CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 15, 2015

Tips for contact lens user



Assalamualaikum..

2,3 hari ni duk viral kt fb pasal prmpuan yg sakit mata sbb contact lens. Yg pos tu xde ape sgt. Yg pengomen tu yg sakiit je hati bace. Haha. Secara jujurnya aku dah hmpir 10 thun pakai lens.. Yer. 10 thun ye adik kakak. Pernah sakit? Tipu la klu xpernah. Tp hny mild pain. Stkt merah2, titik eye glo n rest sehari dr lens. Esok trus ok. Mcm tu jer? Yer. Bkn nk Riak tp bg aku stiap ape yg kite pakai mesti ade aturanny ataupun tips utk elakkan risiko ni. Mcm bwk kete gk la. Hati2, bg signal. Utk elak eksiden, tp klu dah tkdir, eksiden gk. Tp at least bile ade aturan, krglah risikony. Okey dah melalut. Meh nk share mcmn aku handle cntct lens sjk 10 thn yg lpas.

1. Paling penting dlm pengendalian contact lens ialah KEBERSIHAN

- kebersihan dr plbagai segi. Tgn mesti bersih sebelum pakai n buang. Case lens tu pun mesti bersih, seminggu sekali sterile lah.rendam air pns je biase aku wat. N kne discard penggunaan slm 6 bln je yer case tu. Solution die tdk boleh reuse. Ingat yer. A big no no. Sekali rendam jer. Bile amik Lens trus buang, jgn nk simpan gune ag. NO. Aku setakat ni setia ngn solution renu jer. Yg laen xbest. Renu terbaik.

2. Beli BRAND yg boleh dipercayai

-plisla..jgn terpedaya dgn penjual2 lens yg berlambak kat ig tu. Sorilah yer, aku mmg takut n xkn pakai lens selain dijual di kedai optikal. Kdg2 harga sampai rm10. Xmasuk akal betul. Tp terpulanglah kalau korg nak, bg aku mata ni kalau dah sakit, susah nak baik yer. Sayangilah mata anda. Kdg2 penggunaan lak sampai setahun, mak ai.. Terkejut aku. Belilah di kedai optikal n discard penggunaan. Anda. Beli yg sebulan trus, senang. Kat tepi2 jln jgn la beli. Keselamatan diragui. Kalau sebulan tu, sebulan btol. Jgn nak sambung2 lagi. Buang, beli baru. Setakat ni aku paling selesa brand maxim untuk colour lens. Kalau natural, bousch n lomb. Acuvue cam best tp xpernah try sb mahai nau. Huu. Latest aku pakai brand blincon but still cannot beat maxim.  Ce try test okeyh. 



3. Jangan pakai terlalu LAMA

- Jangan TIDUR ketika pakai lens. Kalau org sensitif, boleh jd merah mata bile bgun. Malah ade yg lens tu hilang..korek2 terselit celah mata. So, buang dulu baru tido ok. Penat mcmn pun balik keje, mesti buang lens dulu yg pertama. Kat rumah aku pakai spek, bile nk g keje or keluar baru pakai lens. Balik jer trus buang. Andai kate korg pakai pagi n sampai mlm xbalik rumah lagi, sediakan lah eye glo lam beg. Pemakaian lens yg terlalu lame boleh buat mata kering n sakit. So, titiskan aye glo tu. Bg lembap mata. 

P/s : as a teacher, anak murid mmg selalu jeles ngn aku. Dorg pernah cakap, knp kami xleh pakai lens sdgkan cg azmira pakai. Aku jwb sng jer, belaja rajin2 jd cikgu nanti ko pakai g sekolah setel. Kalau dorg tny cg lain, aku xtau r jwb cmne kan. Tp...ADA AKU KESAH???? No.

Diharapkan kwn2 dpt la input yg xseberapa ni dr aku. Ade kemusykilan leh email ok. Tq 4 reading. 

Thursday, September 24, 2015

Mummy loves you iskandar

Assalamualaikum..... Kawan2, anak murid??? Stalk cikgu yer

Alhamdulillah 17/8 hari tu. Aku dah selamat bersalin kan my baby boy.
Kalau nk cerita proses bersalin tu, pjg r pulak. Huhu
Actually due aku 2/9, so i bet paling awal pun aku bersalin hjung bln 8 kot.
Tp tue lah, perancangan Allah tu yg terbaik.
Aku bersalin awal, di rompin.
Xsempat balik kg.
Syukur aku xsempat booking hosp swasta kat k.bharu. 
Dah r hosp gov kat kb mmg sesak mengikut kwn2.
Dgn dr lelaki lagi. Nurse garang lah mcm2 cerita dorg.
So, aku bersalin di hosp segamat.
Alhamdulillah, xramai org n dr perempuan. Syukur sgt.

