CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 15, 2015

Tips for contact lens user



Assalamualaikum..

2,3 hari ni duk viral kt fb pasal prmpuan yg sakit mata sbb contact lens. Yg pos tu xde ape sgt. Yg pengomen tu yg sakiit je hati bace. Haha. Secara jujurnya aku dah hmpir 10 thun pakai lens.. Yer. 10 thun ye adik kakak. Pernah sakit? Tipu la klu xpernah. Tp hny mild pain. Stkt merah2, titik eye glo n rest sehari dr lens. Esok trus ok. Mcm tu jer? Yer. Bkn nk Riak tp bg aku stiap ape yg kite pakai mesti ade aturanny ataupun tips utk elakkan risiko ni. Mcm bwk kete gk la. Hati2, bg signal. Utk elak eksiden, tp klu dah tkdir, eksiden gk. Tp at least bile ade aturan, krglah risikony. Okey dah melalut. Meh nk share mcmn aku handle cntct lens sjk 10 thn yg lpas.

1. Paling penting dlm pengendalian contact lens ialah KEBERSIHAN

- kebersihan dr plbagai segi. Tgn mesti bersih sebelum pakai n buang. Case lens tu pun mesti bersih, seminggu sekali sterile lah.rendam air pns je biase aku wat. N kne discard penggunaan slm 6 bln je yer case tu. Solution die tdk boleh reuse. Ingat yer. A big no no. Sekali rendam jer. Bile amik Lens trus buang, jgn nk simpan gune ag. NO. Aku setakat ni setia ngn solution renu jer. Yg laen xbest. Renu terbaik.

2. Beli BRAND yg boleh dipercayai

-plisla..jgn terpedaya dgn penjual2 lens yg berlambak kat ig tu. Sorilah yer, aku mmg takut n xkn pakai lens selain dijual di kedai optikal. Kdg2 harga sampai rm10. Xmasuk akal betul. Tp terpulanglah kalau korg nak, bg aku mata ni kalau dah sakit, susah nak baik yer. Sayangilah mata anda. Kdg2 penggunaan lak sampai setahun, mak ai.. Terkejut aku. Belilah di kedai optikal n discard penggunaan. Anda. Beli yg sebulan trus, senang. Kat tepi2 jln jgn la beli. Keselamatan diragui. Kalau sebulan tu, sebulan btol. Jgn nak sambung2 lagi. Buang, beli baru. Setakat ni aku paling selesa brand maxim untuk colour lens. Kalau natural, bousch n lomb. Acuvue cam best tp xpernah try sb mahai nau. Huu. Latest aku pakai brand blincon but still cannot beat maxim.  Ce try test okeyh. 



3. Jangan pakai terlalu LAMA

- Jangan TIDUR ketika pakai lens. Kalau org sensitif, boleh jd merah mata bile bgun. Malah ade yg lens tu hilang..korek2 terselit celah mata. So, buang dulu baru tido ok. Penat mcmn pun balik keje, mesti buang lens dulu yg pertama. Kat rumah aku pakai spek, bile nk g keje or keluar baru pakai lens. Balik jer trus buang. Andai kate korg pakai pagi n sampai mlm xbalik rumah lagi, sediakan lah eye glo lam beg. Pemakaian lens yg terlalu lame boleh buat mata kering n sakit. So, titiskan aye glo tu. Bg lembap mata. 

P/s : as a teacher, anak murid mmg selalu jeles ngn aku. Dorg pernah cakap, knp kami xleh pakai lens sdgkan cg azmira pakai. Aku jwb sng jer, belaja rajin2 jd cikgu nanti ko pakai g sekolah setel. Kalau dorg tny cg lain, aku xtau r jwb cmne kan. Tp...ADA AKU KESAH???? No.

Diharapkan kwn2 dpt la input yg xseberapa ni dr aku. Ade kemusykilan leh email ok. Tq 4 reading. 

0 peoples gossipping wif me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...