CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 29, 2014

Hidup

Hidup memerlukan pengorbanan
Kadang2 pengorbanan itu menyakitkan.
Tapi percayalah pada perancangan Allah.
Sesungguhnya Dia adalah perancang yg lebih baik drp diri kite sendiri.

Jgn salahkan  takdir jika ditimpa musibah,
Kdg2 kemanisan hasil musibah itu lambat dpt dirasai.
Tp percayalah bile kite dah rasainya
Kite akan imbas balik musibah tersebut.
Alhamdulillah, yg berlaku itu bkn lagi dianggap musibah
Tp kite akan anggap sebagai pengalaman
Pengalaman yg mematangkan Kite.

Aku percaya..Tuhan akan manguji dgn tahap kemampuan kite.
Selagi aku diuji selagi aku  sedar betapa kuatnya aku.
Ku percaya suaru hari nnti
Pada saat aku betul2 sudah layak
Pasti Tuhan akan mkbulkan setiap doa aku

Sekarang..
Aku hny perlu berdoa
Sambil merubah diri
Merubah utk menjadi lebih layak...

Ikhlas memberi

Salam. 

Dulu aku selalu terfikir knp kite sukar memberi sedangkan kite tahu, setiap kite memberi secara ikhlas, Tuhan akan membalas dgn berlipat ganda.

Malah, aku pernah mendengar cerita, even kalu kite kat kedai mkn sekalipun, ade kucing dtg...kucing yer bkn peminta sedekah jual tisu tu. Kucing. Bile die dtg kat kite maknanya rezeki yg kite mkn tu bkn hak kite 100%. Bagilah kat kucing tu sedikit. Jgn takut kite xcukup. InsyAllah kite akan lebih2 kenyang. N truly, aku percaya, 

Dulu aku ade satu perangai buruk. Aku suka berfikir n imaginekan aku buat bende baik tp realiti aku xbuat pun. End up aku menyesal. Aku pun xtau knp tp mmg aku selalu buat cmtu dulu.

Contohnya, aku fikir aku nak ajak adik beradik aku keluar, nk belanja makan n nk beli mcm2 kat dorg. Tgh2 berfikir tu, aku tgok je dorg tp aku xajak. End up tertdo. Esoknya, aku dah bertolak balik tmpat aku kerja. Seriesly, dlm perjalanan aku akan menyesal xsudah, tp itulah perangai aku. Kecik smpai besar. Till now aku ase. Tp aku dah makin kurangkan.

Sekarang ni, aku cube buat trus ape aku imaginekan.. Contohnya mmberilah. Aku tau, mmg sikap ramai manusia including me. Sgt takut xde duit. Duit habis n so on. Sometimes, kite tend to berjimat cermat smpai jadi kedekut. Tp slow2 aku cube keluar dr perangai ni n percaya. Rezeki tu Allah bagi. Kalau kite kerja elok, insyAllah rezeki kite cukup.

Haritu aku balik kg, hp mak aku rosak. Aku pun berniat nk belikan die hp baru, tp bkn sekadar mendadak lah.aku kire2 hbislah. Nk tolak duit bulanan die lah n mcm2. Punyerla kede. Ptg tu aku keluar, tup2 xsengaja aku tgok hp, n masa tu aku pk... Y not aku belikan trus, bkn mhal sgt pun. N yet, die mak aku. Mak yg lahirkan aku. Dan tidak miskin lah manusia tu kalau die memberi, lebihw lagi kepada mak die sendiri. Aku instighfar. Ya Allah, berdosanya aku pada pg td

Balik rumah, aku bg n percayalah. Senyuman ibu adalah hadiah pling bermakna dlm hidup aku. Setakat duit 400++ , ape sgt nk dibandingkN dgn senyuman seorang ibu. Astaghfirullahalazim..
Seminggu kemudian, aku dpt bonus 500 sempena raya. Kemudian, claim perjalanan yg aku buat 3 bulan lalu pun masuk 300. Nampak x? Nampak x kuasa Allah. 400 aku memberi tp tuhan balas 800. Aku bukan riak, bkn niat bercerita utk menunjuk tp aku hanya nk share kpd kawan2. Jgnlah takut memberi krn setiap pemberian ikhlas kite pasti ade ganjaran yg lebih baik. 

