CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, September 28, 2012

period pain? yes, i am.

Assalamualaikum...

aku sedar yg aku mmg makin susah nk menulis sekarang. adakah aku bz? adakah aku sudah terasa yg menulis blog sudah tdk cool? ops...aku pun xtahu. mgkin yea, aku bz. 

hari tue, masa arwah nenek aku meninggal, aku dah balik kg selama 5 hari ok. 5 hari. its true. kedengaran tdk logik bkn? tp btol. how?? MC la jwbnye. aku amik CRK selama 2 hari dan MC sehari. so, dptlah aku pulang dari rabu - ahad. so cool....... (yea, hr ni aku skema, pmbawakan cikgu BM mungkin)

ok. stop it. for those yg kenal aku, tau r kan yg aku mmg hadapi PMS every month. every month ok. w/o skip. tp kdg2 die teruk, kdg2 die xteruk. tgok pada rutin aku. kalau seminggu b4 tu, aku xminum ais. byk bergerak, bersenam sume. ALhamdulillah, biasanya akan terasa sakit ckit...ckit jer yer. gosok2 perut ckit then ok.  tp itu xberlaku for this month. unlucky me! pffft...

only some girls understand this. including me!

last aku sakit teruk masa aku kat kg hari tue. tp kat rumah, xpelakan. my mum ada nk tolong gosok2, tungku2 siap ok. mkn ubat, sleep then ok. muntah tu perkara biasa. pening kdg2. depends. so, 2 hari lepas (rabu). pg tue aku dah ase xbest perut ni. but aku ttp gagahkan diri pg sekolah. xciter kat sape2 lah. aku pk, mgkin sekejap je ni. one more thing sb nk buat eksperimen. pkul 7.10pg smpai skolah. perut mkin sakit tp aku berlagak cool ag.

kelas ade kul 9pg. aku duk b.guru. gosok2 perut ngn bam jer. ase nk muntah, aku pg toilet. kat setengah kat toilet tp xleh muntah. sbb aku xde mkn pape kot pg tue. biasanya kalau xmkn pape, die akan jd mkin teruk. gastrik kan. kepala dah ase nk pening, aku keluar cpt2 dr toilet. berdoa jer jgn pitam sb mata dah berpinar. smpai b.guru trus duduk sb pening sgt. bdn mmg dah seram sejuk. biasanya kalau aku pening, after muntah akan ok. tp pg tu aku xlh muntah. so, aku xtau nk wat cane. nk menjolok anank tekak??oh, no way. 

tibe2 ade cikgu dtg. kak liza. die bagaikan best fren aku gk kat cni. die nk bg aku kuih. biasalah pg2 die bwk kuih lebih, die akan pelawa. aku mmg xlarat nk angkat kepala. die cm pelik. lpas tu, bru aku gtau yg aku sakit perut sgt2. masa tue aku dah berpeluh2. kaki mmg dah lenguh2 dr pinggang smpai r bwh. hanya tuhan tahu betapa sakitnya ku. b.guru kecoh. 3 org cikgu dtg nk bwk aku rehat kat bilik ERT sebelah. ada katilkan. aku bgun, berjalan 4 langkah jer trus tumbang. seriusly xlarat.nasib baik aku smpat tahan ngn tgn, xdela punggung aku terhempas. fuhh... klu x, bertmbh sakitkan. then terus, 3 org cikgu dtg papah aku n bw baring lam bilik tue. 

aku ase terharu n bersyukur sgt, ramai yg dtg menolong. ade dtg bw minyak pnas, ada yg mengurut2. lam setengah jam jgak r. aku rasa mkin ok. tp mmg xlarat nk masuk kelas. so, kak liza n kak ros bawak aku g klinik, amik MC kan. first time kot, aku amik mc sb period pain ni. biase aku rehat jer kat sekolah. tp kli ni, xpelah. aku blik rehat kat rumahlah.  pg klinik, dpt ubat painkiller n gastrik. MC sehari. cehh, bg r 2 hari..huuu. blik tdo jer kat rumah. tgahari tu, k.liza hntr lunch. baikkan die???? aku tdo dari kul 10 - 1 tgahri. mkn lunch, mndi sume. k.liza nk g segamat. katanya nk g spa. apa ag, trus aku nk ikuttt.hahaha. tp xjd g spa atas sbb tertentu.ktorg pun tgok lah wayang. UNTUK 3 HARI. oklah...