Ceritanya, air ketuban aku pecah dulu pada 16/8( ahad) pukul 9 mlm.
Aku nervous sgt2. Nasib baik weekend kan n kat umah.
Mau mase tu aku tgh shopping ke, berjalan ke.
Naya jer...hahahah.
Trus pg hosp segamat, after check up, aku masuk wad.
Masa tu xsakit langsung.
Aku cube tdo n wssap ngn kgkawan.
Dlm kul 12, terasa contraction ckit2.
Aku than jer...selagi mmpu.
Nk tdo pun xleh.

Dalam kul 3 pagi, sakit makin kuat. aku dah xmmpu than.
Pnggil nurse, bukaan da 5cm.
Trus tolak masuk labour room.
Masa tu mmg Tuhan jer yg tau,
Aku menjerit setiap kali contraction.
Then dorg cucuk aku ubat tahan sakit kot.
But still, aku ttp sakit.
Cume jd ngntuk, so ade mase aku terlelap.

Dalam kul 7pagi, aku dah xtahan.
En arif masuk lam kul 5 pg teman aku.
Dgn bukaan baru 7cm kot.
Aku teran baby, so aku kne r episiotomy 2cm. Sakit gk r ckit.
Alhamdulillah, 7.38am, my little hero Iskandar lahir.
Ms dok ltk kat dada, die angkat kpl,tgok jer aku.
Aku ms tue dah lalok, penangna ubat thn Sakit kali ke2 dicucuk ms nk bersalin. 
Aku rs nk tdo jer. Very tired.
Nurse puji aku sb xmenjerit n xangkat punggung ms bersalin.
Tp kesal gk r sb kne epi, xpelah nect time insyaAllah jgn teran awal. Bertahan ckit.

Dok bius n jahit aku. Ms tue xrase ape. Aku just sleep.
Dok ckp aku low blood pressure, so xdpt masuk wad.
Dorg kne monitor aku kat labour room.
So, aku tdo n stay ctu smpai kul 11 xsilap.
Phtu masuk wad...
Sekian...hehehehe..
Gmbr nakal...hehe...

Nk tdo la mummy.

Latest..sy dah botak..:(

Thanks for reading.


Tuesday, August 4, 2015

Petua hamil

Salam...
Berlagak nk bg petua kan..padahal bru first time hamil.
Baby pun xkua ag.huk huk.
Tv xsalah utk kite berkongsi right???

Sepanjang kehamilan ni, aku da masuk 36 weeks hari ni actually...
Ikut kalendar yg ku donlod tu la...kenyataan???

Alhamdulilah, hb aku sgt cntik...
Maintain 12-13
Walaupun awal2 hari tu ramai duk berbunyi kat aku, 
Skrg mmg hb tinggi. Tgu la ko dah 7,8 bulan.jatuhny hb
Tp Alhamdulillah, smpai 9 bulan ni pun. Hb aku masih 13.:)
Syukur2. Bkn ape, hb ni berkaitam darah.
Kalau rendah, boleh effect mase kelahirann nti.
Apepun harap Allah tolong aku. Permudahkankan nnti. Amin.

For those yg tny ape aku amalkan. So now nk share.
Mgkin body setiap org xsame, tp xsalah ,mencube kan.

1. Obimin.

- ni ubat doktor bagi. Actually obimin ni ade dua warna. Merah n pink. Aku pun xtau ape beza die. Yg aku dpt merah. Walaupun ramai ckp colouringla. Xbagusla. Tp aku rase xmakan lagi xbgus. Lainla ko jnis mkn mknn berkhasiat hari2 kan..so, bg aku. Makanla. Even aku sendiri xkosisten tp time ingat tu mknlah.

2. Qaseh gold adinda
- aku amik qaseh ni before pregnant lagi, ade kwn suggest utk kesuburan.
Alhamdulillah, xsmpai sebotol aku dah disahkan pregnant. Rezeki Allah nak bg kan.
Yg bagusny, qaseh ni campuran mknn sunnah. Utk manusia cam aku yg xbpe suke kirma, kismis ni..mmg sgt2 elok2. Dlm ni sume da ade. Aku amik ni 2 sudu pg, 2 sudu mlm. Kdg2 terskip jgak. :p
Rasanya sgt best,....

3. Ephyra

- yg nie aku amik bile da 6 bulan ke atas. Akak yg jual suggest mcm tu. Bukan sbb die effect kandungan pun. Tp tkut die gngu proses hamil. Yela, bkn selalu hamil. Enjoyla muntah2 alahan tu. Jerawat2.keh2. Aku bc testimoni jgak, byk kelebihan ephyra ni. So, aku amikla. 

