CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 19, 2013

Guru vs pelajar

Sebagai seorg guru perempuan, tipulah kalau aku xtakut bila berhadapan dgn pelajar yg pernah aku marah, rotan n dll di luar sekolah. Kdg2 tgok renungan sinis mereka, terfikir mcm2 dlm hati.

Dia Akan dtg attack aku ke?
Dia Akan Bawa geng rosakkan kete aku ke?

Lebih2 ag di tempat ni aku hny sebatang kara. Hny Ada kwn2. Sdgkan mereka bagaikan satu kumpulan besar. Tp aku coolkan hati. Aku marah ke, aku rotan ke itu sb kesalahan mereka. N jika ape berlaku, aku boleh report polis. 

Jadi cikgu Bkn perkara senang, selain Mesra dgn pljr kite juga kne ade ketegasan. Yg mana mereka boleh berbual Mesra dgn kite tp masih hormat kpd kite. Thun lepas ms mula2 menjejakkan kaki kat cni. Biasalah guru baru. Aku xberani nk marah students. End up tgok mereka, smpai skrg xhrmat aku. Thun ni aku ubah style. Aku xpeduli org Kate cikgu azmira nmpk jer muke baik tp garang. Sume mrh2. Tp itulah yg buat klas diam. Itulah yg buat pelajar pandai. Itulah yg buat kerja rumah siap. Aku dah puas.

Bulan lepas aku marah seorg pljr sb telah palsukan borang biasiswa. Copy my signature smpaikan bank col aku. Aku malu. Some teachers Kate aku xreti handle biasiswa. Tp xpe. Tp disebabkan itulah pljr itu kne mrh truk. Dpn pengetua n pljr laen. Die mmg McM bendendam ngn aku. Jumpe aku jelling je manjang. One day aku pusing2 kg cni. Tetibe nampak lam 10 org pljr tgh maen ats Jln. Ade pelajar tersebut. Aku terfikir, ape nk buat.either redah mereka or pusing balik. Die tgok jer ke Arah aku. Die Pegang air tin. Masa tu aku fikir, cane kalau die lempar tin tu kat cermin kete. If aku mengelak n terlanggar one of them, how???

Aku slow kan kereta tp still bergerak ke Arah mereka, mereka semua pndang aku n bergerak ke tepi Jln. Then aku sedar, I am a teacher. Why I have to b afraid of them??? Aku buat relax n pndg jer die dgn pandangan biase. Aku Tekan minyak n go through. Kalau ko baling. Ko siap esok. N yes, he just stared n doing nothing. Aku lega tp still berdebar.

Kalau kite baik sgt, pelajar pijak Kepala.
Kalau kite garang, pelajar benci.

Bagi aku. T/ jawab aku mendidik. Menjadikan mereka Berguna. Bkn saje akademik tp sahsiah.
Kite kena berani n Tegas but still leh bergurau n ketawa ngn mereka. Fair n square. Salam

Thursday, July 18, 2013

Someone weird

Aku pelik dgn perangai someone ni.
Bile dgn bestfriend die..
Asalkan nk tegur, senyum.. Muke pun xpandang org laen.
Kerja pulak dgn ramai org.
Tp semua org die xtegur, masam jer muka.
Terserempak pun pandang laen..
Xtau r kenapa..

Tp bile Kwan die xde..
Haaa... Bru nk tegur org.
Jauh pun dah sengih2

Time Susah n nk mintak tlg org
Mmg senyum xhbis la kat org tu.
Tp lpas tu trus masam balik.
Stupid x perangai?

One day..die nak balik kg.
Kwn die xleh hantar.
Die pun wat r ayat sedih dpn aku.
Even xmintak tlg aku n tegur aku.
Aku pun ckp je r leh hantar die.
Lpas kes tu dah senyum kat aku.

Xlame lepas tu. bende same jd.
N masa tu aku ade Hal.
Die pun mmg xde mintak tlg aku.
Just col kwn die dpn aku.
So????
Aku plak mmg xleh hantar die.
Aku nak pg tempat laen.
Dgr cite die Tunggu bas.
N kwn2 yg nmpk sume xstop.
Mmg nmpk Kejam kwn2.
Tp dah mmg ko smbong ngn sume org.
Time Susah bru nk senyum2.
Mmg xde r org nk stop tny ape kan.

Disebabkan kes tu..
Die bengang kat aku.
What the....???

Ko xmintak tolong aku.
Phtu ko bengang bile aku xtolong.
Serious xfhm...

Tp aku Malas nk lyn.
As long as aku xbergantung kat ko.
Lantak ko lah.

P/s : hari ni termenampar seorg bdk. Geram ok!!!

Sunday, July 14, 2013

Salam ramadhan

Assalamualaikum frens... 

Lama Benar rasanya aku x menulis. Skrg ni mood menulis dtg balik.heee. Berthan lame ke x tu no comment.huu. Byk story aku tertinggal Esp bout my engagement day. Last entry hr tu aku tinggal kan dgn tanda Tanya kan. Act tu pasal aku bertunang la. alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik. Skrg ni pun aku dah 3 bulan lebih sbgai tunangan en. Arief. 

Sekarang ni dah bulan ramadhan. Aku nak ucap selamat brpuasa kat semua kwn2. All reader jgak.  Berpuasa kt cni again Sdih jgak r tp trpksa diharungi juga. Kalu kt kelantan, bazaar Ramadan sgtlah seronok. Mknan best2. Byk pilihan tp kat cni Makan je r ape yg ade. Agak2 rajin aku pg segamat tp lam 45min gk woi. Xde keje r aku nak pg hari2 kan. 

Life McM biase. Kdg2 best kdg2 xbest tp apepun Harus harungi n ingat

"Menari Dlm hujan"

Xsemua bende Buruk yg berlaku dlm diri kite itu teruk. Sometime kite boleh tukar bende Buruk itu menjadi lebih baik. Hujan yg turun mgkin merosakkan hari Pns kite. Tp why not kite menari dlm hujan itu. Nikmatinye dgn cara yg seronok. So xde lah bende Buruk itu kan. Goodbye n Salam.

Me n en Arief. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...