ALhamdulillah, sumenya ok. tp aku takutlak nk hadapi bulan depan. hope bln dpn xteruk mcm ni lah. :(.
thansk 4 reading. oh, ya! ada satu ayat nk kgsi. baca n mkn madu. insyAllah boleh kurangkan sakit ni. tp hari tu, aku mana r ada madu. kne beli r lepas ni.

insyAllah..



Thursday, September 20, 2012

jalan2 cuti malaysia

salam frens...

kali ni xnak pot pet pot pet pasal students dah, xde gk dorg berubah perangai kan...buat penat aku jer. ok, weekend hari tue, aku pg KL. cuti  3 hari kan. mula2 planning nk g port dickson. so, ahad bru naik KL. actually planning nk jumpe kgkwn. 4 org gitew...tp kalau dah nama manusia, biasalakan.....disebabkan sorg kwn, aku terpaksa tukar agenda. die keje ahad. adeh...masa nk tukar ke hari sabtu tu, byk kali aku tny en.arif. boleh ke b? boleh ke b? die ok jer. aku yg sebenarnya rasa xok. tp da sume ok. aku ok jer. haari sabtu tue. tgahari tue, pg kenduri kawen kawan dulu kt keratong. cepat2 aku mkn. dlm kul 1 terus pecut ke KL. katanya jnji kwn kul 5ptg kan. tup2 sorg je dtg... hangin jer aku ase. kwn yg buatkan aku cepatkan hari pun xdtg. motif?? "sori, aku kena keje gk hr nie..gnti senior" erk...aku pun mlas r. lantak korg.

my bestie ms mrsmkt dulu

hee...jubah ni mak aku beli kat butik peace.rm99.90 only..

en.arif mesti ade. xde nye aku pg KL sorg2...

esoknye... kuar jalan2 ag. aku mmg dah bengang. yela kan.. ape bende nk buat KL smpai  3 hari kan. nyesal xsudah aku. :(. xpela... so, hari ahad, ktorg pg shopping...mcm2 aku bli. sape suh bwk aku g pasaraya kan. aku mne boleh tgok saje. no way ok .no way. mesti beli jgak..terbang r duit 2 ratu. beli ape tah. ptg tue, g alamanda lak. kejap jer. phtu ktorg g tasik putrajaya. sb aku mmg nk duk relax2. 











ok. hari isnin tue. mulanya aku ingat tgahari  ni gerak balik felda ni.tp xjd. aku tumpg kwn n kwn akulak nk gerak pukul 10 mlm. so,still kne ade agenda. tgahari tue, mmg dah planning. makan sama2 ngn kwn aku n bf die. kire ber4 lah. tp disebabkan xde tujuan. masa tgh mkn, ktorg pun decide nk keluar berjalan ber4, hahahha. DOUBLE DATE u. xpenah buat keje nie. dulu ms sekolah pernah lah. tu pun dgn kwn aku yg ni jgak. n setakat dating dlm kelas r.study sama2. ber4. skrg pun buat lagi dgn kwn yg sama. jgn kawen pun sekali dah r beb.hahaha. tp xde amik gmbr. ktorg g karoke. jln2 sogo, lowyat,bb plaza. after mgrib. dinner terus n blah. en.arif hntar aku kat subang jaya. kwn tunggu c2. pkul 11 gk gerak. kul 1.30 smpai. aku tido jer lm kete.tgok2 dah smpai. terkejut giler...mmg laju r mamat ni bawak..haha k. thanks 4 reading..

Tuesday, September 18, 2012

bad..bad..bad day.