Wassalam.


Wednesday, September 24, 2014

Cemburu aka jeles aka iri hati

Kdg2 aku terfikir knapalah ramai manusia yg ade perangai buruk ni ek? Bkn r nak ckp yg aku ni baek sgt but at least xde kot lam kamus hidup aku yg kite perlu mengate org setiap masa. Lebih2 ag yg kite xkenal. Come on lah. Think about yourself plis...

Sjak aku kat sekolah lagi. Masa tu aku form4. Aku ni perngai klu xknal org, aku xamik tau sgt pasal org tu. Klau dgr cite pun cam sepintas lalu.aku lbh suke wat kje sendiri. Kalu aku smbang pun, aku suke story pasal life aku sendiri. Tp aku perasan ramai org ni suke ckp pasal org lain. Nk ckp tu boleh tp biarlah sahih ataupun bende elok. Ni duk jaja bende xelok. Adeh.. Elok sgt ke prangai ko tu.

Smpi r aku g plkn, masuk universiti smpai skrg haters mmg berterabur rasenya. Kdg2 ku plik jgak. Rmi org xsuke ku ni sb ku jht ke? Tlgla ckp apa slah ku. Klu btol aku salah, boleh aku berubah. Ni men jeling2 dr jauh. Ko ingat ko hebat! 

Tp nsib baiklah aku ni de perngai lantaklah. So lantaklah korg nk ckp aku ape. Asalkan xgmgu kerjaya n hidup aku. Klau gngu mmg siap r aku kje kan. Im not afraid of people. Sb bg aku manusia yg suke cemburu kt org lain adelah mnausia yg krg kasih syg. Yg life xseronok sperti org yg die kutuk. So.. Im so proud. Smakin byk org xsuke aku smkin aku mendabik dada. Semakin aku bhgia.

Bak kata mk aku. Ignore haters. Tp yg pnting, jgn buat jht. Buat kje elok2. So bia ape org nk kate. Alhamdulillah aku masih ade kawan2 yg sgt supportive. Suami yg baik n ibubapa yg memahami. 
Ok. Gdnyte.

P/s i cant sleep so i rmmbrd my blog. Huuu. Nasib die xmerajuk

Monday, May 19, 2014

Akad nikah 14/12/13





Salam... 
Kite buzzy beberapa bulan ni adalah sb kite mau kawen... Huu
Dgn kerja sekolah yg Byk, agak tension.
Tp Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Amin Amin.

Gambar ade lam DVD n album. Disebabkan iPad kite ni xleh Bluetooth ngn laptop. Laptop pulak xde tempat DVD. Maka, kite share gmbr2 yg diambil menggunakan iPad je lah yer.
Sekadar Berkongsi ngn kg kawan. 

Kite akad nikah pada 14/12/13 lam Pkul 10.30 pagi. Wlaupun hujan, tp kugagahi juga ke masjid. Huu.

Ceria jer bru smpai masjid kan. Huu. Baju tu aku tempah kat selangor.


Salat proses akad nikah. Kite debar tau.




Bersama family masing2

Hntaran for him


Hntaran for me


 Untuk kad rumah. Sambung next time. Huu.

P/s: persalinan di rumah. Sori gelap. Huu










Salam tahun 2014

Asalamualaikum ...fuh berdebu.
After 5 months, now i feel like writing back.
Not because im less buzy but because i am more bz. Wut??
Yes. Terlampau bz smpai i need to write.
Write to express my anger.
Write to bebel byk2.
Write to buang semua masalah.
N mant more.

Byk bende yg dah terlepas tuk coret kat cni.
Especially bout my wedding.
Wut??? U didnt Knw?
Of cos la sb i xbgtau kan.huu.

InsyAllah if i rajin.
I story back.
InsyAllah. Xjnji. Tp mencuba.
Skrg dah hampir 5 bulan jadi isteri org.
Org mana?? 
Nanti lah story.hahaha.

Ok.bye. Miss u All.

Teaser..

P/s: Erk. Kontoi muke en.arif. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...