CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, August 4, 2015

Petua hamil

Salam...
Berlagak nk bg petua kan..padahal bru first time hamil.
Baby pun xkua ag.huk huk.
Tv xsalah utk kite berkongsi right???

Sepanjang kehamilan ni, aku da masuk 36 weeks hari ni actually...
Ikut kalendar yg ku donlod tu la...kenyataan???

Alhamdulilah, hb aku sgt cntik...
Maintain 12-13
Walaupun awal2 hari tu ramai duk berbunyi kat aku, 
Skrg mmg hb tinggi. Tgu la ko dah 7,8 bulan.jatuhny hb
Tp Alhamdulillah, smpai 9 bulan ni pun. Hb aku masih 13.:)
Syukur2. Bkn ape, hb ni berkaitam darah.
Kalau rendah, boleh effect mase kelahirann nti.
Apepun harap Allah tolong aku. Permudahkankan nnti. Amin.

For those yg tny ape aku amalkan. So now nk share.
Mgkin body setiap org xsame, tp xsalah ,mencube kan.

1. Obimin.

- ni ubat doktor bagi. Actually obimin ni ade dua warna. Merah n pink. Aku pun xtau ape beza die. Yg aku dpt merah. Walaupun ramai ckp colouringla. Xbagusla. Tp aku rase xmakan lagi xbgus. Lainla ko jnis mkn mknn berkhasiat hari2 kan..so, bg aku. Makanla. Even aku sendiri xkosisten tp time ingat tu mknlah.

2. Qaseh gold adinda
- aku amik qaseh ni before pregnant lagi, ade kwn suggest utk kesuburan.
Alhamdulillah, xsmpai sebotol aku dah disahkan pregnant. Rezeki Allah nak bg kan.
Yg bagusny, qaseh ni campuran mknn sunnah. Utk manusia cam aku yg xbpe suke kirma, kismis ni..mmg sgt2 elok2. Dlm ni sume da ade. Aku amik ni 2 sudu pg, 2 sudu mlm. Kdg2 terskip jgak. :p
Rasanya sgt best,....

3. Ephyra

- yg nie aku amik bile da 6 bulan ke atas. Akak yg jual suggest mcm tu. Bukan sbb die effect kandungan pun. Tp tkut die gngu proses hamil. Yela, bkn selalu hamil. Enjoyla muntah2 alahan tu. Jerawat2.keh2. Aku bc testimoni jgak, byk kelebihan ephyra ni. So, aku amikla. 

Dengan gAbungan ketiga ni. Alhamdulillah, aku sgt okey. Kwn2 puji ckp muka elok, aku pun cergas. Leh naik trun tangga lagi, tp xkuat cam dululs. Kam ade semputkan. Hehe. Leh mengajar lagi. Which is berdiri lam kelas. Drive pun boleh dekat2. Setakat sejam g bandar tu xde halla. 

Kaki pun xde cramp2, simpul biawak sume tu. Sangat2 alhamdulillah. Kaki xbgkak. Hari tu bgkak ckit pun kes lam kete 10 jam balik kg. Kaki tergantung. Lepas sehari, dah ok balik. Nurse2 pun sume puji n tny ape aku amik n nk suggest kat patient lain. Yg baik, kite share la kan. Bkn nk riak tp kongsi kebaikan,

Ohya, susu pun aku ade minum tp very kaddang kaddang. Susu DUMIL MAMA.
Yg ni jer susu yg leh masuk tekak aku sb langsung xrase susu. Aku kan mmg alah dgn susu, dah mcm2 test muntah. Akhirnya jmpe yg ni. Ok. 
Die ade rase vanila gk. Tp aku amik oren. Sgt membantu manusia yg xleh telan n bau susu tepung cam aku ni. Xpcaye, trylah.

Ok. Da panjang melalut, semoga dpt memberi sedikit manfaat utk bakal2 ibu. See u again. Bile xtau. Hehe.thanks 4 reading. Any enquiry, just email. Tq.

0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...