3 hari bercuti, aku pg KL, hbiskan masa wif my bestie zmn sekolah dulu n en.arif. serius! duit mengalir mcm air. padahal aku beli 4 helai bju jer. beg netbook satu. hadiah kwn kawen ag. erk...yelah tue. tp aku rasa bosan dah. pg KL, jalan2 dlm bndr jer. shopping complex, wayang, karoke. kalau jrg2 mcm ok la kan. kalau dah selalu sgt, ase bosan. jgn smpai aku muak sdh. kalau mkn, kalau hari2 aku mkn, bile dha muak, mmg amik masa untuk aku mkn balik tau.ok. yg tue aku cerita next entry. ni aku nak mngamuk about students.

smlm tdo lewat, so hari ni pg sekolah mmg ting tong lah. not only me lah. sb cikgu2 yg pg Langkawi pun smpai kul 6.30pg td. ko imagine r kan cemana suasana sekolah hr nie. semua ting tong. tp xpe, aku still boleh mengajar lagikan. masuk waktu 1.20tghari, aku dah tgok jadual. OMG. kelas 2 harmoni which is kelas pling hujung. dah r aku ngajar BM kan. korg imagine lah kan. sejak 3 minggu lepas ag, perangai dorg ni makin menjadi2. tp selama ni aku still bersabar but sorry3..not for today ok.

aku ni, buat kelas kat makmal bahasa, semata2 nak dorg sejuk. sbb bilik ni ade aircond. but still ade yg xmsuk, msuk lmbt. phtu boleh pertikai lagi. bengang2 bile aku suruh tulis. smpai aku jd fedup. dorg mmg kurang ajar. aku pun xtau dah nk wat cane. nk lempang, n sepak. susah r kan anak2 org ni. kalau anak aku, dah lama kot aku tibai. tgah2 menulis boleh pulak die cakap.

"sy masuk kelas ni kesian kat cikgu jer. mengadu situ mengadu sini if sy xmasuk"

"ape bende lah cikgu suruh sy tulis2 ni.  xmasuk pun lam otak sy. buat penat sy tulis jer."

"sy malas r belaja. nape r bapak sy hntr sy sekolah. serabut lah"

agak2 korg hangin x??hangin ?? serius aku hangin. tu baru ckit aku tulis. byk ag. kdg2 aku mlas layan. aku biar jer. ie nk keluar kelas ke. die nk g mane ke. lantaklah. tp bile pk balik, tanggungjawab sebagai guru ni. aku xboleh. au ase bersalah, if time mengajar. ada pelajar berkeliaran ag kat luar. ase mcm xbest tau. sape cikgu mungkin fhm r kot. kite terikat dgn tnggungjawab kan. kdg2 aku terpaksa berkejar ngn dorg suh masuk kelas. tp smpai bile kan? xlaraat r aku...serius..

hari ni aku mmg mengamuk. smpai seberang bangunan aku jerit. tp dorg relax jer. siap dtg duk sebeblah aku n tukar topik ckp bende lain lak. tp jnis aku mmg cpt cool. bile die dha buat kerja n tny bende lain, aku ok r. smpai kdg2 cikgu lain plik. td aku terjerit2 kat si F tue. las bbrp mint, leh jer duk sebelah die, smbang2... pffft. serius xfhm ngn diri sendiri.xpelah selagi aku boleh bersabar, aku BERSABAR..

terjun lam tasik ni baru tau

Thursday, September 6, 2012

time tidoo, plis jangan........


disebabkan aku suka tido aka mmg hobi aku tido lah. so, aku nak kongsi bende yg korg perlu elak ketika tido. untuk renungan bersama. cek it out...

1. Jangan memakai jam tangan ketika tidur.

Mungkin ada di antara korang yang terlupa untuk membuka jam tangan yang korang pakai sebelum tidur. Sebenarnya jam tangan boleh mengeluarkan radioaktif. Walaupun jumlahnya tidak banyak, sedikit sebanyak ia memberikan kesan yang negatif terhadap kesihatan anda.

~ yg nie mmg aku x buat. balik sekolah, mmg wajib aku bukak jam n letak lam almari.. lepas tue trus mandi. xkan nk pakai jam time mandi kan..LULUS.

2. Jangan tidur dengan handphone di sisi anda.

Para saintis percaya bahawa, jika kita meletakkan telefon bimbit bersebelahan anda ketika tidur, ia akan mengeluarkan sejenis gelombang yang boleh membahayakan kesihatan anda. Walaupun ada yang berbuat demikian kerana untuk dijadikan sebagai alat penggera. Kalau boleh elakkan.

