kt msia ni mcm2..

Arivai said...

Salam, khusus utk guru PBS, sekadar nakberkongsi Borang Transit PBS yg fleksibel utk semua subjek di http://eformrpm-pbs.blogspot.com/2013/02/pengenalan.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...