CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 29, 2014

Ikhlas memberi

Salam. 

Dulu aku selalu terfikir knp kite sukar memberi sedangkan kite tahu, setiap kite memberi secara ikhlas, Tuhan akan membalas dgn berlipat ganda.

Malah, aku pernah mendengar cerita, even kalu kite kat kedai mkn sekalipun, ade kucing dtg...kucing yer bkn peminta sedekah jual tisu tu. Kucing. Bile die dtg kat kite maknanya rezeki yg kite mkn tu bkn hak kite 100%. Bagilah kat kucing tu sedikit. Jgn takut kite xcukup. InsyAllah kite akan lebih2 kenyang. N truly, aku percaya, 

Dulu aku ade satu perangai buruk. Aku suka berfikir n imaginekan aku buat bende baik tp realiti aku xbuat pun. End up aku menyesal. Aku pun xtau knp tp mmg aku selalu buat cmtu dulu.

Contohnya, aku fikir aku nak ajak adik beradik aku keluar, nk belanja makan n nk beli mcm2 kat dorg. Tgh2 berfikir tu, aku tgok je dorg tp aku xajak. End up tertdo. Esoknya, aku dah bertolak balik tmpat aku kerja. Seriesly, dlm perjalanan aku akan menyesal xsudah, tp itulah perangai aku. Kecik smpai besar. Till now aku ase. Tp aku dah makin kurangkan.

Sekarang ni, aku cube buat trus ape aku imaginekan.. Contohnya mmberilah. Aku tau, mmg sikap ramai manusia including me. Sgt takut xde duit. Duit habis n so on. Sometimes, kite tend to berjimat cermat smpai jadi kedekut. Tp slow2 aku cube keluar dr perangai ni n percaya. Rezeki tu Allah bagi. Kalau kite kerja elok, insyAllah rezeki kite cukup.

Haritu aku balik kg, hp mak aku rosak. Aku pun berniat nk belikan die hp baru, tp bkn sekadar mendadak lah.aku kire2 hbislah. Nk tolak duit bulanan die lah n mcm2. Punyerla kede. Ptg tu aku keluar, tup2 xsengaja aku tgok hp, n masa tu aku pk... Y not aku belikan trus, bkn mhal sgt pun. N yet, die mak aku. Mak yg lahirkan aku. Dan tidak miskin lah manusia tu kalau die memberi, lebihw lagi kepada mak die sendiri. Aku instighfar. Ya Allah, berdosanya aku pada pg td

Balik rumah, aku bg n percayalah. Senyuman ibu adalah hadiah pling bermakna dlm hidup aku. Setakat duit 400++ , ape sgt nk dibandingkN dgn senyuman seorang ibu. Astaghfirullahalazim..
Seminggu kemudian, aku dpt bonus 500 sempena raya. Kemudian, claim perjalanan yg aku buat 3 bulan lalu pun masuk 300. Nampak x? Nampak x kuasa Allah. 400 aku memberi tp tuhan balas 800. Aku bukan riak, bkn niat bercerita utk menunjuk tp aku hanya nk share kpd kawan2. Jgnlah takut memberi krn setiap pemberian ikhlas kite pasti ade ganjaran yg lebih baik. 

Wassalam.


0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...