~erk.. boleh tau jarak x? haha. aku mmg jdkan fon sbg penggera. adakah lepas ni kne beli jam loceng??oh, no. so oldschool. :p ok2. nati aku cari jam yg comel2...

cute jgak kan? tp pattern biase da ni

wah...yg ni unik.. comel gk.. sape nk tolong hadiahkan???hahah


3. Jangan tidur dengan muka yang bermekap.

Jika anda tidur dengan muka yang bermekap, ia sebenarnya mendatangkan kesan dalam kualiti tidur anda kerana, muka kita tidak rasa selesa dengan mekap yang belum lagi tertanggal. Selain daripada itu, ia juga menghalang kulit muka anda untuk bernafas dan mendapatkan pengaliran udara yang sepatutnya ketika tidur. Oleh itu, tanggalkan mekap sebelum tidur.

~yg nie mmg aku elakkan sb muka akan naik jerawat. tetapi kdg2 terbabasss jgak. kalau penat sgt kan, balik jer, bukak baju n terus zzz..bgun jer mesti menyesal. tp jrg sgt3 r aku wat cmni. biase aku akan gagahkan jgak diri untuk bersihkan makeup...


4. Jangan tidur dengan memakai coli.

Hal ini juga penting kerana pakar kesihatan di luar negara mengesahkan bahawa mana-mana wanita yang memakai coli ketika tidur berisiko tinggi untuk menghidap kanser payudara. Memakai coli lebih dari 12 jam juga tidak baik untuk kesihatan wanita.

~yg nie pun satu hal. aku mmg jnis pelupa. biase mlm2 aku pakai sb aku keluar jgak tgok tv kat ruang tamu kan. wpun semua pmpuan tp aku ttp malu..huhu. bile baring je nk tdo, xingat gsung nk bukak n trus tertido. lps ni mmg kne selalu ingat lah.

5. Jangan tidur dengan memakai seluar dalam.

Ini untuk kaum lelaki khususnya. Pakailah seluar yang longgar dan tidak terlalu ketat semasa tidur.

~erk.. yg nie mmg aku masih xleh buat kot. dulu masa kat u mmg ade kwn aku yg cukup disiplin. b4 tdo mmg die bukak atas bawah. but nope for me. bcos?? aku jnis pakai pyjama yg dress tnpe seluar. like bju kelawar or tshirt labuh smpai lutut. xkan xnk pakai panties kot??? bahaya3 if terselak. except aku pakai seluar pjg. leh r bukak.. cmne yer??

comel gk kan. ade jual CNI. tp indo r.


6. Jangan tidur tanpa seurat benang.

Ia juga mengelakkan diri kita daripada tercedera ketika tidur bagi yang agresif cara tidurnya. Selain itu, ia juga sebagai persediaan untuk menghadapi kecemasan.

~haish.. ade ke org tdo bogel ni? paling minima pun..tu pun if panas. aku pakai singlet n shorts. 


Wednesday, September 5, 2012

wedding my uncle episod 3.

baru perasan entry ini ade lam draft. ceh. dah 2 bulan lebih paksu kawin. for those yg bru dtg, aku suggest korg tgok dulu entry malam akad nikah n majlis kat rumah pengantin prmpuan ok. klik je tulisan tu. untuk entry ni, majlis belah rumh pengantin lelaki aka rumah grandparent aku lah. tema ktorg is PINK. i loike... kain disponsor oleh my aunt.

mcm biaselah, aku xkan duk bahagian dapur.haha. nenek xkesah sb die tau aku malas xminat bhgn dapur ni. so, aku amik bhgn depan2. cek2 mknan untuk tetamu n jage2 kawasan. ceh. mcm hebat2 jer. if ade mslh, aku panggil2 jer geng 'jong kako'. tau ape? search sendiri mkne die. haha.

mkcik 'sponsor' n anak2 sedara. mkcik aku ni cikgu.

awalny aku belit2 pashmina ni. tp lama2 ase serabut n besar jer kat leher.
masuk bilik nenek n tukar.. pucat jer muka aku. tah nape?