Dengan gAbungan ketiga ni. Alhamdulillah, aku sgt okey. Kwn2 puji ckp muka elok, aku pun cergas. Leh naik trun tangga lagi, tp xkuat cam dululs. Kam ade semputkan. Hehe. Leh mengajar lagi. Which is berdiri lam kelas. Drive pun boleh dekat2. Setakat sejam g bandar tu xde halla. 

Kaki pun xde cramp2, simpul biawak sume tu. Sangat2 alhamdulillah. Kaki xbgkak. Hari tu bgkak ckit pun kes lam kete 10 jam balik kg. Kaki tergantung. Lepas sehari, dah ok balik. Nurse2 pun sume puji n tny ape aku amik n nk suggest kat patient lain. Yg baik, kite share la kan. Bkn nk riak tp kongsi kebaikan,

Ohya, susu pun aku ade minum tp very kaddang kaddang. Susu DUMIL MAMA.
Yg ni jer susu yg leh masuk tekak aku sb langsung xrase susu. Aku kan mmg alah dgn susu, dah mcm2 test muntah. Akhirnya jmpe yg ni. Ok. 
Die ade rase vanila gk. Tp aku amik oren. Sgt membantu manusia yg xleh telan n bau susu tepung cam aku ni. Xpcaye, trylah.

Ok. Da panjang melalut, semoga dpt memberi sedikit manfaat utk bakal2 ibu. See u again. Bile xtau. Hehe.thanks 4 reading. Any enquiry, just email. Tq.

Clinique....

Salam...
Hari ni terpaksa inform jugak sb ramai duk bertanya pasal mary kay lagi kat aku.
Sori sesangat sb xupdate.
Actually, aku da lame stop ,Mary kay.
Nit bcos not good...tp aku rase terlalu lmbat.
N satu lagi aku kan mmg jnis suke tukar2. :p

Sekarang ni aku pakai clinique.   Wow wow wow.
Ni adalah skincare idaman aku sejak sekolah.
Hari tu mase nk beli mary kay, mmg dah teragak2
Sb lam hati mmg nak clinique kan.
Tp sbb mmg jnis sng mkn promote..
Tu aku terbeli marykay jgak...

Tp lepas google2 n berfikir bermacam2.
Bc testimoni sume...n now aku dah pakai clinique hampir setahun lebih...
Skrg pun dah masuk set ke 3 except krim..
Sbb aku mmg jnis pakai keim ckit..kede kan.hehe

Untuk clinique, aku yg set no 3. 
Aku buat ujian kat website die jer. www.clinique.com.my

Ape yg best pasal clinique???
1. Cepat meresap..krim die tu. Sng aku nk makeup pagi2. 
2. Tiada pewarna, pewangi n bau sume tu. Just like marykay. So kulit aku mmg suke.
3. Muka da xberminyak. Tengahari pun muke masih maintain. Xde berkilat mcm dulu. Bile xberminyak, xde la jerawat. Alhamdulillah.
4. Berbaloi....set tu tahan smpai 5 -6 bulan. Aku la...
5. Pori2 pun tertutup da sume. Mmg best. Klu x, xkan aku bertahan kan. Buat mase skrg mmg xnk tukar lagila. Very recommend.

Apa yg xbest???
1. Mahal.kui kui kui. Tp xpla,,berbaloi. Tahan lame. Klu kire2 balik, jd murah jer. Just ko kne kua byk mase beli...
2. Susah nk jumpe outlet, so aku terpaksa beli online or pg kl.

Ok. Tu jela nk share. Skrg ni da byk jnis clinique wat kua skincare. Utk pori la. Utk putihla. Mc,M2. Tp aku xberani lagi nk try. Aku pakai jer set oily no 3 tu. 


Monday, July 13, 2015

My baby

Alhamdulillah dah masuk 32 weeks skrg.
Skejap btol masa berlalu,
My last post hr tu...aku masih berharap untuk dptkan die
Dan Alhamdulillah Allah makbulkan doa aku.
Skrg die dah membesar lam perut aku.

Kamu sgt behave syg.
Xde mengidam yg plik2.
Alahan pun hanya dlm 2 mggu mase 3 months hr tu.
 Ibu bersyukur sgt dikurniakan kamu syg.

Mase scan 5 bulan hr tu, doktor ckp lelaki.
Ibu xkesah syg.
Kamu lelaki ke perempuan.
Yg penting kamu sihat dan sempurna.
Ibu sentiasa xsabar time nak scan kamu.
Im so happy to see u syg.

Balik raya ni nak scan lagi 4d in syaa Allah.
Kamu tunjuk muka n jantina kamu ok.
Mummy loves u so much baby.
Sebulan lebih lagi nk jumpe kamu.
Duduk baik2 yer.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...