CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 19, 2013

Guru vs pelajar

Sebagai seorg guru perempuan, tipulah kalau aku xtakut bila berhadapan dgn pelajar yg pernah aku marah, rotan n dll di luar sekolah. Kdg2 tgok renungan sinis mereka, terfikir mcm2 dlm hati.

Dia Akan dtg attack aku ke?
Dia Akan Bawa geng rosakkan kete aku ke?

Lebih2 ag di tempat ni aku hny sebatang kara. Hny Ada kwn2. Sdgkan mereka bagaikan satu kumpulan besar. Tp aku coolkan hati. Aku marah ke, aku rotan ke itu sb kesalahan mereka. N jika ape berlaku, aku boleh report polis. 

Jadi cikgu Bkn perkara senang, selain Mesra dgn pljr kite juga kne ade ketegasan. Yg mana mereka boleh berbual Mesra dgn kite tp masih hormat kpd kite. Thun lepas ms mula2 menjejakkan kaki kat cni. Biasalah guru baru. Aku xberani nk marah students. End up tgok mereka, smpai skrg xhrmat aku. Thun ni aku ubah style. Aku xpeduli org Kate cikgu azmira nmpk jer muke baik tp garang. Sume mrh2. Tp itulah yg buat klas diam. Itulah yg buat pelajar pandai. Itulah yg buat kerja rumah siap. Aku dah puas.

Bulan lepas aku marah seorg pljr sb telah palsukan borang biasiswa. Copy my signature smpaikan bank col aku. Aku malu. Some teachers Kate aku xreti handle biasiswa. Tp xpe. Tp disebabkan itulah pljr itu kne mrh truk. Dpn pengetua n pljr laen. Die mmg McM bendendam ngn aku. Jumpe aku jelling je manjang. One day aku pusing2 kg cni. Tetibe nampak lam 10 org pljr tgh maen ats Jln. Ade pelajar tersebut. Aku terfikir, ape nk buat.either redah mereka or pusing balik. Die tgok jer ke Arah aku. Die Pegang air tin. Masa tu aku fikir, cane kalau die lempar tin tu kat cermin kete. If aku mengelak n terlanggar one of them, how???

Aku slow kan kereta tp still bergerak ke Arah mereka, mereka semua pndang aku n bergerak ke tepi Jln. Then aku sedar, I am a teacher. Why I have to b afraid of them??? Aku buat relax n pndg jer die dgn pandangan biase. Aku Tekan minyak n go through. Kalau ko baling. Ko siap esok. N yes, he just stared n doing nothing. Aku lega tp still berdebar.

Kalau kite baik sgt, pelajar pijak Kepala.
Kalau kite garang, pelajar benci.

Bagi aku. T/ jawab aku mendidik. Menjadikan mereka Berguna. Bkn saje akademik tp sahsiah.
Kite kena berani n Tegas but still leh bergurau n ketawa ngn mereka. Fair n square. Salam

1 peoples gossipping wif me:

hana hadi said...

cabaran guru sebenarnya ni

skrang hana xda lagi masalah2 pelajar. mungkin Hana mengajar sekolah di luar bandar kot.

semuanya ok. kalau kita hormat diorang diorang hormat kita. kita baik diorang pun baik. yang penting senyum dengan murid :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...