dekat luar rumah. bju merah tu 'jong kako'. sepupu2 aku jer sume tue. 
tp knan sekali tu jer adik aku.

cak. aku da tukar tudung.hahahah.

aku n mkcik bgsu aku. tinggi die nie. tp mua pd aku.

sepupu sepapat. tema : merah + pink

tetamu da dtg mkn2...

aku n mkcik lam bilik pengntin.

mknan pengantin. semua ni mak aku masak.

adik aku n sepupu. anak pd mkcik yg sponsor td.

the pengantin...

hadiah2...mlm tue jgak ktorg bukak. best ok! aku pun beriya.

chef n msakannya..hehe

pengantin berdua jer mkn sume tue. mana hbis. so, marilah kite mkn beramai-ramai lepas tue.

hadiah mkin bertmbh dah...

see....pkcik aku memang...

dah hmpir mgrb.semua da kepenatan. yg tdo is abg aku. die smpai pun da lewat td.
die dr taiping...

seempat ag anak buah nk bergmbr ngan pengntin...

ok. itu sudahlh. hanks 4 readin.

Sunday, September 2, 2012

kenapa sy mesti pindah???

aku xkesah org nak kata aku xthan dugaan ke ape2 ke. cakap sajalh. tp aku mmg nak pindah n aku mesti kena pindah. aku xpeduli!!!org xduduk dlm diri aku, korg xtau ape msalah aku. mslah sb cni kampung tu bkn  mslah pun. itu mmg gedik r if aku nk pindah. tp ku ade sebab lain...

1. aku hadapi kesukaran mengajar. sbb aku kena mengajar BM. bahasa melayu ok! mmg... senang je tue. apa sangat. tp aku xboleh. i'm math teacher. bkn aku demand. tp aku amik cos maths tue bersebab r kan. sb aku mmg xleh bahasa2 ni. aku suka kira2. bende logik. bg aku bm. dgn karangan lagi. nak mati ase tnda kertas hr tue, aku kesian kat student jer. cara aku mengajar pun tah ape jer. mrkh exam dorg pun aku xtau btol ke x. tp xde r aku maen taram jer kan. 2,3 hari jgak aku study, cara nk tnda kertas exam vi internet. gigih kan. cam........ so, plis aku ank pindah. kelantan xdpt masuk sb cg math da penuh. tp aku dihantar kat jin bertendang ni pun still xdpt ngajar math. so, hntr aku balik kb. ajar bende lain pun xkesah ..same j kan???

2. elektrik n air dah mula buat perangai. aku mmg xleh kalau xde elektrik. hangin tau. hangin!!!. nk tdo, panas. nk maen tenet, xleh. nk tgok tv, xleh. phtu aku nk wat ape? bosan ok! dgn panas. mmg bengang r sorg2 lam bilik. kalu ade taman2. leh gk, aku kuar amik2 angin kan. nk g jalan2 pun. aku bkn ade kereta. boleh fhm x perasaan aku? so, aku nak pindah!!

3. kemudahan awam yg sgt teruk. bas hanya ada 3x sehari. kalau terlepas bas??? teksi xde ok. kalau ade pun. rm50 utk ke segamat. gilakan??? no wonder r cikgu2 kat cni mmg xramai yg tua. kalau ade pun, bru bertukar n so on. kalau x,mmg semua yg dipostingkan n tgh tunggu time nk blah jer. termasuk aku. brg2 makan pun susah. kedai runcit ade tp mahal yg ampun. org felda mmg kaya2 eh? tp apasal anak2 die pemalas thp gaban??? sb bg dorg, jd peneroka pun kaya. xperlu blaja pndai2. susah ok nk mengajar bdk2 cni yg rasa ilmu xmenjamin ms dpn dorg. segelintir jer yg rasa yg nk keluar n keje best. xfhm aku!!!

setakat ni. 3 alasan r yg aku boleh beri. tp truly aku mmg nk bertukar. aku akan suruh mak ayah aku masuk cmpur. cari kabel2 ahli politik. xadil??? nk tunggu adil, mmg xdapat r kan.berlambak org keluar, ko duk r tunggu smpai adil dtg. dunia zmn skrg mmg dah musnah. so, utk kepentingan dr sendiri. i have to!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...